Samettikukkaa kutsutaan myös samettiruusuksi (Tegetes)

Samettikukka on aurinkoisen parvekkeen helppohoitoinen kesäkukkija

Samettikukkaa kutsutaan myös samettiruusuksi, joten jos olet joskus törmännyt toiseen nimeen, niin samasta kasvista on kyse. Samettikukat jaetaan kolmeen eri ryhmään, joissa satoja eri lajeja, mutta yleisimmin myynnissä olevat kesäkukat ovat ryhmäsamettikukkia.

Samettikukat ovat helppohoitoisia ja kestäviä aloittelevallekin parvekepuutarhurille. Lisäksi se on tuholaisten karkotuskasvi, joten sitä kannattaa istuttaa esimerkiksi hyötykasvien ympärille.

Kuva: Kauppapuutarhaliitto

Samettikukan hoito

Samettikukka viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää jopa paahdetta. Kastele samettikukkaa kohtuullisesti. Kohtuullisuus tarkoittaa siis sitä, että annetaan pintamullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Liikakastelu, kuten monien muidenkin kasvien kohdalla, on haitallisempaa kuin pieni kuivahtaminen.

Saat samettikukasta pitkäaikaisen – koko kesän kukkivan – parvekekasvin, kun poistat kuihtuneet kukat, jotta uudet nuput saavat voimaa kukkiakseen.

Samettikukka kukkii entistä innokkaammin saadessaan veden ja kukkien poistamisen lisäksi lannoitetta. 

Ennen lannoittamisen aloittamista tarkasta multapussin selosteesta sen sisältö, sillä kesäkukkamulta saattaa olla jo valmiiksi lannoitettu ja se riittää ainakin alkukesäksi sellaisenaan. Lannoitetta lisättäessä, joko lannoitetikuista multaan tai kasteluveden mukana noudata purkissa tai paketissa olevia ohjeita. Lannoituksen kanssa on sama kuin kastelun, mielummin liian vähän kuin liikaa. Liikalannoitus voi vaurioittaa kasvin juuret.

 

Samettikukan kasvatus siemenestä

Samettikukka on helppo kasvatettava myös siemenestä. Kylvä siemenet maalis-huhtikuussa istutusruukkuihin, joita voi olla esimerkiksi tyhjät maito- tai jogurttipurkit ja peitä ohuella multakerroksella.  Pidä kylvöastiat sisätiloissa lämpöisessä ja valoisassa paikassa. Pidä kylvös tasaisen kosteana. Siementen itäessä ja taimien kasvaessa latvo, eli katkaise taimen yläosa. Siirrä taimet lopulliselle kasvupaikalle parvekkeelle vasta kun parvekkeella on lämmintä öisinkin.

Sitruunantuoksuinen kääpiösamettikukka kukkii koko kesän

Vinkki: Jos jätät loppukesällä kuihtuneita kukkia poistamatta, niihin kehittyy siemenkodat. Säilytä siemeniä sisältävät siemenkodat kuivassa pimeässä paikassa ja kylvä seuraavana keväänä siemenistä uudet samettikukat kukkiviksi kesäkukiksi parvekkeelle.

Lisää parvekkeella viihtyviä kasveja

Lumihiutale (Sutera cordata)

Miettiessäsi varjoisalle paikalle runsaskukkaista ja helppohoitoista amppelikasvia, valitse lumihiutale. Sen kuihtuneita kukkia ei tarvitse edes nyppiä.

Verenpisara (Fuchsia)

Verenpisaroiden eri lajaja kasvatetaan sekä amppeleissa että ruukuissa. Verenpisara viihtyy parhaiten puolivarjoisilla ja suojaisella paikalla.

Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami eli tarha-ajuruoho on helppohoitoinen yrtti, joka kestää pienen kuivahtamisenkin, mutta ei kylmyyttä.Timjami sopii monien ruokien mausteeksi.

Minttu (Mentha)

.Minttu on helppohoitoinen tuoksuva yrtti, joka viihtyy sekä auringossa että puolivarjoisella kasvupaikalla. Minttua voidaan käyttää monessa eri paikassa.

Petunia (Petunia)

Moni tunnistaa tämän kestosuosikin, joka on tuttu kesäkukka jo lapsuuden ajan parvekkeilta.

Marketta (argyranthemum)

Jos kaipaat helppohoitoista kesäkukkaa aurinkoiselle parvekkeelle, marketta on silloin oikea valinta. Marketta kukkii toukokuusta – syyskuuhun.

Samettikukka (Tagetes)

Samettikukat viihtyvät aurinkoisella ja lämpimällä parvekkeella ja ovat helppohoitoisia kesäkukkia parvekkeelle aloittelijallekin

Basilika (Ocimum basilicum)

Kasvata basilikaa ruukussa parvekkeella, sillä basilika on muutakin kuin tomaattiruokien mauste. Basilika viihtyy valoisassa suojaisessa paikassa.

Kääpiöesikko (Primula vulgaris)

Kääpiöesikko menestyy lasitetulla parvekkeella, kunhan lämpötila ei mene pakkasen puolelle. Kylmää se ei kestä, mutta viileällä kevätparvekkeella se viihtyy lämmintä huoneilmaa paremmin. 

Jalohortensia (Hydrangea macrophylla)

Upeat ruukkuhortensiat viihtyvät viileällä parvekkeelle pitkään kukkien. Pakkasta se ei kestä, mutta keväällä heti pakkasten mentyä sen voi siirtää ulos. Hortensia viihtyy valoisassa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa eli sijoita se puolivarjoisaan paikkaan...

Ota yhteyttä

8 + 2 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi