Hortensia (Hydrangea macrophylla)

Upeat ruukkuhortensiat viihtyvät viileällä parvekkeelle pitkään kukkien. Pakkasta se ei kestä, mutta keväällä heti pakkasten mentyä sen voi siirtää ulos.

Hortensia viihtyy valoisassa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa eli sijoita se puolivarjoisaan paikkaan parvekkeella. Lattiatasolla parvekkeen sisäseinän vieressä on yleensä paras hajavalo hortensialle. 

Hortensia ei siedä kuivuutta, joten sen multa on pidettävä tasaisen kosteana jatkuvasti, mielummin altakasteluna. Älä kuitenkaan anna veden seistä suojaruukussa tai aluslautasella, vaan kaada ylimääräinen vesi aina pois. Jos hortensian multa tuntuu yhtään kuivalta työntäessäsi sormen multaan, anna heti vettä. Suuressa ruukussa ja multatilassa kosteus pysyy pientä ruukkua paremmin.

Hortensioiden väreissä riittää valintaa

Hortensiaa lannoitetaan miedolla lannoitevedellä, mielummin jokaisella kastelukerralla, mutta vähintään kerran viikossa.

Leikkaa kuihtuneet lehdet ja kukinnot pois.

Hortensioita on saatavana sini-, vaalean punaisine- ja valkoisine kukkineen. Kukkien väri riippuu kasvualustan pH-arvosta, joten jos se muuttuu, kasvin värikin vaihtuu. Sininen tulee happamasta kasvualustasta ja valkoinen ja vaaleanpunainen normaalista pH-arvosta.

 

Sininen väri hortensian kukaan tulee
happamasta kasvualustasta

Kääpiöesikko (Primula vulgaris)

Kääpiöesikko menestyy lasitetulla parvekkeella, kunhan lämpötila ei mene pakkasen puolelle. Kylmää se ei kestä, mutta viileällä kevätparvekkeella se viihtyy lämmintä huoneilmaa paremmin. 

Helmihyasintti eli helmililja (Muscari armeniacum)

Helmililja eli helmihyasintti kukkii aikaisin keväällä sinisin tai valkoisin kukin ja viihtyy viileällä parvekkeella. Vaaleanpunertavaakin lajiketta on saatavilla hyvin varustetuista puutarhamyymälöistä. Hyasintti nimestään huolimatta, helmihyasintin tuoksu on mieto,...

Hyasintti (Hyacinthus orientalis)

Keltainen hyasintti on kun luotu pääsiäisparvekkeelle.

Perunanarsissi (Bridal Crown)

Valkoinen perunanarsissi viehättää keväisellä parvekkeella tuoksullaan ja näölläänPerunanarsissi kukkii valkoisin kukin aikaisin keväällä. Se kesää muutaman asteen pakkasen, vaikkakaan ei ihan yhtä paljon kuin tetenarsissi. Perunanarsissi viihtyy sekä aurinkoisella...

Orvokki (Viola)

Helppohoitoinen orvokki on parvekkeiden ikisuosikki.Tarhaorvokit ovat yksivuotisia kevään ensimmäisiä kukkijoita, sillä ne kestävät hyvin myös viileyttä keväisellä parvekkeella ja kukkivat pitkään. Kukkien koot ja värit vaihtelevat lajikkeittain, joten orvokeista on...

Tetenarsissi (Narcissus cyclamineus Tête à Tête)

Pirteä tetenarissi on usein parvekkeen ensimmäinen kevätkukkija Pirteä tetenarissi kestää totuttelun jälkeen jopa -10 asteen pakkasta. Karaise eli totuta tetenarsissi muutama päivä kylmään jos olet hankkinut sen lämpöisestä kukkamyymälästä. Tetenarsissit ovat kuin...

Kevään ensimmäiset parvekekasvit

Kevät innostuttaa aina parvekeharrastajaa ja ensimmäiset kukkakassit ilmestyvätkin parvekkeelle jo tosi aikaisin keväällä.

Ota yhteyttä

7 + 6 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi