Kasvata omalla parvekkeella herkullista syötävää edullisesti

Kaikki tarvittava usein jo kotona valmiina

Puutarhamyymälöistä, verkkokaupoista ja toreilta saa ammattilaisten valmiiksi kasvattamia tukevia taimia, mutta kannattaa kokeilla myös itse kasvattamista. Se on helpompaa kuin monesti uskoisi, mutta ennenkaikkea hauskaa ja parhaimmillaan palkitsee runsailla sadoilla. Yksinkertaisimmillaan kasvatuksen aloittamiseen tarvitset vain istutusastioita, multaa ja keittiöstä jo valmiina löytyviä vihanneksia tai ruukkuyrttejä ja -salaatteja.

3 helppoa ja edullista tapaa kasvattaa  herkullista syötävää parvekkeella

1. Kylvä siemenet kotona löytyvistä vihanneksista

Keittiöstä löytyvistä vihanneksista saat helposti siemeniä kylvettäviksi. Ota esimerkiksi tomaatin sisältä siemenet ja kylvä multaan. Kasvata siemenistä runsas tomaattisato kesäksi. Käytä mielummin kotimaisia tomaatteja ja niitä, joiden mausta itse pidät.

2. Kasvata kassi- tai ämpäriperunaa parvekkeella

Perunaa voi istuttaa parvekkeelle ämpäriin tai muuhun suureen astiaan, ruukkuun tai vaikka kassiin huhtikuusta kesäkuuhun. Perunasta saa satoa parissa-kolmessa kuukaudessa. Katso Paulan kassiperunoiden kasvatusohje.

3. Istuta kaupan ruukkusalaattien ja -yrttien juuret multaan

Syötyäsi kaupasta ostetun ruukkusalaatin, basilikan tai muun yrtin on sinulla siinä valmis taimi istutettavaksi mullalla täytettyyn astiaan. Laita ruukku valoisaan paikkaan ja kastele tasaisesti. Pian saat kasvista uutta tuoretta kasvua.

Istutusastioina voi käyttää lähes mitä tahansa

Istutusastioina voi käyttää lähes mitä tahansa rasioita, purkkeja ja astioita. Kananmunakennot, maito- ja jogurttipurkit sopivat puhdistettuina hyvin  erilaisiin kylvöihin. Lasipurkeissa on vaarana liika märkyys, koska ylimääräinen vesi ei pääse poistumaan astiasta, joten niitä ei suositella istutusastioiksi.

Puutarhamyymälöistä ja verkkokaupoista on saatavilla on myös valmiita istutusruukkuja ja erilaisia turvenappeja, joita on helppo käyttää kylvöissä.

Hyötykasveille ja siemenille uutta multaa

Kylvetyt siemenet ja istutettavat taimet tarvitsevat, valon ja veden lisäksi, multaa kasvaakseen. Käytä aina mieluiten uutta puhdasta kasvatusmultaa. Jos kotona ei ole valmiina tarpeeksi multaa, etkä omista autoa, monesta verkkokaupasta saa tilattua myös multaa kotiinkuljetuksella. Lähikaupasta löytyy pienempiä multapusseja, joita voi käyttää pieniin kylvöihin.

Kasvata sisällä kunnes parvekkeen lämpötila pysyy öisinkin tarpeeksi korkealla

Hennot taimet eivät kestä kylmää ja monet siemenetkin itävät vain lämpöisessä, joten aloita kasvatus valoisalla ikkunalaudalla. Ruukut ja astiat pidetään lämpöisessä tarpeeksi pitkään, jotta kasvu ei pysähtyisi tai pahimmillaan kasvi paleltuisi kokonaan.

Taimet ja kasvit siirretään lopullisesti ulos vasta kun parvekkeen lämpötila on vähintään +10-15C°. Aikaisin keväällä kasvit nostetaan yöksi sisään, kunnes lämpötila on öisinkin riittävän korkea. 

Perustakaa lasten kanssa yhdessä oma kasvimaa parvekkeella viljeltäväksi

Vinkki: Ikkunat ja parvekkeen lasitukset kannattaa pestä ennen kylvöjä, sillä likaiset ikkunat voivat viedä jopa 40 % valotehosta, jota taimet tarvitsevat kasvaakseen tukeviksi ja vahvoiksi.

Kasvikortistosta löydät kasvit ja hoito-ohjeet

Kasvikortisto

Ota yhteyttä

5 + 1 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi