Basilika (Ocimum basilicum)

Basilikat hurmaa tuoksullaan ja maullaan

Basilika on mainio yrtti lasitetulla parvekkeelle, sillä se viihtyy valoisassa ja suojaisassa paikassa. Se tarvitsee lämpöisen kasvupaikan, joten siirrä basilika-ruukku ulos parvekkeelle vasta kesällä, ilmojen lämmetessä.

Basilikalla on useita eri lajeja ja lehtien väri voi olla vihreä tai punertavan tumma. Basilika on yksivuotinen maustekasvi.

Kuva: Kauppapuutarhaliitto, Nurmitarhat Oy

Basilikan kasvatus ja hoito

Basilika kasvatetaan joko siemenestä tai valmiiksi ostettuna taimena. 

Basilikan siemenet kylvetään maalis-huhtikuussa ja peitetään kevyesti mullalla. Pidä kylvös suihkuttamalla tasaisen kosteana. Basilika pitää lämpimästä, joten siirrä taimet ulos vasta kun lämpötila pysyy öisinkin yli +10, mielummin +15 asteessa.

Sijoita basilika valoisaan, tuulelta suojaiseen paikkaan parvekkeella. 

Kastele basilikaa säännöllisesti, jotta se pysyy tasaisen kosteana, ei märkänä. Basilika vaatii myös säännöllisen lannoituksen.

Latvo eli katkaise latva pienistä basilikoista kun niissä on muutama lehtipari.  Latvomalla saat siitä tuuheamman ja enemmän lehtiä käytetettäväksi.

Basilika on tunnettu myös karkotinkasvina tuholaisten ja kärpästen torjuntaan.

Basilikan käyttö

Basilikasta käytetään lehdet, joita voi nyppiä koko kasvukauden käyttöön.

Basilikan lehtiä voi käyttää sellaisenaan salaateissa tai leivän päällä esimerkiksi tomaatin kanssa. Basilika sopii  tomaattiruokien lisäksi  keittoihin, munaruokiin, lämpimiin vihannesruokiin sekä pastakastikkeeksi (pesto). Lisää basilika aina vasta loppuvaihdeessa ruokaan. 

Basilikaa voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla sekä öljyssä että viinietikassa.

Lisää parvekkeella viihtyviä kasveja

Kasvien talvehdittaminen parvekkeella

Lasitetuilla ja katetuilla parvekkeilta puuttuu luonnollinen, lumen antama talvisuojaus, mutta pienillä nikseillä kasvit saadaan menestymään talven yli ja aloittamaan kasvunsa tosi paljon aikaisemmin kuin pihalla.

Tomaatti

Tomaattilajeja on niin monia, että niiden kasvatuksesta saa halutessaan vaikka ihan oman harrastuksen parvekkeelle.

Kurkku (Cucumis sativus)

Kurkun kasvatus onnistuu myös parvekkeella ruukussa tai kasvatussäkissä, kunhan muistaa riittävän kastelun ja lannoituksen.

Ruusubegonia eli Pauliinabegonia (Begonia Elatior-ryhmä)

Ruusubegonia viihtyy valoisalla paikalla, mutta ei siedä paahdetta. Se on hyvä kasvivalinta puolivarjoisalle parvekkeelle.

Mäkimeirami (Origanum vulgare)

Mäkimeirami on monivuotinen voimakastuoksuinen yrtti, joka viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää pientä kuivahtamistakin.

Salaatti (Lactuca)

Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.

Krassit

Yksivuotinen nopeakasvuinen krassi viihtyy lähes kaikilla kasvupaikoilla paahteesta varjoon. Pippurin makuiset krassin kukat ja lehdet ovat myös syötäviä.

Ruusupapu (Phaseolus coccineus)

Kasvata parvekkeella nopeakasvuista ruusupapua ja saat näkösuojan tai viherseinän lisäksi satoa pavuista ja kukkia salaattiin lisättäväksi.

Rosmariini (Rosmarinus)

Mystisen rosmariinin juuret ulottuvat kauas historiaanRosmariinin latinankielinen nimi Rosmarinus (ros marinus) tarkoittaa meren kastetta. Välimeren alueelta lähtöisin olevaa rosmariinia on kasvatettu Sveitsin luostareissa jo vuonna 820 ja Suomessa Turun linnan...

Uudenguineanliisa (Impatiens hawkeri New Guinea)

Aiemmin huonekasvina paremmin tunnettu sateenkaaripalsami eli uudenguineanliisa viihtyy myös vähän varjoisimmilla itä- ja pohjoisparvekkeilla.

Ota yhteyttä

7 + 5 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi