Käytettyjen kukkamultien hävittäminen

Tasaisin välein nousee esiin kysymys käytettyjen kukkamultien hävittämisestä, joten päätin ottaa siitä tarkemmin selvää kysymällä asiasta suurempien kaupunkien ja ympäristökuntien jätevastaavilta.

Parvekkeella kasvatetaan sekä hyöty- että koristekasveja yhä enenevässä määrin. Eri kasvien valikoima voi olla parhaimmillaan parikymmentäkin ja niiden myötä myös multaa sisältävien ruukkujen määrä on lisääntynyt.

Suurissa ruukuissa viihtyviltä monivuotisilta ei multia vaihdeta ja kesäkukkienkin mullat hyödynnetään syysistutuksiin, mutta sen jälkeen ruukut tyhjennetään ja pestään. Pienempien kesäkukkien ruukkujen mullat ovat kesän aikana saattaneet tiivistyä paakuiksi ja kasvaa täyteen juuria, joten hävittämisen tapa mietityttää.

Ruukkumulta

Bio- vai sekajätteisiin?

Kaikkein innokkaimmat ja ison parvekkeen omistavat parvekepuutarhurit toki bokashi-kompostoivat mullat uudelleenkäytettäväksi, mutta muut kerrostaloasukkaat joutuvat miettimään loppusijoituspaikkaa ja kysymällähän se selvisi.

Lähtökohtaisesti suuret määrät on vietävä maa-aineisten vastanottopaikkoihin, mutta pienemmät määrät voi laittaa joko bio- tai sekajätteisiin kunnasta riippuen. Vaihtelu eri kuntien välillä johtuu ko. kunnan jätteenkäsittelylaitoksien toiminnasta ja jatkokäsittelystä.

Kysyin mikä on pieni määrä multaa, koska se on vähän suhteellinen käsitys. Sain vastaukseksi roskapussin verran eli ei kymmeniä litroja useista isoista ruukuista. Tämä johtuu siitä, että astioiden ei tulisi painaa yli 60 kiloa tyhjentäjien työturvallisuuden sekä astioiden rikkoutumisvaaran vuoksi.

Juuret mullassa

Käytännöt vaihtelevat kunnittain

Jätehuoltoyhtiöt ovat kuntien omistamia yrityksiä, jotka hoitavat lähialueiden jätehuollon yhteistyössä eri yritysten kanssa.

Kymenlaakson alue

Kymenlaakson Jäte Oy hoitaa jäteasiat mm. Kouvolassa, Kotkassa, Haminassa ja Mäntyharjulla. Näillä paikkakunnilla käytettyjen pienien multamäärien sijoituspaikka on loppujäte eli sekajätteisiin. Kymenlaakson Jäte Oy:stä kerrottiin, että biojätteet menevät suoraan biokaasulaitokseen, joten mukaan ei voi mennä mm. usein mullassa olevaa hiekkaa. Kuihtuneet kukat ja kasvinosat sen sijaan laitetaan biojätteisiin.  Biojätteestä tehdään biokaasua ja lannoitetta. Suuremmat useamman kymmenen litran multamäärät toimitetaan kunkin alueen jäteasemille, joteka löytyvät osoitteesta https://www.kymenlaaksonjate.fi/palvelut/jateasemat/

Pääkaupunkiseutu

HSY hoitaa Helsingin, Vantaan, Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen jätehuoltoa. Sieltä kerrottiin, että pienet määrät käytettyjä multaa laitetaan biojäteastiaan. Biojätteestä tehdään biokaasua ja kompostimultaa. Suuremmat multamäärät on toimitettava Sorttiasemille. https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/sortti-asemat/

Jos HSY:n alueella on vahingossa laittanut mullat sekajätteisiin, ei siitäkään ole haittaa, sillä sekajäte menee poltettavaksi ja Vantaan Energian kaukolämpötarpeesta 50 % tulee sekajätteestä ja 30 % koko tarpeesta. Multaa on kuitenkin turha polttaa, koska siitä saadaan kompostoimalla uutta ravinteikasta multaa.

Pirkanmaan alue

Pirkanmaan Jätehuolto hoitaa mm. Tampereen, Nokian, Pälkäneen, Kangasalan jäteasiat. Pirkanmaalla käytetyt kukkamullat pienissä määrissä viedään biojäteastiaan ja suuremmissa maa-aineksia vastaanottaville jäteasemille. https://pjhoy.fi/palvelut/jatteiden-vastaanotto/jateasemat/

Sekajätteissä käytetty multa kuormittaa turhaan käsittelylaitosta, sillä mukana on usein palamattomia kivennäisaineita ja hiekkaa, kerrottiin Pirkanmaan Jätehuollosta.

Keski-Suomi ja Oulun alue

Jyväskylän ja Oulun alueilla pienet määrät käytettyä multaa laitetaan myös biojäteastioihin ja suuremmat maankaatopaikoille tai maa-aineisten vastaanottopaikkoihin.

Jyväskylän ja Keski-Suomen alueen jäteasioita hoitaa Mustakorkea, jonka sivuilta löytyy myös tuotekohtainen lajitteluhaku, https://mustankorkea.fi/  ja suuremmat multamäärät jätekeskukseen https://mustankorkea.fi/yhteystiedotaukioloajat/

Oulun alueella toimivan Kiertokaari Oy:n jäteasemista osa vastaanottaa suuremmat multaerät https://kiertokaari.fi/asiointi-ja-palvelut/jateasemat/

Lajitteluohjeita hakusanalla ”multa” löytyy alueiden jätehuollon sivuilta alla olevista linkeistä

Kymenlaakso: https://www.kymenlaaksonjate.fi/jatehaku/multa/

Pääkaupunkiseutu: https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/jateopas/

Pirkanmaa: https://pjhoy.fi/lajitteluhaku/

Keski-Suomi: https://mustankorkea.fi/

Oulun seutu: https://kiertokaari.fi/asiointi-ja-palvelut/jateasemat/

Käytetyt kesäkukkamullat toimitetaan siis pienissä erissä eli roskapussin verran biojäteastiaan, Kouvolan seutua lukuun ottamatta, ja suuremmat erät oman kunnan alueen maa-aineisten vastaanottopisteisiin.

Käytännöt vaihtelevat siis alueittain, joten ei ihme, että aihe herättää aina tasaisin välein kysymyksiä, eikä oikeaa tietoa ole aina helposti löydettävissä. Toivottavasti näistä tiedoista on apua ja jos parvekkeella on tilaa ja intoa riittää, niin kannattaa tutustua myös BOKASHI-kompostointiin, jolla saa kodin biojätteistä ja vanhasta mullasta valmistettua itse uutta ravinteikasta multaa.

Kierrätysastia

Ota yhteyttä

11 + 8 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi