Basilika (Ocimum basilicum)

Basilikat hurmaa tuoksullaan ja maullaan

Basilika on mainio yrtti lasitetulla parvekkeelle, sillä se viihtyy valoisassa ja suojaisassa paikassa. Se tarvitsee lämpöisen kasvupaikan, joten siirrä basilika-ruukku ulos parvekkeelle vasta kesällä, ilmojen lämmetessä.

Basilikalla on useita eri lajeja ja lehtien väri voi olla vihreä tai punertavan tumma. Basilika on yksivuotinen maustekasvi.

Kuva: Kauppapuutarhaliitto, Nurmitarhat Oy

Basilikan kasvatus ja hoito

Basilika kasvatetaan joko siemenestä tai valmiiksi ostettuna taimena. 

Basilikan siemenet kylvetään maalis-huhtikuussa ja peitetään kevyesti mullalla. Pidä kylvös suihkuttamalla tasaisen kosteana. Basilika pitää lämpimästä, joten siirrä taimet ulos vasta kun lämpötila pysyy öisinkin yli +10, mielummin +15 asteessa.

Sijoita basilika valoisaan, tuulelta suojaiseen paikkaan parvekkeella. 

Kastele basilikaa säännöllisesti, jotta se pysyy tasaisen kosteana, ei märkänä. Basilika vaatii myös säännöllisen lannoituksen.

Latvo eli katkaise latva pienistä basilikoista kun niissä on muutama lehtipari.  Latvomalla saat siitä tuuheamman ja enemmän lehtiä käytetettäväksi.

Basilika on tunnettu myös karkotinkasvina tuholaisten ja kärpästen torjuntaan.

Basilikan käyttö

Basilikasta käytetään lehdet, joita voi nyppiä koko kasvukauden käyttöön.

Basilikan lehtiä voi käyttää sellaisenaan salaateissa tai leivän päällä esimerkiksi tomaatin kanssa. Basilika sopii  tomaattiruokien lisäksi  keittoihin, munaruokiin, lämpimiin vihannesruokiin sekä pastakastikkeeksi (pesto). Lisää basilika aina vasta loppuvaihdeessa ruokaan. 

Basilikaa voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla sekä öljyssä että viinietikassa.

Lisää parvekkeella viihtyviä kasveja

Lumihiutale (Sutera cordata)

Miettiessäsi varjoisalle paikalle runsaskukkaista ja helppohoitoista amppelikasvia, valitse lumihiutale. Sen kuihtuneita kukkia ei tarvitse edes nyppiä.

Verenpisara (Fuchsia)

Verenpisaroiden eri lajaja kasvatetaan sekä amppeleissa että ruukuissa. Verenpisara viihtyy parhaiten puolivarjoisilla ja suojaisella paikalla.

Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami eli tarha-ajuruoho on helppohoitoinen yrtti, joka kestää pienen kuivahtamisenkin, mutta ei kylmyyttä.Timjami sopii monien ruokien mausteeksi.

Minttu (Mentha)

.Minttu on helppohoitoinen tuoksuva yrtti, joka viihtyy sekä auringossa että puolivarjoisella kasvupaikalla. Minttua voidaan käyttää monessa eri paikassa.

Petunia (Petunia)

Moni tunnistaa tämän kestosuosikin, joka on tuttu kesäkukka jo lapsuuden ajan parvekkeilta.

Marketta (argyranthemum)

Jos kaipaat helppohoitoista kesäkukkaa aurinkoiselle parvekkeelle, marketta on silloin oikea valinta. Marketta kukkii toukokuusta – syyskuuhun.

Samettikukka (Tagetes)

Samettikukat viihtyvät aurinkoisella ja lämpimällä parvekkeella ja ovat helppohoitoisia kesäkukkia parvekkeelle aloittelijallekin

Basilika (Ocimum basilicum)

Kasvata basilikaa ruukussa parvekkeella, sillä basilika on muutakin kuin tomaattiruokien mauste. Basilika viihtyy valoisassa suojaisessa paikassa.

Kääpiöesikko (Primula vulgaris)

Kääpiöesikko menestyy lasitetulla parvekkeella, kunhan lämpötila ei mene pakkasen puolelle. Kylmää se ei kestä, mutta viileällä kevätparvekkeella se viihtyy lämmintä huoneilmaa paremmin. 

Jalohortensia (Hydrangea macrophylla)

Upeat ruukkuhortensiat viihtyvät viileällä parvekkeelle pitkään kukkien. Pakkasta se ei kestä, mutta keväällä heti pakkasten mentyä sen voi siirtää ulos. Hortensia viihtyy valoisassa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa eli sijoita se puolivarjoisaan paikkaan...

Ota yhteyttä

13 + 12 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi