Yrtit ja muut hyötykasvit parvekkeella

Yrttien ja muiden hyötykasvien kasvatus parvekkeella on hauskaa ja palkitsevaa

Yrttien ja muiden hyötykasvien kasvatuksen suosio on lisääntynyt vuosi vuodelta. Eikä ihme. Useimpia niistä on helppo kasvattaa ja parveke tarjoaa loistavat olosuhteet hyötykasvien kasvatukseen. Tarvitaan vain valoisa ja lämmin kasvupaikan. Yrtit eivät siedä kuitenkaan kovaa paahdetta ja tuulisuutta, joten lasitettu itä- tai länsiparveke tarjoavat niille parhaat kasvupaikat.

Istuta yrtit ja muut hyötykasvit aina tarpeeksi suureen ruukkuun tai astiaan, jolloin ne viihtyvät paremmin ja tarvitsevat harvemmin kastelua. Kasvata suosikkiyrttejäsi tuoreeltaan käyttöön sekä säilöttäväksi myöhempää käyttöä varten. Yrttejä voi kasvattaa myös pelkän koristearvonsa vuoksi, mutta leikkaa yrttejä silti ahkerasti, jotta kasvit pysyvät tuuheana.

Suhtaudu hyötykasvien kasvatukseen rentona ja hauskana matkana, josta nauttii jo matkaa tehdessä, ennen päämäärän saavuttamista. Pelkästään lajien valinnan suunnittelu ja kasvatuskokeilut ovat ihania matkoja itsessään, vaikka satoa ei koko talveksi riittäisikään varastoitavaksi.

Alla muutama esimerkki parvekkeella viihtyvistä yrteistä ja muista hyötykasveista. Uusia lajeja lisätään kesään mennessä ja pääset pian lukemaan niistäkin lisätietoja.

Salaatti (Lactuca)

Salaatti (Lactuca)

Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.

lue lisää
Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami eli tarha-ajuruoho on helppohoitoinen yrtti, joka kestää pienen kuivahtamisenkin, mutta ei kylmyyttä.Timjami sopii monien ruokien mausteeksi.

lue lisää
Minttu (Mentha)

Minttu (Mentha)

Minttu on helppohoitoinen tuoksuva yrtti, joka viihtyy sekä auringossa että puolivarjoisella kasvupaikalla. Minttua voidaan käyttää monessa eri paikassa.

lue lisää

Kasvikortistosta löydät yrttien lisäksi myös muut kasvit hoito-ohjeineen

Kasvikortisto

Ota yhteyttä

10 + 6 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi