Kasvikortisto parvekekasveista
Parvekepuutarhurointi on rentouttavaa ja palkitsevaa. Kasvata värikkäitä kesäkukkia, monivuotisia perennoja, tuoksuvia yrttejä ja muita herkullisia hyötykasveja.Kasvikortistosta löydät parvekkeelle kasveja hoito-ohjeineen
Parvekekasvit ovat pihoja pienempiin tiloihin sopivia kasveja, mutta se ei silti sulje pois puita ja pensaita, joten niistäkin löydät tulevaisuudessa lisää tietoa täältä kasvikoristosta.
Kasvikortisto parvekekasveista on parhaillaan tekeillä. Kasvien määrä lisääntyy tulevaisuudessa uusilla kasveilla, joten jos et heti löydä etsimääsi, palaathan myöhemmin uudestaan.
Hae kasvia nimellä tai selaa alta kaikkia kasveja
Yrtit ja muut hyötykasvit

Tomaatti
Tomaattilajeja on niin monia, että niiden kasvatuksesta saa halutessaan vaikka ihan oman harrastuksen parvekkeelle.

Kurkku (Cucumis sativus)
Kurkun kasvatus onnistuu myös parvekkeella ruukussa tai kasvatussäkissä, kunhan muistaa riittävän kastelun ja lannoituksen.

Mäkimeirami (Origanum vulgare)
Mäkimeirami on monivuotinen voimakastuoksuinen yrtti, joka viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää pientä kuivahtamistakin.

Salaatti (Lactuca)
Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.

Ruusupapu (Phaseolus coccineus)
Kasvata parvekkeella nopeakasvuista ruusupapua ja saat näkösuojan tai viherseinän lisäksi satoa pavuista ja kukkia salaattiin lisättäväksi.

Rosmariini (Rosmarinus)
Mystisen rosmariinin juuret ulottuvat kauas historiaanRosmariinin latinankielinen nimi Rosmarinus (ros marinus) tarkoittaa meren kastetta. Välimeren alueelta lähtöisin olevaa rosmariinia on kasvatettu Sveitsin luostareissa jo vuonna 820 ja Suomessa Turun linnan...

Timjami (Thymus vulgaris)
Timjami eli tarha-ajuruoho on helppohoitoinen yrtti, joka kestää pienen kuivahtamisenkin, mutta ei kylmyyttä.Timjami sopii monien ruokien mausteeksi.

Minttu (Mentha)
Minttu on helppohoitoinen tuoksuva yrtti, joka viihtyy sekä auringossa että puolivarjoisella kasvupaikalla. Minttua voidaan käyttää monessa eri paikassa.

Basilika (Ocimum basilicum)
Kasvata basilikaa ruukussa parvekkeella, sillä basilika on muutakin kuin tomaattiruokien mauste. Basilika viihtyy valoisassa suojaisessa paikassa.
Lue lisää yrttien kasvattamisesta parvekkeella
Kesäkukat parvekkeelle

Ruusubegonia eli Pauliinabegonia (Begonia Elatior-ryhmä)
Ruusubegonia viihtyy valoisalla paikalla, mutta ei siedä paahdetta. Se on hyvä kasvivalinta puolivarjoisalle parvekkeelle.

Krassit
Yksivuotinen nopeakasvuinen krassi viihtyy lähes kaikilla kasvupaikoilla paahteesta varjoon. Pippurin makuiset krassin kukat ja lehdet ovat myös syötäviä.

Uudenguineanliisa (Impatiens hawkeri New Guinea)
Aiemmin huonekasvina paremmin tunnettu sateenkaaripalsami eli uudenguineanliisa viihtyy myös vähän varjoisimmilla itä- ja pohjoisparvekkeilla.

Lumihiutale (Sutera cordata)
Miettiessäsi varjoisalle paikalle runsaskukkaista ja helppohoitoista amppelikasvia, valitse lumihiutale. Sen kuihtuneita kukkia ei tarvitse edes nyppiä.

Verenpisara (Fuchsia)
Verenpisaroiden eri lajaja kasvatetaan sekä amppeleissa että ruukuissa. Verenpisara viihtyy parhaiten puolivarjoisilla ja suojaisella paikalla.

Petunia (Petunia)
Moni tunnistaa tämän kestosuosikin, joka on tuttu kesäkukka jo lapsuuden ajan parvekkeilta.

Marketta (argyranthemum)
Jos kaipaat helppohoitoista kesäkukkaa aurinkoiselle parvekkeelle, marketta on silloin oikea valinta. Marketta kukkii toukokuusta – syyskuuhun.

Samettikukka (Tagetes)
Samettikukat viihtyvät aurinkoisella ja lämpimällä parvekkeella ja ovat helppohoitoisia kesäkukkia parvekkeelle aloittelijallekin
Kevätkukkijat kestävät viileyttä

Kääpiöesikko (Primula vulgaris)
Kääpiöesikko menestyy lasitetulla parvekkeella, kunhan lämpötila ei mene pakkasen puolelle. Kylmää se ei kestä, mutta viileällä kevätparvekkeella se viihtyy lämmintä huoneilmaa paremmin.

Jalohortensia (Hydrangea macrophylla)
Upeat ruukkuhortensiat viihtyvät viileällä parvekkeelle pitkään kukkien. Pakkasta se ei kestä, mutta keväällä heti pakkasten mentyä sen voi siirtää ulos. Hortensia viihtyy valoisassa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa eli sijoita se puolivarjoisaan paikkaan...

Helmihyasintti eli helmililja (Muscari armeniacum)
Helmililja eli helmihyasintti kukkii aikaisin keväällä sinisin tai valkoisin kukin ja viihtyy viileällä parvekkeella. Vaaleanpunertavaakin lajiketta on saatavilla hyvin varustetuista puutarhamyymälöistä. Hyasintti nimestään huolimatta, helmihyasintin tuoksu on mieto,...

Hyasintti (Hyacinthus orientalis)
Keltainen hyasintti on kun luotu pääsiäisparvekkeelle.

Perunanarsissi (Bridal Crown)
Valkoinen perunanarsissi viehättää keväisellä parvekkeella tuoksullaan ja näölläänPerunanarsissi kukkii valkoisin kukin aikaisin keväällä. Se kesää muutaman asteen pakkasen, vaikkakaan ei ihan yhtä paljon kuin tetenarsissi. Perunanarsissi viihtyy sekä aurinkoisella...


Orvokki (Viola)
Helppohoitoinen orvokki on parvekkeiden ikisuosikki.Tarhaorvokit ovat yksivuotisia kevään ensimmäisiä kukkijoita, sillä ne kestävät hyvin myös viileyttä keväisellä parvekkeella ja kukkivat pitkään. Kukkien koot ja värit vaihtelevat lajikkeittain, joten orvokeista on...


Tetenarsissi (Narcissus cyclamineus Tête à Tête)
Pirteä tetenarissi on usein parvekkeen ensimmäinen kevätkukkija Pirteä tetenarissi kestää totuttelun jälkeen jopa -10 asteen pakkasta. Karaise eli totuta tetenarsissi muutama päivä kylmään jos olet hankkinut sen lämpöisestä kukkamyymälästä. Tetenarsissit ovat kuin...



Kevään ensimmäiset parvekekasvit
Kevät innostuttaa aina parvekeharrastajaa ja ensimmäiset kukkakassit ilmestyvätkin parvekkeelle jo tosi aikaisin keväällä.
Ota yhteyttä
Seuraa myös somessa
Mitä tietoa etsit?
Yhteystiedot
parveke@parveke.fi