Orvokki (Viola)

Helppohoitoinen orvokki on parvekkeiden ikisuosikki

Orvokki kestää kylmää ja kukkii ahkerasti. Kukkien värivaihtoja on valtavasti ja myös kukan koko vaihtelee lajikkeesta riippuen lantin kokoisesta lapsen kämmenen kokoiseen.

Tarhaorvokista on saatavana pieni- ja suurikukkaisia sekä pystykasvuisia ja riippuvia lajikkeita. Tarhaorvokki erityisen suosittu kevään kukka, sillä se kestää jopa pienet yöpakkaset.

Orvokki on helppohoitoinen, mutta kuihtuneet kukat kannattaa nyppiä pois kukinta-ajan pidentämiseksi. Kun varret ovat kasvaneet runsaasti pituutta kesään mennessä, leikkaa ne maljakkoon ilahduttamaan leikkokukkana. Parin viikon kuluttua ruukussa oleva orvokki alkaa kukkia uudestaan.

Orvokki menestyy sekä aurinkoisella että varjoisella kasvupaikalla tasaisesti kasteltuna ja lannoitettuna. Vältä kuitenkin jatkuvaa märkyyttä, sillä se tuhoaa helposti kasvin juuristoa. Kasvi kestää myös pintakuivuutta, mutta rankan kuivuusjakson jälkeen se ei enää palaudu.

Lisää kasveja parvekkeelle

Lumihiutale (Sutera cordata)

Miettiessäsi varjoisalle paikalle runsaskukkaista ja helppohoitoista amppelikasvia, valitse lumihiutale. Sen kuihtuneita kukkia ei tarvitse edes nyppiä.

Verenpisara (Fuchsia)

Verenpisaroiden eri lajaja kasvatetaan sekä amppeleissa että ruukuissa. Verenpisara viihtyy parhaiten puolivarjoisilla ja suojaisella paikalla.

Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami eli tarha-ajuruoho on helppohoitoinen yrtti, joka kestää pienen kuivahtamisenkin, mutta ei kylmyyttä.Timjami sopii monien ruokien mausteeksi.

Minttu (Mentha)

.Minttu on helppohoitoinen tuoksuva yrtti, joka viihtyy sekä auringossa että puolivarjoisella kasvupaikalla. Minttua voidaan käyttää monessa eri paikassa.

Petunia (Petunia)

Moni tunnistaa tämän kestosuosikin, joka on tuttu kesäkukka jo lapsuuden ajan parvekkeilta.

Marketta (argyranthemum)

Jos kaipaat helppohoitoista kesäkukkaa aurinkoiselle parvekkeelle, marketta on silloin oikea valinta. Marketta kukkii toukokuusta – syyskuuhun.

Samettikukka (Tagetes)

Samettikukat viihtyvät aurinkoisella ja lämpimällä parvekkeella ja ovat helppohoitoisia kesäkukkia parvekkeelle aloittelijallekin

Basilika (Ocimum basilicum)

Kasvata basilikaa ruukussa parvekkeella, sillä basilika on muutakin kuin tomaattiruokien mauste. Basilika viihtyy valoisassa suojaisessa paikassa.

Kääpiöesikko (Primula vulgaris)

Kääpiöesikko menestyy lasitetulla parvekkeella, kunhan lämpötila ei mene pakkasen puolelle. Kylmää se ei kestä, mutta viileällä kevätparvekkeella se viihtyy lämmintä huoneilmaa paremmin. 

Jalohortensia (Hydrangea macrophylla)

Upeat ruukkuhortensiat viihtyvät viileällä parvekkeelle pitkään kukkien. Pakkasta se ei kestä, mutta keväällä heti pakkasten mentyä sen voi siirtää ulos. Hortensia viihtyy valoisassa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa eli sijoita se puolivarjoisaan paikkaan...

Ota yhteyttä

14 + 7 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi