Satoa hyötykasveista omalta parvekkeelta

Hyötykasvien kasvatus parvekkeella

Parvekkeella voidaan kasvattaa lähes kaikkia samoja hyötykasveja kuin puutarhassakin, mutta joitakin asioita kannattaa erityisesti parvekkeella ruukkukasvatuksessa ottaa huomioon.

Hyötykasveja kasvatetaan parvekkeella  joko valmiista taimista tai siemenistä kylvämällä. Lasitetulla parvekkeella pääsee taimista perustamaan hyötytarhan aikaisin keväällä ja kesällä voidaan istuttaa uusia hyötykasveja, niin paljon kun parvekkeella vain tilaa riittää.

Parvekkeella kasvatetaan mm. chiliä, perunaa, porkkanaa, tomaattia, hernettä, papua, mansikkaa, kurpitsaa, kurkkua, raparperia, pieniä hedelmäpuita ja marjapensaita eli lähes mitä tahansa hyötykasveja voi kasvattaa parvekkeella. Yrtit ovat hyötykasveista kestosuosikkeja parvekkeella.

Tomaatti

Tomaatit viihtyvät lämpöisellä ja aurinkoisella parvekkeella

Lämpömittari ja hallaharso on kannattava hankinta aikaisiin istutuksiin

Lämpömittari ja hallaharso ovat hyviä hankintoja parvekeviljelijälle, joka haluaa aloittaa aikaisin keväällä. Paras lämpömittari on sellainen, joka näyttää vuorokauden ylimmän ja alimman lukeman, mutta ihan tavallisellakin mittarilla pärjää. Hallaharsoa kannattaa varata aikaisiin istutuksiin, sillä keväisin säät voivat vaihdella suurestikin ja hallaharsolla saadaan suojattua arimmat kasvit yön ajaksi. Vaihtoehtoisesti voi taimet nostaa yöksi sisätiloihin kylmimpinä öinä.

Sisämyymälöistä keväällä hankitut taimet karaistaan eli totutetaan ulkoilmaan ennen lopullista istuttamista parvekkeelle.

 

Salaatit

Kylvökset kannattaa merkitä, jotta myöhemmin muistaa kasvit ja voi tarvittaessa tarkastaa hoito-ohjeet

Huomioi ruukun koon mukaan tarvittava multamäärä

Monet hyötykasvit vaativat paljon multatilaa ja suureen ruukkuun saattaa helposti mennä jopa 40 litraa multaa. Viljelyastia tai ruukku valitaan kasvien vaatiman syvyyden mukaisesti. Salaatit selviävät matalammassa, muutaman sentin korkuisessa astiassa, mutta joillekin hyötykasveille ruukun syvyys on oltava vähintään 30 cm tai enemmänkin. Hyvän kasvun saavuttamisen lisäksi suuren ruukun etu on myös se, että kasvi ei pääse kuivumaan yhtä helposti kuin pienessä.

Kirsikkapuu

Pieniä puita ja pensaita voi myös kasvattaa parvekkeella. Kukkiva suklaakirsikkapuu on monivuotisena jokakeväinen ilahduttaja

Pienet taimet voivat lopulta kivuta kattoon asti loppukesästä

Pieniä taimia tulee helposti hankittua liikaa, joten hyötykasvin lopullinen koko on hyvä tietää ennalta. Hyötykasveja valittaessa tutkitaan myös sen vaatima tilantarve eli kuinka korkeaksi tai leveäksi se kasvaa. Pienetkin puut ja pensaat saattavat kasvaa leveyttä yli 1,5 metriä tai korkeutta useita metrejä, joten parvekkeen koko vaikuttaa myös kasvivalintaan.

Leikkaamalla puut ja pensaat pystytään tosin tarvittaessa pitämään pienikokoisina. Ruusupavut ja tomaatit voivat kasvaa 3 – 4 metrin korkuisiksi ennen sadonkorjuuta, joten niissä huomioidaan ruukun vaatiman tilantarpeen lisäksi myös tarvittavat tuet, jolla kasvit saadaan pysymään pystyssä ja tuottamaan satoa.

Erilaisia tarvikkeita ruukkujen ja mullan lisäksi

Kun ruukut, mullat, lämpömittari ja hallaharsot on hankittuna ja kasvit lähteneet hyvään kasvuun, tulevat erilaiset ristikot, tukikepit ja kiinnitystarpeet nopeasti kesän aikana tarpeellisiksi. Niitä onkin aina hyvä pitää valmiina kädenulottuvilla, sillä lämpimässä kesässä monet hyötykasvit kasvavat silmissä, täyttäen parvekkeen nopeasti ihanalla vihreydellään.

Satoa päästään keräämään useimmista hyötykasveista alkaen loppukesästä, pitkälle syksyyn asti.

Kesäkurrpitsa

Parvekeella kasvavat lähes kaikki samat kasvit kuin kasvimaallakin. Kesäkurpitsan kasvatus onnistuu myös ruukussa.

Parhaat olosuhteet hyötykasveille on itä- ja länsiparvekkeilla

Hyötykasvit tarvitsevat paljon valoa ja lämpöä. Itä- ja länsiparveke on ihanteellisin ilmansuunta hyötykasvien kasvattamiseen. Hyötykasvit onnistuvat toki myös paahteisella eteläparvekkeella, kunhan muistaa riittävän kastelun ja tarvittaessa varjostuksen sekä tuuletuksen lasituksia avaamalla. Pohjoisparvekkeella tai muuten hyvin varjoisalla parvekkeella parempi vaihtoehto on varjossa viihtyvät perennat ja kesäkukat. Hyötykasveja kasvattaessa hyödynnetään myös seinä- ja kattopintoja. Hyötykasveja ripustetaan amppeleihin ja seinille erilaisten hyllyjen ja ritilöiden avulla.

Jos ruukussa ei ole pohjareikää, lisätään multa papusoran ja suojakankaan päälle, jotta ylikastelun vaara vähenee. istutuksiin varataan riittävästi uutta puhdasta multaa ja tarpeeksi suuria ruukkuja, jolloin kasveilla on tilaa kasvaa ja tuottaa satoa. Multaa menee suuriin ruukkuihin yllättävän paljon. Multa kastellaan märäksi, mieluummin jo ennen taimien istutuksia.

Taimet istutetaan kasvatusastiaan jättäen riittävästi tilaa taimien väleihin. Istutusvälin tarkastetaan kunkin kasvien kohdalta kasvikohtaisista ohjeista. Perusperiaatteena voidaan  ajatella, että mitä leveämmäksi kasvava hyötykasvi sitä suurempi taimien väli tarvitaan. Aluksi hyötykasviviljelmät näyttävät vähän harvakseltaan istutetulta, mutta täytyy muistaa, että kasvit kasvavat nopeasti kesän aikana täyttäen lopulta koko ruukun. Liian pienessä ruukussa kasvit kärsivät ja kuivuvat helposti.

Lasten kasvimaa

Lapset nauttivat päästessään hoitamaan
omaa hyötykasvitarhaansa

Lasten kanssa yhdessä oma kasvimaa hoidettavaksi

Lapset rakastavat hoitaa kasveja ja mikäpä olisi mukavampaa  kun ihan oma kasvimaa parvekkeella. Pieneen astiaan voi kylvää esimerkiksi nopeasti kasvavien salaatin tai retiisin siemeniä, istuttaa persiljan tai salvian taimen. Kasvun ihmettä seuratessa lapset oppivat samalla näkemään mistä ruokaa saadaan ja maistelemaan kenties myös ihan uusia makuja.

Pelasta pörriäinen, joka pölyttää kukat sadoiksi

Pörriäisille kannattaa olla suosiollinen, sillä niiden avulla hyötykasvien kukista kehittyy satoa. Jos parveke on korkealla tai pörriäisiä ei muuten löydy, täytyy hyötykasvien kukat itse pölyttää. Pölytyksen voi tehdä pumpulipuikolla, pullasudilla tms. ”töpsöttelemällä” kukasta kukkaan. Tomaatin tai muun varrellisen hyötykasvin vartta kevyesti ravistelemalla pölytys myös onnistuu.

Muistilista hyötytarhan perustamiseen parvekkeelle

  1. Tarvittava multamäärä ruukkujen ja astioiden mukaan
  2. Tilantarve, kasvien lopullinen leveys ja korkeus huomioiden
  3. Tarvittavat lisävälineet tukemiseen ja kiinnittämiseen sekä keväisin tarvittavat  lämpömittari ja hallaharso
  4. Kastelusta ja tuuletuksesta huolehtiminen, myös loma-aikana
  5. Parvekkeen ilmansuunta kasvivalinnoissa

Yrttejä ja hyötykasveja parvekkeelle

Tomaatti

Tomaatti

Tomaattilajeja on niin monia, että niiden kasvatuksesta saa halutessaan vaikka ihan oman harrastuksen parvekkeelle.

lue lisää
Salaatti (Lactuca)

Salaatti (Lactuca)

Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.

lue lisää
Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami eli tarha-ajuruoho on helppohoitoinen yrtti, joka kestää pienen kuivahtamisenkin, mutta ei kylmyyttä.Timjami sopii monien ruokien mausteeksi.

lue lisää
Minttu (Mentha)

Minttu (Mentha)

Minttu on helppohoitoinen tuoksuva yrtti, joka viihtyy sekä auringossa että puolivarjoisella kasvupaikalla. Minttua voidaan käyttää monessa eri paikassa.

lue lisää

Kasvata parvekkeen hyötykasvit siemenestä

Lue lisää

Ota yhteyttä

13 + 4 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi