Parvekekasvien kasvattaminen siemenestä

Parvekekasvien kasvattaminen siemenestä alkaen on hauskaa ja palkitsevaa

Ammattilaiset kasvattavat ihanteellisissa olosuhteissa tanakoita taimia, joista kasvaa vahvoja ja terveitä kasveja. Kannattaa kuitenkin ehdottomasti myös itse kokeilla kasvattamista, sillä se on hauskaa, palkitsevaa ja edullista.

Siemenen itämistä taimeksi on aina yhtä mukava seurailla ja kasvun ihme jaksaa joka kevät hämmästyttää ja ilahduttaa. Kaikki siemenet eivät idä, mutta yleensä on päinvastoin, taimia on kaikki ikkunapaikat täynnä. Siemenpussien suurempia siemeniä voi myös jakaa muiden kanssa, jos ei tarvitse esimerkiksi kymmentä ruusupapua parvekkeelleen. Kun taimia kertyy paljon, voidaan niillä ilahduttaa ystäviä viemällä omakasvattama taimi vaikka vierailun tuliaiseksi. Hoito-ohjeet mukaan liitettyinä autetaan myös ystävää onnistumaan.

Kylvöastiat siemenille

Kylvöastia on yleensä matala, sillä kylvöastiassa vain idätetään siemenet sirkkalehdiksi, jonka jälkeen taimet siirretään suurempaan kasvatusastiaan.  Siementen kylvämiseen tarkoitettuja valmiita kylvöastioita on saatavana valmiina, mutta kylvöastiat voi halutessaan helposti tehdä myös itse.  Kananmunankennot, maito-, viili- ja jogurttipurkit, einesrasiat ovat kaikki hyviä kylvöastioita. Tärkeintä on käyttää aina puhtaita astioita ja uutta puhdasta multaa kasvitautien välttämiseksi.

Kasvualusta

Saatavana on valmista kylvömultaa, joka on koostumukseltaan ihanteellinen. Kaktusmulta on myös lähtökohtaisesti hyvää idätykseen, mutta myös ihan tavalliseen puutarhamultaan voi kylvää, jos sitä sattuu olemaan kotona valmiina. Kesäkukka- ja muut valmiiksi ravinteita sisältävät mullat ovat kuitenkin usein liian voimakkaita idätykseen, joten ne kannattaa säästää myöhäisempään kasvatukseen.

Siementen kylvö

Kasvualusta kastellaan kunnolla lämpimällä vedelle ennen siementen kylvämistä. Itävyyden kannalta on tärkeää pitää kylvöseos myös koko itämisen ajan tasaisen kosteana. Suihkepullo on hyvä kasteluväline, ettei pienimmät siemenet kasaannu tai pienet taimenalut lakoa multaan.  1-3 siementä/kylvöastia sopii suuremmilla ja pienemmät ripotellaan tasaisesti kasvualustalle ja peitetään mullalla.

Merkitseminen

Kylvetyt siemenet kannattaa merkitä. Jo muutamankin eri siemenen kylvämisen jälkeen voi olla vaikeuksia muistaa missä astiassa oli mikäkin kasvi. Itäneistä pienistä sirkkalehdistä on lähes mahdoton tunnistaa mikä kasvi on kyseessä. Kylvövaiheessa usein uskoo muistavansa mitä siemeniä missäkin astiassa on itämässä, mutta käytäntö on osoittanut että merkitseminen kannattaa aina tehdä.

Kasvuolosuhteet

Kylvös pidetään tasaisen kosteana, sillä se ei saa päästä kuivumaan missään vaiheessa.  Riittävän kosteuden lisäksi on muistettava huolehtia riittävästä valon saannista. Kasvilamput ovat hyviä lisävalon antajia tarvittaessa. Lajikohtaiset kasvuolosuhteet selviävät parhaiten siemenpusseista. Liian vähäinen valon määrä tai liian lämpimät olosuhteet venyttävät pienet taimet pitkiksi ja honteloiksi.

Itämisaika

Itämisaika siemenestä taimeksi vaihtelee lajeittain. Aina ei ole helppo löytää oikeaa vastausta aikatauluun, mutta maltti on valttia tässäkin asiassa.

Yleensä itäminen kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, mutta esimerkiksi orvokkien itämisaikojen tiedot vaihtelevat viidestä päivästä kahteen viikkoon, joten kannattaa odottaa kärsivällisesti, vaikka siemenet eivät heti muutamassa päivässä itäisikään.

Taimien koulinta

Taimet koulitaan kun ensimmäinen lehtipari tai kaksi on selvästi näkyvillä eli sirkkalehdet. Kouliminen tarkoittaa pienten taimen alkujen erottelemista omiin ruukkuihinsa, jotta ne mahtuvat kasvamaan suuremmiksi.

Pieniä taimia on käsiteltävä varovasti, etteivät hennot juurenalut vaurioidu. Taimi nostetaan kylvöastiasta, pientä lusikkaa tai muuta apuvälinettä käyttäen varovasti mullasta juurineen ja siirretään suurempaan astiaan yksittäin kasvamaan.

Lannoita ja karaise taimia

Lannoitus aloitetaan kun taimet ovat lähteneet kunnolla kasvuun eli koulimisesta on kulunut noin 2-3 viikkoa. 

Taimet karaistaan (totutetaan varovasti ulkoilmaan) ennen lopullista parvekkeelle istuttamista. Taimet nostetaan ilmojen lämmetessä hetkeksi parvekkeelle ja yöksi takaisin sisään. Taimien ulkoiluaikaa pidennetään päivittäin, kunnes ne ovat karaistuneet kestämään ulkona viileässä.

Siementen kylvöaikoja eri kasveille

Parvekkeella kasvatuskausi on pihaa pidempi, joten huhtikuussakin kylvetyt siemenet ehtivät vielä tuottaa satoa.

 Maalis-huhtikuu

Japaninhumala – Humulus japonicus
Elämänlanka – Ipomoea purpurea
Mustasilmäsusanna – Thunbergia alata
Hopeavillakko – Senecio cineraria
Ahkeraliisa – Impatiens walleriana
Kesädaalia – dahlia
Kesäleimu – Phlox drummondii
Kesäpäivänhattu – Rudbeckia hirta var
Kukonharja – Celosia argentea
Lobelia – Lobelia
Tarhaneilikka – Dianthus caryophyllus
Nukenkaulus – Brachyscome iberidifolia
Petunia – Petunia
Loistosalvia – Salvia x sylvestris
Sievikki – Nemophila
Tarhaverbena – Verbena x hydrida
Sinitähtönen – Ageratum houstonianum
Timanttikukka – Gazania
Samettikukka – Tagetes
Ananaskirsikka – Physalis peruviana
Paprika – Capsicum annuum
Tomaatti – Solanum lycopersicum
Purjo – Allium porrum
Basilika – Ocimum basilicum
Timjami – Thymus vulgaris
Maustemeirami – Origanum ajorana
Sitruunamelissa – Melissa officinalis
Viherminttu – Mentha spicata

 Isoauringonkukka – Helianthus annuus ”Teddy Bear”

Isoköynnöskrassi – Tropaeolum majus
Päivänsini – Ipomoea tricolor
Tuoksuherne – Lathyrus odoratus
Kiinanasteri – Callistephus chinensis
Koristekaali – Brassica oleracea
Keräsalaatti – Lactuca sativa Capitata
Sokeriherne – Pisum sativum

 

Huhtikuun jälkeenkin ehtii kylvämisestä satoon mm.

Ruusupapu – Phaseolus coccineus
Salaatit
Mangold

 

Siementen kylvöajat ja kasvatusohjeet selviävät siemenpusseista

Eri kasvien siemenet kylvetään eri aikoihin. Pitkän kasvukauden vaativat, esimerkiksi orvokit ja chilit, kylvetään jo heti tammikuusta lähtien. Nopeasti kasvavia salaatteja puolestaan voidaan kylvää läpi koko kesän. Kunkin kasvin  kylvöajat näkyvät siemenpusseista selkeästi merkittynä.

Siemenpusseista löytyvät yleensä myös tiedot kylvösyvyydestä ja taimiväleistä. Kylvösyvyys tarkoittaa, kuinka syvälle se laitetaan multaan vai jätetäänkö mullan pinnalle.

Taimiväli huomioidaan vasta koulimisvaiheessa eli silloin, kun kasvit siirretään kylvöastiasta suurempaan ruukkuun kasvamaan. Siemenpusseista löytyy myös tiedot kasvupaikasta, aurinkoinen vai varjoinen sekä paljon muita hyödyllisiä tietoja kyseisen kasvin kasvattamisesta. Tiedot kannattaa siis lukea ja ottaa talteen.

Siemenpussit

Kasvikortistosta löydät kasvit ja hoito-ohjeet

Kasvikortisto

Ota yhteyttä

9 + 3 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi