Torju parvekekasvien tuholaiset luonnonmukaisesti

Kaupallinen yhteistyö: TarhurinApu (Biotus Oy)

Torju parvekekasvien tuholaiset ammattilaisen tavoin luonnonmukaisesti

Biologinen torjunta on luonnonmukainen tapa hävittää tuhohyönteiset parvekekasveista. Kasvihuone- ja muiden ammattiviljelijöiden keino on nyt myös kotipuutarhureiden saatavilla.

Parvekkeella kasvatetaan hyötykasveja, kesäkukkia, monivuotisia kasveja eli perennoja, pieniä puita ja pensaita. Jokainen kasvien parissa puuhaillut tietää, kuinka rentouttavaa ja palkitsevaa harrastus voi olla parhaimmillaan.

Oman tomaatti- ja salaattisadon kasvattaminen parvekkeella siemenestä tai pienestä taimesta lähtien saa väkisin tuntemaan itsensä ylpeäksi saavutuksistaan. Suuri runsaskukkainen amppeli saa naapurit ja ohikulkijat huokailemaan ihastuksesta. Aina kaikki ei kuitenkaan mene kuin Strömsössä, vaan vihannespunkit sekä kirvat yrittävät tuhota parvekekasvit.

Kirvat

Kirvat ja vihannespunkit lisääntyvät vauhdilla, joten tarkkaile kasveja ja aloita torjunta ajoissa.

Vihannespunkki

Biologista torjuntaa on käytetty kasvihuoneissa jo pitkään

Ansaripetopunkki

Torjuntaeliöitä on käytetty ammattiviljelyssä mm. kasvihuoneissa jo pitkään ja nyt tämä keino on myös kotipuutarhureiden saatavilla. Jokainen meistä on varmasti kuullut kuinka leppäkertut käyttävät kirvoja ravinnokseen. Tähän perustuu myös torjuntaeliöiden käyttö. Jokaiselle eläimellä on luonnossa oma vihollisensa ja siitä biologisessa torjunnassa on kyse. Yksinkertaista ja tehokasta!

Tarkkaile kasvejasi ja tunnista tuholainen

Luuppi

Kuva: TarhurinApu (Biotus Oy)

Riittävä kastelu, lannoitus ja hyvä ilmanvaihto, varsinkin paahteisilla paikoilla pitää parvekekasvit yleensä terveinä. Kaikesta hoitotoimenpiteistä huolimatta, valitettavasti joskus myös tuhohyönteiset löytävät tiensä kasvien lehdille tai multaan. Ne heikentävät kasvua tai pahimmillaan jopa tuhoavat koko kasvin. Sen vuoksi onkin tärkeää sisällyttää hoitoon myös kasvien tarkkailu kasvintuhoojien varalta, jotta niihin ehditään reagoimaan ajoissa.

Kasvien tarkkailu on osa puutarhanhoitoa myös parvekkeella. Suuremmat muutokset huomaa silmävaraisestikin, mutta seitin kokonaan peittämä kasvi on jo myöhäistä pelastaa. Liima-ansoilla ja luupilla pystyt huomaamaan ja tunnistamaan tuhoeläimet ajoissa. Biologisessa torjunnassa lajin tunnistaminen on tärkeää, jotta saat tilattua oikeat torjuntaeliöt kyseiselle tuhoojalle eli lajin luontaiset viholliset.

Parvekekasveissa yleisimpiä tuhohyönteisiä ovat vihannespunkit, erilaiset kirvat ja ripsiäiset. Tuhohyönteiset ovat kuitenkin torjuttavissa luonnonmukaisin keinoin torjuntaeliöillä.

Valitse oikeanlaiset torjuntaeliöt ja muista tilata riittävä määrä

TarhurinApu.fi -sivulta löytyy apua kasvintuhoojien tunnistamiseen ja oikeiden torjuntaeliöiden valintaan. Tietokortit antavat yksityiskohtaisia ohjeita kasvintuhoojien tunnistamiseen ja torjuntaeliöiden käyttöön sekä niiden sopivista levitysmääristä.

TarhurinApu lähettää torjuntaeliöt aina heti tilausta seuraavalla viikolla, joten pääset nopeasti asettamaan ne työhönsä. Pienet torjuntaeliöt toimitetaan kantoaineessa, jolloin niiden tasainen levittäminen kasveille on helpompaa. Torjuntaeliöt alkavat käyttämään tuholaisia ravinnokseen ja jos kaikki menee nappiin voi sinulla olla 2 – 3 viikossa terveet elinvoimaiset kasvit (torjunnan onnistumiseen vaikuttaa moni tekijä, niistä oma tietokorttinsa). Tärkeää on tilata torjuntaeliöitä riittävästi ja odottaa tarpeeksi pitkään, jotta ne ehtivät tehdä työtään.

Tietokortti 1. sivu
Tietokortti 2. sivu

Torjunnan onnistumiseen vaikuttaa moni tekijä, niistä oma tietokorttinsa. Lataa Pdf-tietokortti Torjuntaeliöiden käyttö sisätiloissa ja lastitetuilla parvekkeilla. 

Torjuntaeliöiden käyttö parvekekasveissa

Torjuntaeliöt eivät kestä varastointia, joten laita ne heti saatuasi töihin. Levityspaikka riippuu torjuttavasta tuholaisesta sekä torjuntaeliöistä. Suuri osa levitetään lehdille ja kasvustoon, mutta mm. harsosääskipetopunkit ja sukkulamadot levitetään kasvualustaan. Levitys- ja säilytysohjeet lukevat pakkauksen etiketissä sekä tilauksen mukana tulevissa ohjeissa.

Tee levitys parvekkeella aikaisin aamulla tai myöhään illalla, sillä keskipäivän paahteessa eliöt eivät ehdi ajoissa piiloutumaan kasvuston sekaan ja kuolevat.

Useimpien torjuntaeliöiden kanssa voi käyttää myös pahvisia Bioboxeja, jotka täytetään torjuntaeliöillä kantoaineineen ja ripustetaan kasvien oksille. Bioboxit voi tilata myös TarhurinAvun verkkokaupasta tai tehdä itse vaikka suodatinpussista.

Torjunnassa voidaan käyttää myös ennakkotorjuntaa silloin, kun tiedetään jo aikaisemmilta vuosilta tuholaisten ilmestyvän tai tietty tuholainen iskee herkästi tiettyyn kasviin, kuten esimerkiksi vihannespunkki kurkulle tai kirva chilikasveille.

Tärkeää on riittävä määrä torjuntaeliöitä, joten tilaa mieluummin liikaa kuin liian vähän. Hintaero pakkauskokojen välillä on pieni. Odota kärsivällisesti ainakin 2 viikkoa, jotta eliöt ehtivät tehdä riittävän pitkään työtään ja vaikutus alkaa näkymään. Tutki ja seuraa kasveja jatkossakin ja tee uusintalevitys tarvittaessa.

Biobox

Ansaripetopunkkien levitys käy siisteimmin ja helpoiten pahvisten Bioboxien avulla. Kuva: Annaliina Hietanen

Tuholaisten ennaltaehkäisy

Kotipuutarhapuolella ennakkotorjuntaa käytetään melko vähän, sillä torjuntaeliöt eivät pärjää kasvustossa ilman ravintoa. Muutamille niistä kelpaa mm. siitepöly, mutta suurin osa tarvitsee tuholaisia ravinnokseen.

Suosittelemme panostamaan tarkkailuun ja hyviin tarkkailuvälineisiin, liima-ansoihin ja luuppiin sekä tilaamaan torjuntaeliöt töihin heti, kun ensimmäisiä merkkejä tuholaisista havaitaan.

 Jos tästä huolimatta haluaa ennakkotorjuntaa käyttää, niin siihen parhaiten soveltuvat seuraavat torjuntaeliöt: Vihannespunkin ennakkotorjuntaan kalifornianpetopunkki (saatavilla kevät-kesäkaudelle). Ripsiäisten ennakkotorjuntaan liima-ansat sekä ripsiäispetopunkkipussit. Kirvojen ennakkotorjuntaan käytetään  kirvavainokaisputkilo, mutta ne soveltuvat huonosti parvekkeelle, koska ovat lentäviä torjuntaeliöitä. Harsosääskien ennakkotorjuntaan isosukkulamadot.

Kaikki tuhohyönteisten torjuntaan torjuntaeliöillä tarvittavat tiedot ja ohjeet löytyvät jo aiemminkin mainituista TarhurinAvun tietokorteista.

Tiesitkö mm. että kirvat lisääntyvät ilman hedelmöitystä eli neitseellisesti ja synnyttävät 60-100 elävää poikasta, jotka alkavat lisääntyä jo viikon kuluttua syntymästään. Ei siis ihme, että ne täyttävät kasvin nopeasti. Tämäkin tieto löytyi tietokorteista.

Tarkkailuvälineet ja torjuntaeliöt Tarhurinapu.fi

TarhurinApu

Onko sinulla parvekkeelle sopiva tuote? Ota yhteyttä!

11 + 13 =

Seuraa myös somessa

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi