Kasvien kasvatuksen aloittaminen parvekkeella

Anna kasvien houkutuksen viedä mukanaan, nämä ohjeet toimivat kaikilla kasveilla ja kaikilla parvekkeilla

Toinen toistaan ihanampia kesä- ja hyötykasveja on toreilla ja puutarhamyymälöissä silmin kantamattomiin. Jo yksi käynti puutarhamyymälässä tai torilla voi riittää, mutta useamman käynnin jälkeen viimeistään huomaa, että taas lähti kasvihankinnat nk. lapasesta. Helposti herää ajatus, tuo näyttää hauskalta, tuota pitää ehdottomasti kokeilla, tuosta olen kuullut – minäkin haluan. Kuulostaako tutulta? 

Kesäkukat

Puutarhamyymälöissä on valinnan varaa jokaiseen makuun

Puutarhamyymälässä tai torilla käynnin jälkeen kukkakasseja saattaa parvekkeella olla useampia. Siinä sitä sitten ihmettelee, että mitähän nämä kaikki kasvit nyt olivatkaan ja menestyyköhän ne edes minun itä-, länsi-, etelä- tai pohjoisparvekkeella. Enhän minä edes tiedä mihin ilmansuuntaan parvekkeeni on. Kuulostaako tutulta? Et ole ainoa, eikä pelkkä ilmansuunta kerrokaan, mitkä kasvit ovat parhaat juuri sinun parvekkeellesi, joten ole huoleti, heräteostoksilla voi hyvin lähteä liikkeelle. Tietomäärä kasvaa kiinnostuksen ja kokemuksen myötä automaattisesti, jonka jälkeen voi perehtyä tarkempiin yksityiskohtiin ja oppia taas lisää.

Kesä on lyhyt ja yksittäiset kesäkukat edullisia, annetaan siis kasvien houkutusten viedä mukanaan ja otetaan rennosti.

Lehdet, kirjat, ohjelmat ja netti on pullollaan tarkkoja ”näin saat menestymään” -ohjeita, mutta kuka niitä kaikkia jaksaa lukea. Sitä paitsi usein käy myös niin, ettei koko kasvin nimeä muista kotiin päästyään. Tähän kohtaan vinkki: Nappaa puhelimella kuva nimikyltistä, jos sitä ei ole kasvissa valmiina.

Torikukat

Kesäiset torit ovat hyviä hankintapaikkoja, joista saa yleensä myös
kasvikohtaiset ohjeet kaupan päälle

Puutarhamyymälä

Kesäkukkien houkutuksesta on lähes mahdoton kieltäytyä, eikä pidäkään. Heräteostokset ovat ihania, ja parvekkeella ruukkuja on tarvittaessa helppo siirrellä eri paikkoihin. Kun kasvin nimestä on kuva, voi hoito-ohjeet tarkastaa sitten halutessaan jälkikäteenkin tai kysellä muilta vinkkejä. Kasvien kasvatus ei ole niin suurta rakettitiedettä kun voisi luulla. Kaikki kasvit eivät tietysti onnistu, mutta ne mitkä menestyvät tuottavat sitäkin suurempaa iloa.

Kokeilemalla oppii ja oppimalla innostuu

Kokeilemalla oppii ja mitä enemmän oppii, sitä enemmän haluaa hakea lisää tietoa kasveista. Näin tieto lisääntyy ihan luonnostaan. Onnistuminen lisää innostusta ja kiinnostuneena oppii lisää. Pienissä erissä tietoa on helpompi myös omaksua. Aloittamisen voi siis ihan hyvin tehdä pelkillä heräteostoksilla ja kokeiluilla. Parveke on todella kiva ja näppärä paikka kokeilla erilaisia kesäkukkia ja yrttejä, vaikka ei olisi aiemmin kasvattanut ainuttakaan kasvia.

Ensinnäkin yksittäiset yrtit ja kesäkukat ovat yleensä edullisia, joten virhehankinnoista ei tule suurta taloudellista menetystäkään, jos nyt sattuisi niin, että joku ei menestyisikään. Usko pois, aina ei kaikki menesty, vaikka noudattaisi kaikkia maailman ohjeita, ei edes ammattilaisilla.

Seuraa kasvin viihtymistä ja muuta tarvittaessa paikkaa tai hoitotapaa

Seuraa kasvia, antamalla sille aluksi tärkeimmät eli vettä, valoa ja lämpöä. Kasvit ovat siitä ihmeellisiä, että paleltumista lukuun ottamatta, mitään ei yleensä tapahdu hetkessä. Kasvi ei päivässä kuivu lopullisesti tai kuole liikakasteluun, eikä pudota kaikkia lehtiään, joten hoitoon ehtii aina reagoida. Seuraamalla kasvia opit kyllä näkemään sen voinnin eli viihtyykö se kyseisellä paikalla ja hoidolla.

Parvekkeella on yleensä aina sekä aurinkoisia että varjoisia paikkoja. Katsele parveketta eri vuorokauden aikoina ja siirrä ruukku toiseen paikkaan tai muuta kastelutapaa, jos kasvi ei kuki kunnolla tai näyttää muuten huonovointiselta. Jos kesäkukkasi kukkii ja voi hyvin, jatka samaan malliin.

Kukinnan heikkeneminen saattaa kertoa liian varjoisasta paikasta tai lannoitteiden puutteesta. Siirrä valoisampaan paikkaan ja katso muutama päivä, miten vaikutti. Lehtien ruskistuminen voi johtua kuivuudesta tai liikakastelusta ja sinä tiedät parhaiten, omien kastelumääriesi perusteella, kumpi on todennäköisempi syy. Muuta kastelutapaa ja seuraa kasvin vointia.

Kasvien kasvatus parvekkeella on rentouttava harrastus

Yksinkertaisuudessaan siis vaan vaihdetaan tarvittaessa kasvin paikkaa tai muutetaan hoitotapaa. Kasvien kasvatus on rentouttava harrastus, jossa riittää mielenkiintoista tekemistä ja opittavaa vuosikausiksi. Kokemuksen karttuessa kertyy lisää tietoa niistä kasveista, jotka menestyvät omassa hoidossa, juuri sillä omalla parvekkeella. Ja sitten onkin aika taas kokeilla uusia kasveja ja oppia lisää.

Jos kuitenkin haluat vilkaista myös hoito-ohjeita eri hyöty- ja koristekasveista, niin kasvikortististoon on koottuna parvekkeelle sopivista kasveista tietoa. Kasvikortisto täydentyy jatkuvasti, joten siellä kannattaa piipahtaa useamman kerran kesän aikana.

Kasvikortisto

Parvekkeella grillaaminen puhuttaa kerrostaloissa

Kasvata helposti ja edullisesti herkullista syötävää parvekkeella

Krassit

Krassit

Yksivuotinen nopeakasvuinen krassi viihtyy lähes kaikilla kasvupaikoilla paahteesta varjoon. Pippurin makuiset krassin kukat ja lehdet ovat myös syötäviä.

lue lisää

Parvekepuutarhurin tarvikkeet

Parvekepuutarhurointi tarvitsee erilaisia välineitä ja tarvikkeita – ruukkujen ja kastelukanujen lisäksi, jotka kaikki säilytetään aina kädenulottuvilla.

Ota yhteyttä

11 + 3 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi