Kesäparvekkeella rentoudutaan, nautitaan hyötykasvien sadoista ja kukkien väriloistosta

Kesä on parasta aikaa parvekkeella 

Parveke on kesän paras lisähuone. Kesän saapuessa huomaakin siirtävänsä itsensä yhä useammin sisätiloista parvekkeelle aikaa viettämään. Lasitetulla parvekkeella sadekaan ei haittaa vaan päinvastoin, sateen ropinassa on ihan oma viehätyksensä.

Kesäparvekkeella rentoudutaan, ruokaillaan, viihdytään yksin ja yhdessä. Kasvatellaan hyöty- ja koristekasveja  sekä korjataan satoa loppukesästä, yrteistä koko kesän.  Kesällä parvekkeesta otetaan kuvia muistoksi sekä itselleen että vinkeiksi muille parvekeharrastajille. 

Kesäparvekkeella

Nyt on aika istahtaa ja nauttia kesäisestä parvekkeesta, eikä sadekaan haittaa lasitetulla parvekkeella.
Kuva: Paula Ritanen-Närhi

Heräteostoksilla lisää väriä ja vihreyttä parvekkeelle

Kesän saapuessa keväällä hankitut ja siemenestä kasvatetut taimet ovat päässeet lopullisille kasvupaikoilleen parvekkeella, mutta aina on tilaa vielä yhdelle amppelille. Heräteostoksia tulee helposti tehtyä, sillä  puutarhamyymälät, verkkokaupat sekä torit tarjoavat toinen toistaan komeampia kukkijoita ja reheviä hyötykasveja. Kesä on lyhyt, joten annetaan kasvien houkutusten vapaasti  viedä mukanaan.

Kun kaikki on paikoillaan ja kesäparveke sisustettu omiin käyttötarkoituksiin sopivaksi, on aika istahtaa ja nauttia kesäisestä parvekeparatiisista.

Torimatkalta lumihiutale

Heräteostokset torilta kulkee vaikka polkupyörän etukorissa.

Nyt on aika rentoutua ja nauttia omasta parvekkeesta

Parveke on kesäisin oikea paratiisi, jossa rentoudutaan istuskellen yksinään, ystävien tai perheen kanssa. Jos parvekkeella on kesäpeti, on päivänokoset makeat kuin ulkona nukkuisi.

Rentoutumisen lisäksi kesäisellä parvekkeella grillaillaan, ruokaillaan ja kasvatetaan hyöty- sekä koristekasveja, sillä parvekkeesta on moneksi.

Kesäpeti

Kesävuoteella on helppo rentoutua

Parvekkeella grillaaminen puhuttaa kerrostaloissa

Katso ohjeet ja säännöt ->

Kesällä kerätään salaatit ja yrtit aamiaispöytään suoraan omalta parvekkeelta

Salaatti

Erilaiset salaatit ja yrtit on helppoja kasvatettavia. Samalla saa nauttia koko kesän todellisesta lähiruoasta suoraan omalta parvekkeelta

Aamuisin ensimmäiseksi on aina mukava mennä katsomaan, miten kasvit voivat ja napsaista samalla tuoreista salaateista ja yrteistä herkut aamupalalle suoraan omalta parvekkeelta.

Myöhemmin kesällä tomaattien, mansikoiden ja monien muiden hyötykasvien kypsyessä saa parvekkeelta tuoretta syömistä jo vähän enemmänkin. Toiset suuriakin satoja.

Tomaatti

Tomaatin kasvattaja pääsee nauttimaan mehukkaasta sadosta loppukesästä

Parvekepuutarhurointi on helppoa ja mukavaa

Parvekepuutarhurointi on todella mukavaa ja rentouttavaa. Parvekkeella ei tarvitse miettiä ruohonleikkuuta, eikä lasitetulla parvekkeelle sadekaan haittaa oleskelua.

Kasveja katsellessa napsitaan vaan sieltä täältä välillä vähän kuihtuneita kukkia ja lehtiä, kastellaan ja lannoitetaan tarvittaessa, mutta varsinkin, nautitaan vihreydestä, väreistä ja sadoista. 

Parvekkeella kasvien vointia on myös helppo seurata ja tarvittaessa vaikka muuttaa paikkaa esimerkiksi varjosta valoisampaan tai päinvastoin.

Parvekepuutarhurointi

Parvekkeelta napataan herkut ruokapöytään

Kastellaan ja lannoitetaan parvekekasveja tarpeen mukaan

Paahteisena päivänä kasvit saattavat tarvita kastelua päivittäin. Kasvikohtaiset hoito-ohjeet kannattaa siis tarkastaa, mutta myös pelkästään kasveja tarkkailemalla aloittelijakin oppii paljon.

Kastelun tarve selviää kokeilemalla multaa vähän pintaa syvemmältä, jolloin tuntee kyllä helposti onko multa kuivahtanut ja tarvitseeko kasvi vettä. Loma-ajan kastelu kannattaa myös miettiä valmiiksi, jotta ehditään varmistamaan kastelujärjestelmien toimivuus ennen lomalle lähtöä. Naapuria tai ystävää voi luonnollisesti pyytää kasteluavuksi loma-ajalle ja muistetaan myös kiittää jälkikäteen hienosta avusta.

Kastelukannut

Suuri kastelukannu on isojen ruukkujen kastelussa pientä kätevämpi

Kuvaa ja talleta kesäisen parvekkeen muistot

Parveketta on kiva kuvailla omaksi ja muiden iloksi. Katselemalla toisten parvekekuvia saa samalla hyviä vinkkejä oman parvekkeen sisustamiseen tai kasvivalintoihin.

Parveketta kannattaa kuvata myös ihan omaksi hyödyksi. Eri vuorokauden aikoina otetut kuvat muistuttavat myöhemmin, miten aurinko on paistanut eri kohtiin ja mitkä kasvit ovat menestyneet parhaiten missäkin kohdassa. Kuvien perusteella on sitten helppo tehdä taas seuraavan kauden kasvihankinnat tai vaikka uudet sisustussuunnitelmat.

Parvekekuvaus

Parvekkeella voidaan kasvattaa lähes mitä tahansa kasveja

Kasvien talvehdittaminen parvekkeella

Kasvien talvehdittaminen parvekkeella

Lasitetuilla ja katetuilla parvekkeilta puuttuu luonnollinen, lumen antama talvisuojaus, mutta pienillä nikseillä kasvit saadaan menestymään talven yli ja aloittamaan kasvunsa tosi paljon aikaisemmin kuin pihalla.

Tomaatti

Tomaatti

Tomaattilajeja on niin monia, että niiden kasvatuksesta saa halutessaan vaikka ihan oman harrastuksen parvekkeelle.

Kurkku (Cucumis sativus)

Kurkku (Cucumis sativus)

Kurkun kasvatus onnistuu myös parvekkeella ruukussa tai kasvatussäkissä, kunhan muistaa riittävän kastelun ja lannoituksen.

Mäkimeirami (Origanum vulgare)

Mäkimeirami (Origanum vulgare)

Mäkimeirami on monivuotinen voimakastuoksuinen yrtti, joka viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää pientä kuivahtamistakin.

Salaatti (Lactuca)

Salaatti (Lactuca)

Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.

Krassit

Krassit

Yksivuotinen nopeakasvuinen krassi viihtyy lähes kaikilla kasvupaikoilla paahteesta varjoon. Pippurin makuiset krassin kukat ja lehdet ovat myös syötäviä.

Ruusupapu (Phaseolus coccineus)

Ruusupapu (Phaseolus coccineus)

Kasvata parvekkeella nopeakasvuista ruusupapua ja saat näkösuojan tai viherseinän lisäksi satoa pavuista ja kukkia salaattiin lisättäväksi.

Rosmariini (Rosmarinus)

Rosmariini (Rosmarinus)

Mystisen rosmariinin juuret ulottuvat kauas historiaanRosmariinin latinankielinen nimi Rosmarinus (ros marinus) tarkoittaa meren kastetta. Välimeren alueelta lähtöisin olevaa rosmariinia on kasvatettu Sveitsin luostareissa jo vuonna 820 ja Suomessa Turun linnan...

Ota yhteyttä

12 + 7 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi