Yrtit

Biolan Yrttien kasvatuksen suosio on lisääntynyt vuosi vuodelta. Niitä on helppo kasvattaa ja parveke tarjoaa loistavat olosuhteet yrttien kasvatukseen. Lasitetulla parvekkeella kasvukausikin alkaa normaalia aikaisemmin. Lämpömittari on hyvä hankinta, sillä varsinkin etelä- ja länsiparvekkeilla lämpötila saattaa nousta liian korkeaksi, jolloin yrtit on syytä nostaa varjoon ja avata lasituksia. Lämpötilaa on myös hyvä seurata senkin vuoksi, että monet yrtit eivät siedä alle 10 astetta. Yrttitikkaat

Valitse yrtit oman makusi mukaan. Kaikki yrtit tarvitsevat valoa ja kastelua, mutta jos kastelu joskus unohtuu, valitse kuivuutta kestäviä lajeja kuten Laventeli tai Timjami. Innokkaat kastelijat voivat valita märkääkin maata sietäviä yrttejä, kuten minttuja tai vesikrasseja. Suolaviiniheinä

Jos yrttien kasvatus on joku kesä epäonnistunut, kokeile seuraavana vuonna uudestaan joko samoilla tai eri yrteillä, koska kesätkin ovat erilaisia. Kokeile rohkeasti useampana vuotena.Kylväminen
Siemenpusseissa on yleensä hyvät ohjeet, joita kannattaa noudattaa. Valossa itävät siemenet jätetään mullaan pinnalle, ja pimeässä itävät peitetään kevyesti mullalla. Kylmäkäsittelyä vaativat kylvetään ohjeiden mukaisesti ja laitetaan 6 viikoksi jääkaappiin, jonka jälkeen nostetaan lämpöiseen itämään. Itämisajat ovat useimmilla 7 - 10 vuorokautta, persiljalla 4 viikkoa.

Yrttikasvihuone Yrttipääty

Kasvatus
Puutarhaliikkeet myyvät valmiita taimia, joista on helppo lähteä liikkeelle. Kaupan valmiita yrttiruukkujan voi käyttää, mutta leikkaa ne ennen multaan laittoa Yrttiasetelma matalaksi ja kastele runsaasti. Kaupan yrttiruukut saattavat olla vesiviljeltyjä, eivätkä välttämättä lähde kasvamaan mullassa.

Suurin osa yrteistä on kuivan paikan kasveja, joten liikaa kastelua on syytä varoa. Yrtit vaativat kuitenkin valoa ja tasaista kosteutta. Paahdetta ja tuulisuutta ne eivät siedä. Riittävä kasvutila takaa paljon suuria lehtiä ja hyvän maun. Ahtaasti kasvavat yrtit joutuvat kilpailemaan valosta, jolloin niistä tulee honteloita. Suurimmalle osalle riittää 10 cm multasyvyys, mutta Rosmariini vaatii 40 - 50 cm. Kivikate mullan päällä on hyvä, koska kivet sitovat lämpöä päivisin ja vapauttavat sitä kylmempinä öinä. Mullan tulee olla vähäravinteista ja vettä läpäisevää.

Käyttö
Yrttejä käytetään ruokien ja juomien maustamisen lisäksi myös lääkinnällisiin tarkoituksiin, tuoksuina tai kylpyvedessä. Yrttejä käytetään tuoreena, kuivattuna tai haudutettuna. Yrtit sopivat myös pakastettavaksi. Kuivatus on helppoa sitomalla yrttien varret roikkumaan lämpöiseen, kuivaan ja pimeään tilaan.

Säilöntävinkki
Sonja Lumme antoi Tampereen Supermessuilla 2015 loistavan vinkin yrttien säilyttämiseksi.
Silppua tavalliseen muoviseen jääpalalokerikkoon noin 1 tl yrittejä kuhunkin, täytä hyvälaatuisella oliiviöljyllä ja pakasta. Näin sinulla on kätevästi yrttiöljykuutioita aina tarvittaessa käytettävissä.