Orvokki (Viola)

Helppohoitoinen orvokki on parvekkeiden ikisuosikki

Orvokki kestää kylmää ja kukkii ahkerasti. Kukkien värivaihtoja on valtavasti ja myös kukan koko vaihtelee lajikkeesta riippuen lantin kokoisesta lapsen kämmenen kokoiseen.

Tarhaorvokista on saatavana pieni- ja suurikukkaisia sekä pystykasvuisia ja riippuvia lajikkeita. Tarhaorvokki erityisen suosittu kevään kukka, sillä se kestää jopa pienet yöpakkaset.

Orvokki on helppohoitoinen, mutta kuihtuneet kukat kannattaa nyppiä pois kukinta-ajan pidentämiseksi. Kun varret ovat kasvaneet runsaasti pituutta kesään mennessä, leikkaa ne maljakkoon ilahduttamaan leikkokukkana. Parin viikon kuluttua ruukussa oleva orvokki alkaa kukkia uudestaan.

Orvokki menestyy sekä aurinkoisella että varjoisella kasvupaikalla tasaisesti kasteltuna ja lannoitettuna. Vältä kuitenkin jatkuvaa märkyyttä, sillä se tuhoaa helposti kasvin juuristoa. Kasvi kestää myös pintakuivuutta, mutta rankan kuivuusjakson jälkeen se ei enää palaudu.

Lisää kasveja parvekkeelle

Tomaatti

Tomaattilajeja on niin monia, että niiden kasvatuksesta saa halutessaan vaikka ihan oman harrastuksen parvekkeelle.

Kurkku (Cucumis sativus)

Kurkun kasvatus onnistuu myös parvekkeella ruukussa tai kasvatussäkissä, kunhan muistaa riittävän kastelun ja lannoituksen.

Ruusubegonia eli Pauliinabegonia (Begonia Elatior-ryhmä)

Ruusubegonia viihtyy valoisalla paikalla, mutta ei siedä paahdetta. Se on hyvä kasvivalinta puolivarjoisalle parvekkeelle.

Mäkimeirami (Origanum vulgare)

Mäkimeirami on monivuotinen voimakastuoksuinen yrtti, joka viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää pientä kuivahtamistakin.

Salaatti (Lactuca)

Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.

Krassit

Yksivuotinen nopeakasvuinen krassi viihtyy lähes kaikilla kasvupaikoilla paahteesta varjoon. Pippurin makuiset krassin kukat ja lehdet ovat myös syötäviä.

Ruusupapu (Phaseolus coccineus)

Kasvata parvekkeella nopeakasvuista ruusupapua ja saat näkösuojan tai viherseinän lisäksi satoa pavuista ja kukkia salaattiin lisättäväksi.

Rosmariini (Rosmarinus)

Mystisen rosmariinin juuret ulottuvat kauas historiaanRosmariinin latinankielinen nimi Rosmarinus (ros marinus) tarkoittaa meren kastetta. Välimeren alueelta lähtöisin olevaa rosmariinia on kasvatettu Sveitsin luostareissa jo vuonna 820 ja Suomessa Turun linnan...

Uudenguineanliisa (Impatiens hawkeri New Guinea)

Aiemmin huonekasvina paremmin tunnettu sateenkaaripalsami eli uudenguineanliisa viihtyy myös vähän varjoisimmilla itä- ja pohjoisparvekkeilla.

Lumihiutale (Sutera cordata)

Miettiessäsi varjoisalle paikalle runsaskukkaista ja helppohoitoista amppelikasvia, valitse lumihiutale. Sen kuihtuneita kukkia ei tarvitse edes nyppiä.

Ota yhteyttä

1 + 4 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi