Kevät alkaa parvekkeella maaliskuussa!

Auringon alkaessa lämmittämään, parvekkeen siivous ja sisustus sujuu kuin itsestään

Maaliskuussa aurinko lämmittää jo mukavasti parvekkeella. Vaikka kesän suunnitelmat olisivat jo valmiina, niin vielä pitää arempien kasvien kanssa malttaa mielensä. 

Parveke paraatikuntoon talven jäljiltä

Pitkältä tuntuneen talven jälkeen on vihdoin päivät alkaneet pidentymään ja myös oma energisyys lisääntyy. Tässä vaiheessa kevättä saa aina pidätellä itseään, ettei lähde liian aikaisin kasvihankintoja tekemään, sillä maaliskuun säät ovat usein arvaamattomat.

Kevään innokkuuden voi hyödyntää valmistelemalla parveketta tulevaan kesään siivoamalla se talven jäljiltä paraatikuntoon.

Lasitetulla parvekkeella lasitukset kaipaavat pesua ja lattialla saattaa olla vielä syksyllä pudonneita lehtiä sekä muita roskia, kesäkukista tyhjentyneitä ruukkuja ja kaikkea muuta mahdollista.

Nyt on aika suojata juuttikankaalla parvekkeen havukasvit kevätauringolta, poltevaurioiden estämiseksi.

Roskat lattialla

Parvekkeen lattia kaipaa imuria

Parveke tekisi mieli täyttää kevätkukkijoilla heti ensimmäisestä aurinkoisesta päivästä lähtien

Kun kevään ensimmäiset auringonsäteet alkavat talven jäljiltä vihdoin lämmittämään, herää sisäinen parvekepuutarhuri talviunilta ja tekisi heti mieli täyttää koko parveke värikkäillä kevätkukkijoilla.

Ensimmäisten viileyttä kestävät kevätkasvit saapuvat myyntiin jo helmikuussa. 

Teté-narsissit on saatu jalostamalla kestämään jopa -10°C:tta. Iloisen keltaiset Tetét ovat muodostuneet monen kestosuosikeiksi keväisillä parvekkeilla. Nykyisin Tetéjä on myös upeilla kerrannaiskukkasilla.

Keväisiltä puutarhamessuilta tekee hyviä löytöjä hyöty- ja koristekasveista parvekkeelle. Puutarhamyymälät, verkkokaupat ja torit tarjoavat myös monipuoliset valikoimat kevätkukkijoita.

Maaliskuussa on aika kurkistella ruukkuihin, joissa on monivuotisia kasveja tai syksyllä istutttuja kukkasipuleita.

Ruukuista saattaa jo pilkistää uutta kasvua, joiden kastelu aloitetaan kädenlämpöisellä vedellä.

Sipuleita istuttaessa syksyllä kannattaa aina merkitä, mitä tuli multaan laitettua, samoin kuin siemeniä kylvettäessä. Pienet kasvien alut keväällä ovat usein tunnistamattomia. Toisaalta, onhan se hauska odottaa ja jännittää, mitä niistä kasvaa kesän aikana.

Sipulikukkien alut
Kahvipöytä

Leikkotulppaanit viihtyvät viileällä parvekkeella ja piristävät väreillään kevätpäiviä

Aurinkoisena päivänä siivous sujuu kuin huomaamatta

Koristekohot

Parvekkeen voi sisustaa vaikka merellisellä teemalla

Kaikkea ei välttämättä ehdi tai jaksa tehdä  yhden päivän aikana, eikä tarvitsekaan. Usein kuitenkin alkuun päästessään ei malta lopettaa ja homma tulee lopulta hoidetuksi nopeasti isollakin parvekkeella.

Aurinkoisena kevätpäivänä siivous sujuu kuin huomaamatta ja siivouksen jälkeen on kiva alkaa suunnittelemaan tulevaa kesää niin kasvien kuin sisustuksenkin suhteen.

Kun parveke on siivottu, kalusteet ja ruukut laitettu omilla paikoillaan, on kesän suunnitelmat helpompi miettiä valmiiksi.

Jokaisella on oma tapansa siivota parveke, mutta siivousjärjestys voi olla vaikka seuraava:

  • Kerätään kaikki irtonaiset roskat tasoilta ja lattioilta
  • Siirretään talvikoristeet säilytykseen
  • Imuroidaan ja puhdistetaan parvekkeen lattia
  • Pyyhitään kostealla liinalla pöydät, hyllyt ja kalusteet
  • Pestään verhot ja parvekelasitukset
  • Asettellaan ruukut ja kalusteet paikoilleen
  • Lisätään keväiset tekstiilit parvekkeelle
  • Siirretään kevätkoristeet paikoilleen 

Kevään ensimmäiset kasvit kestävät viileyttä

Kääpiöesikko (Primula vulgaris)

Kääpiöesikko menestyy lasitetulla parvekkeella, kunhan lämpötila ei mene pakkasen puolelle. Kylmää se ei kestä, mutta viileällä kevätparvekkeella se viihtyy lämmintä huoneilmaa paremmin. 

Jalohortensia (Hydrangea macrophylla)

Upeat ruukkuhortensiat viihtyvät viileällä parvekkeelle pitkään kukkien. Pakkasta se ei kestä, mutta keväällä heti pakkasten mentyä sen voi siirtää ulos. Hortensia viihtyy valoisassa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa eli sijoita se puolivarjoisaan paikkaan...

Helmihyasintti eli helmililja (Muscari armeniacum)

Helmililja eli helmihyasintti kukkii aikaisin keväällä sinisin tai valkoisin kukin ja viihtyy viileällä parvekkeella. Vaaleanpunertavaakin lajiketta on saatavilla hyvin varustetuista puutarhamyymälöistä. Hyasintti nimestään huolimatta, helmihyasintin tuoksu on mieto,...

Hyasintti (Hyacinthus orientalis)

Keltainen hyasintti on kun luotu pääsiäisparvekkeelle.

Perunanarsissi (Bridal Crown)

Valkoinen perunanarsissi viehättää keväisellä parvekkeella tuoksullaan ja näölläänPerunanarsissi kukkii valkoisin kukin aikaisin keväällä. Se kesää muutaman asteen pakkasen, vaikkakaan ei ihan yhtä paljon kuin tetenarsissi. Perunanarsissi viihtyy sekä aurinkoisella...

Orvokki (Viola)

Helppohoitoinen orvokki on parvekkeiden ikisuosikki.Tarhaorvokit ovat yksivuotisia kevään ensimmäisiä kukkijoita, sillä ne kestävät hyvin myös viileyttä keväisellä parvekkeella ja kukkivat pitkään. Kukkien koot ja värit vaihtelevat lajikkeittain, joten orvokeista on...

Tetenarsissi (Narcissus cyclamineus Tête à Tête)

Pirteä tetenarissi on usein parvekkeen ensimmäinen kevätkukkija Pirteä tetenarissi kestää totuttelun jälkeen jopa -10 asteen pakkasta. Karaise eli totuta tetenarsissi muutama päivä kylmään jos olet hankkinut sen lämpöisestä kukkamyymälästä. Tetenarsissit ovat kuin...

Kevään ensimmäiset parvekekasvit

Kevät innostuttaa aina parvekeharrastajaa ja ensimmäiset kukkakassit ilmestyvätkin parvekkeelle jo tosi aikaisin keväällä.

Kylvä ja kasvata parvekekasvit siemenestä

Katso ohjeet

Ota yhteyttä

6 + 8 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi