Monivuotisten kasvien talvehdittaminen parvekkeella

Monivuotisten parvekekasvien talvisuojaus palkitsee aikaisella kasvuun lähdöllä

Perennoja, puita ja pensaita kasvatetaan parvekkeella pihakasvien lailla vuodesta toiseen, ruukuissa ja astioissa.

Lasitetuilla ja katetuilla parvekkeilta puuttuu luonnollinen, lumen antama talvisuojaus, mutta pienillä nikseillä kasvit saadaan menestymään ja aloittamaan kasvunsa tosi paljon aikaisemmin kuin pihalla.

Termoruukut

Monivuotiset kasvit ruukuissa

Parvekkeella kasvatetaan ruukuissa lähes kaikkia samoja monivuotisia kasveja kuin pihallakin. Rajoituksia asettaa vain parvekkeen ja kasvien koot.

Syksy ja talvi alkavat parvekkeella pihaa paljon myöhemmin. Usein lumien sataessa jo maahan, parvekkeilla kukkivat vielä sitkeimmät kesäkukat.

Parvekkeen lasitukset auttavat pitämään ensimmäisiä kylmeneviä ilmoja kasvien ulottumattomissa.

Lämpötilaan vaikuttaa myös parvekkeen sijainti. Mitä korkeammalla parveke sijaitsee, sitä myöhemmin myös kylmyys vaikuttaa kasveihin. Talven edetessä ja pakkasten lisääntyessä on kasveja kuitenkin suojattava, koska katoksellisella ja lasitetulla parvekkeella luontainen lumipeite kasvien päältä puuttuu.

Suuret ja oikeanlaiset astiat avainasemassa talvehdittamisessa

Ruukun kokoon ja materiaaliin kannattaa kiinnittää huomiota jo siinä vaiheessa, kun monivuotista kasvia istutetaan. Mitä isompi ruukku ja multatila, sitä paremmat selviytymismahdollisuudet kasvien juurilla ja paljailla rungoilla sekä lehdistä paljailla oksilla on talvella, sillä suuressa astiassa multatila ei jäädy yhtä helposti kuin pienessä ruukussa.

Pienemmät ruukuissa olevat monivuotiset sijoitetaan talveksi suurempiin pahvi- tai styrox-laatikoihin ja laitetaan pohjalle sekä reunoille esimerkiksi sanomalehteä lämpöeristeeksi.

Perennat parvekkeella

Koon lisäksi kiinnitetään huomiota materiaaliin. Ruukku tai astia valitaan materiaaleista, jotka kestävät lämpötilan vaihteluita.  Keraamiset ja lasittamattomat saviruukut halkeavat helposti pakkasessa, joten niiden käyttöä ei voi suositella monivuotisiin ruukkuistutuksiin.

Termoruukku on turvallinen valinta kasvien talvehdittamiseen, mutta harmaasävyinen värivalikoima ja vähän karu ulkonäkö saa monet valitsemaan muovi- tai muita ruukkuvaihtoehtoja. Onneksi termoruukkujenkin valikoima kehittyy ja laajenee vuosi vuodelta, niin muotoilun kuin värienkin suhteen.

Talvisuojauksen asettelu ja ajankohta

Kun jalkapohjissa alkaa tuntua parvekkeen lattia kylmältä, se tuntuu kylmältä myös lattialla olevista kasveista ruukuissa. Ruukun alle laitetaan styrox-levy, sanomalehteä tai matto suojaamaan juuristoa. Tämä kannattaa tehdä varsinkin maan tasalla tai alemmissa kerroksissa olevilla parvekkeilla sekä pelkällä betonilattialla oleville ruukkuille.

Leutoina talvina kasvit menestyvät ilman suojauksiakin, mutta kovilla pakkasilla suojauksella varmistetaan menestyminen talven yli.

Talvisuojaukset laitetaan kasveille vasta sitten, kun parvekkeella on pakkasta päivisinkin. Liian aikaisin laitetut suojaukset saattavat kerätä sisäänsä liikaa kosteutta ja liika kosteus on kylmyyttä pahempi vihollinen kasveille.

Myöhään syksyllä ja alkutalvesta kasvien kastelu tehdään vain vähäisellä vesimäärällä, sillä yöpakkaset vioittavat helposti juuria jäätyessään.

Perennojen maanpäälliset osat saavat kuihtua rauhassa ennen talvisuojausta. Puuvartisten kasvien varret lyhennetään ja kaikkien monivuotisten kasvien ruukut kootaan yhteen, lähelle toisiaan, jos mahdollista.

Ruukut kootaan parvekkeen lämpimämpään kohtaan, joita ovat sisäseinustan vierustat. Kaiteen tai lasituksen vieressä kasvit ovat alttiimpia pakkasille.

Hallaharsolla kasvit saadaan suojattua kevään lisäksi myös talvella ensimmäisiltä kylmiltä päiviltä ja -öiltä.

Pakkasten lisääntyessä käytetään lisäksi huopia ja muita paksumpia tekstiilejä suojana. Nämä korvaavat hyvin parvekkeelta puuttuvan suojaavan lumipeitteen. Suojat sijoitetaan maanpäällisten osien lisäksi ruukun ympärille, juuristoa suojaamaan.

Talvisuojaus peitteellä
Suklaakirsikka kukkii parvekkeella

Etuna aikainen kasvuun lähtö

Kevätauringon alkaessa lämmittämään on ihana alkaa kurkistelemaan suojausten sisään ja huomata uusien silmujen kehittyvän. Tällöin suojauksia aletaan poistaa, jolloin auringon valo ja lämpö saavat monivuotiset kasvit puhkeamaan nopeasti uuteen kasvuun. Maassa saattaa olla vielä lumipeite, kun parvekkeella jo vihertää uutta kasvua.

Perennojen ja muiden monivuotisten kasvien kasvattaminen parvekkeella on mielenkiintoista ja palkitsevaa. Monivuotiset kasvit tuovat parvekkeelle helppohoitoisuutta, kun kaikkia ei tarvitse joka vuosi tehdä perustusistutuksista lähtien.

Tiinan parveke
Syysparvekkeen valaistus

Ota yhteyttä

5 + 12 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi