Kasvit

Parvekepuutarhurointi on rentouttavaa ja palkitsevaa. Kasvata parvekkeellasi värikkäitä kesäkukkia, monivuotisia perennoja, tuoksuvia yrttejä ja muita herkullisia hyötykasveja.

 

Mitä kasveja omalle parvekkeelle?

Mitkä kasvit viihtyisivät minun parvekkeellani? Tätä kysytään usein ja tähän kysymykseen on aina yhtä vaikea vastata, joten kysytäänpä toisinpäin. Mistä kasveista itse pidät? Onko sinulla jotain lempiväriä? Mitä yrttejä ja muita hyötykasveja käytät ruoanlaitossasi? Minkälainen kasvien hoitaja olet eli haluatko helppohoitoisia vai vaativampia?

Seuraa myös parvekkeesi valoisuutta. Pelkkä ilmansuunta ei nimittäin kerro valoisuutta, sillä aurinkoista etelä-parvekettakin voi varjostaa muut rakennukset tai puut. Parvekkeella on myös usein sekä paahteisia että varjoisia paikkoja.

Kuten huomaat, vastauksen antaminen sopivista kasveista riippuu monesta tekijästä ja on siksi vaikeaa antaa yksiselitteistä vastausta. Seuraa eri päivinä ja vuorokauden aikana oman parvekkeesi olosuhteita eri kohdissa ja valitse kasvit kunkin paikan valoisuuden mukaan.

Seuraamalla parvekkeesi valoisuutta ja kokeilemalla eri kasveilla, opit kyllä nopeasti tietämään, mitkä kasvit viihtyvät missäkin kohdassa juuri sinun parvekkeellasi. Jos parvekkeesi on varjoinen suurimman osan päivästä, aloita kasvien valinta varjossa tai puolivarjossa viihtyvistä kasveista ja päinvastoin, valitse paahteiselle parvekkeelle auringosssa viihtyviä kasveja.

Kasvata helposti ja edullisesti herkullista syötävää parvekkeella

Parvekepuutarhureiden määrä lisääntyy

Parvekepuutarhurointi on nyt trendikästä ja parvekepuutarhureiden määrä lisääntyy jatkuvasti. On ollut ilahduttava huomata, kuinka aiemmin vanhempien pelargoniharrastuksesta lähtenyt innostus on tarttunut nuorempiin sukupolviin. Vasinkin hyötykasvien kasvatus on lisännyt suosiotaan.

Hyötykasvit ovat suuressa suosiossa jo senkin vuoksi, että niistä saa todellista lähiruokaa. Miten ihana onkaan käydä omalta parvekkeelta poimimassa herkulliset tomaatit ja tuoksuvat yrtit suoraan lautaselle. Yrttien kasvatuskin on lisääntynyt muiden hyötykasvien lisäksi ja niitä käytetään yhä enemmän ruoanlaitossa.

Yrtit toimivat myös hienosti koristekasveina, kasvattamalla niitä esimerkiksi kesäkukkien kanssa samassa astiassa.

Kasvatuksen aloittaminen on helppoa

Pelkästään tekemälläkin oppii paljon, joten rohkeasti vaan kokeilemaan. Aloittaminen on helppoa kun lähdetään yksinkertaisista asioista liikkeelle. Tarkempia yksityiskohtaisia kasvatusohjeita – kasvualustoista ilmansuuntiin – ehtii opettelemaan myöhemmin taitojen lisääntyessä.

Parvekkeet ovat yksilöllisiä. Jopa samassa ilmansuunnassa olevilla parvekkeilla voi olla erilaisia varjostavia tekijöitä, jotka vaikuttavat kasvuolosuhteisiin. Ajan myötä tulet varmasti huomaamaan, mitkä kasvit viihtyvät parhaiten juuri sinun parvekkeellasi ja sinun hoidossasi. Parvekepuutarhassa voit myös helposti siirtää kasveja tarvittaessa eri paikkoihin, koska kaikki on istutettu ruukkuihin. 

Halutessasi nopeasti vihreän parvekepuutarhan, valmiiksi kasvatettuja taimia ja kasveja on runsaasti saatavilla. Siemenestä kasvattamalla pääset seuraamaan kasvun ihmettä alusta lähtien.

Parvekekasvien houkutus

Nämä ohjeet toimivat kaikilla kasveilla ja kaikilla parvekkeilla Kasvien kasvatus parvekkeella on rentouttava ja mielenkiintoinen harrastus.

Grillaaminen parvekkeella

Grillikauden aloitus herättää aina keskustelua kerrostaloissa. Parvekkeellakin grillaaminen on periaatteessa sallittua, mutta tietyin ehdoin.

Kasvata herkullista syötävää omalla parvekkeella

Keväällä aloitetaan hyötykavien kasvatus ja tästä löydät vinkit kolmeen eri tapaan kasvattaa herkullista syötävää omalla parvekkeellasi.

Kevät parvekkeella

Pitkän talven jälkeen ollaan vihdoin keväässä ja valon määrä lisääntyy päivä päivältä.

Kevään ensimmäiset parvekekasvit

Kevät innostuttaa aina parvekeharrastajaa ja ensimmäiset kukkakassit ilmestyvätkin parvekkeelle jo tosi aikaisin keväällä.

Siemenestä kasvattaminen

Kasvata omat parvekekasvit siemenestä tammi-toukokuussa. Ensimmäiset kylvöt tehdään jo tammikuussa, mutta kylvöaika jatkuu aina toukokuulle asti.

Ota yhteyttä

14 + 14 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi