Kevät alkaa parvekkeella maaliskuussa!

Auringon alkaessa lämmittämään, parvekkeen siivous ja sisustus sujuu kuin itsestään ja lopuksi pääsee istahtamaan keväisen auringon paisteeseen nauttien

Vihdoin on koittanut maaliskuu ja aurinko lämmittää jo mukavasti parvekkeella. Vaikka kesän suunnitelmat olisivat jo valmiina, niin vielä pitää kasvien kanssa hetki malttaa mielensä. Itselläni on suunnitelmat vielä avoinna, mutta saapas sitten nähdä mitä kaikkea sitä taas innostuu laittelemaan, kunhan ilmat lämpenevät riittävästi.

Pidättelen itseäni hankkimasta kevätkukkia liian aikaisin

Aurinko paistaa ja lämmittää jo mukavasti. Lumet sulavat ja kevättä on ilmassa ja sydämessä. Pitkän pimeän talven jälkeen on vihdoin päivät alkaneet pidentymään ja olen huomannut sen myös oman energisyyteni lisääntymisenä. Tässä vaiheessa kevättä saa aina pidätellä itseään, ettei lähde liian aikaisin kasvihankintoja tekemään, sillä maaliskuun alun säät ovat arvaamattomat.

Hyödynnän kevään innokkuuttani valmistelemalla parveketta tulevaan. Parveke nimittäin näyttää talven jäljiltä…miten sen nyt sanoisi….hieman…no, sanotaan nyt vaikka, että ei niin kotoisalta kun voisi toivoa. Lasitetulla parvekkeella lasitukset kaipaavat pesua ja lattialla on vielä syksyllä pudonneita lehtiä sekä muita roskia, kesäkukista tyhjentyneitä ruukkuja ja kaikkea muuta mahdollista, vähän vielä sikin sokin lisäksi. Lasittamattomien parvekkeiden lattioilla saattaa maaliskuussa olla vielä lumikerroskin, joten kiirettä ei ole. Monivuotiset eli perennat ovat vielä huputettuina, suojassa pakkasilta ja jos olisi havuja, olisi ne nyt suojattava kevätauringolta poltevaurioiden estämiseksi.

Roskat lattialla

Parvekkeen lattia kaipaa imuria

Tekisi mieli täyttää koko parveke kevätkukkijoilla heti ensimmäisestä aurinkoisesta päivästä lähtien

Kun kevään ensimmäiset auringonsäteet alkavat talven jäljiltä vihdoin lämmittämään, herää sisäinen parvekepuutarhurini talviunilta ja tekisi heti mieli täyttää koko parveke värikkäillä kevätkukkijoilla. Huomasin ensimmäisten kevätkasvien saapuvan myyntiin jo helmikuussa, mutta päätin malttaa mieleni. Maaliskuussa, varsinkin alkupuolella, tulee yleensä vielä kylmiä päiviä ja varsinkin yöt ovat usein pakkasen puolella.

Teté-narsissit on niitä harvoja, jotka on saatu jalostamalla kestämään jopa -10°C:tta. Niillä yleensä aloitankin parvekkeen kukittamisen. Iloisen keltaiset Tetét ovat muodostuneet monen kestosuosikeiksi keväisille parvekkeille. Nykyisin Tetéjä on myös kerrannaiskukkasilla ja ne ovat mielestäni tosi hienoja.

Normaalisti puutarhamessuilta on tehnyt hyviä löytöjä niin hyöty- kuin koristekasveistakin. Nyt kun messuja ei tänä keväänä ole, tutkin verkkokauppojen ja puutarhamyymälöiden valikoimia, jotta saan viimeistään pääsiäiseksi kevätkukkijoita parvekkeelle.

Sen verran vihertävä peukalo jo syyhyää, että kurkistelin ruukkuihin, joihin istutin syksyllä kukkasipuleita. Kastelen niitä samalla kädenlämpöisellä vedellä ja huomasin sieltä jo nousseen pienen pieniä alkuja.

Olen neuvonut muille, että siemeniä kylvettäessä ja sipuleita istuttaessa kannattaa aina merkitä, mitä tuli multaan laitettua. Arvaapa muistinko syksyllä merkitä sipulit? Enpä tietenkään muistanut, mutta toisaalta, nythän on enemmän jännitettävää, mitä sieltä nousee. Huonona puolena tietysti se, että jään nyt samalla ilman hoito-ohjeita. Tulppaaneita ja helmililjoja ainakin istutin, mutta kerron tarkemmin lopputuloksesta, asian varmistuttua.

 

Sipulikukkien alut
Kahvipöytä

Leikkotulppaanit piristävät parvekkeella kevätpäiviä

Maaliskuussa parveke laitetaan paraatikuntoon kesää varten

Koristekohot

Vaikka kasveja ei vielä pääse laittamaan, hyödynnän keväisen innostuneisuuden siivoamalla. Aurinkoisena päivänä nimittäin siivous sujuu kuin huomaamatta.

Siivouksen jälkeen on kiva alkaa suunnittelemaan tulevaa kesää niin kasvien kuin sisustuksenkin suhteen. Siivotessa myös näkee mitä kalusteita tarvitsee uusia tai korjata. Kun kalusteet ja ruukut ovat omilla paikoillaan, niin silloin on helpompi hahmotella suunnitelmiakin.

Meriteema kuitenkin jatkuu tänäkin vuonna oman parvekkeeni toisessa päädyssä, mutta se, mitä tulee toiseen päähän jää nähtäväksi myöhemmin.

Jokaisella on oma tapansa siivota parveke, mutta siivousjärjestys voi olla vaikka seuraava:

  • Kerätään kaikki irtonaiset roskat tasoilta ja lattioilta
  • Siirretään talvikoristeet säilytykseen
  • Imuroidaan ja puhdistetaan parvekkeen lattia
  • Pyyhitään kostealla liinalla pöydät, hyllyt ja kalusteet
  • Pestään verhot ja parvekelasitukset
  • Asettellaan ruukut ja kalusteet paikoilleen
  • Lisätään keväiset tekstiilit parvekkeelle
  • Siirretään kevätkoristeet paikoilleen

Kaikkea en itse välttämättä tee  yhden päivän aikana, mutta usein kun alkuun pääsee, ei malta lopettaa ja homma tulee lopulta hoidetuksi nopeasti isollakin parvekkeella.

Aurinkoisia parvekepäiviä toivottaen: Johanna

 

Kevään ensimmäiset kasvit kestävät viileyttä

Kääpiöesikko (Primula vulgaris)

Kääpiöesikko menestyy lasitetulla parvekkeella, kunhan lämpötila ei mene pakkasen puolelle. Kylmää se ei kestä, mutta viileällä kevätparvekkeella se viihtyy lämmintä huoneilmaa paremmin. 

Jalohortensia (Hydrangea macrophylla)

Upeat ruukkuhortensiat viihtyvät viileällä parvekkeelle pitkään kukkien. Pakkasta se ei kestä, mutta keväällä heti pakkasten mentyä sen voi siirtää ulos. Hortensia viihtyy valoisassa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa eli sijoita se puolivarjoisaan paikkaan...

Helmihyasintti eli helmililja (Muscari armeniacum)

Helmililja eli helmihyasintti kukkii aikaisin keväällä sinisin tai valkoisin kukin ja viihtyy viileällä parvekkeella. Vaaleanpunertavaakin lajiketta on saatavilla hyvin varustetuista puutarhamyymälöistä. Hyasintti nimestään huolimatta, helmihyasintin tuoksu on mieto,...

Hyasintti (Hyacinthus orientalis)

Keltainen hyasintti on kun luotu pääsiäisparvekkeelle.

Perunanarsissi (Bridal Crown)

Valkoinen perunanarsissi viehättää keväisellä parvekkeella tuoksullaan ja näölläänPerunanarsissi kukkii valkoisin kukin aikaisin keväällä. Se kesää muutaman asteen pakkasen, vaikkakaan ei ihan yhtä paljon kuin tetenarsissi. Perunanarsissi viihtyy sekä aurinkoisella...

Orvokki (Viola)

Helppohoitoinen orvokki on parvekkeiden ikisuosikki Orvokki kestää kylmää ja kukkii ahkerasti. Kukkien värivaihtoja on valtavasti ja myös kukan koko vaihtelee lajikkeesta riippuen lantin kokoisesta lapsen kämmenen kokoiseen. Tarhaorvokista on saatavana pieni- ja...

Tetenarsissi (Narcissus cyclamineus Tête à Tête)

Pirteä tetenarissi on usein parvekkeen ensimmäinen kevätkukkija Pirteä tetenarissi kestää totuttelun jälkeen jopa -10 asteen pakkasta. Karaise eli totuta tetenarsissi muutama päivä kylmään jos olet hankkinut sen lämpöisestä kukkamyymälästä. Tetenarsissit ovat kuin...

Kylvä ja kasvata parvekekasvit siemenestä

Katso ohjeet

Ota yhteyttä

12 + 12 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi