Krassit

Krassit viihtyvät sekä aurinkoisella että varjoisalla parvekkeella

Yksivuotiset krassit viihtyvät sekä aurinkoisella että varjoisalla parvekkeella, joten se on hyvä valinta lähes mihin olosuhteisiin tahansa. Parhaimmillaan krassit ovat aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla, mutta ne menestyvät myös varjossa ja eikä säikähdä paahdettakaan.

Köynnöskrassi kasvaa n. 100 – 200 cm ja sen voi sijoittaa kasvamaan tukea vasten ylöspäin tai amppeliin riippuvana. Pensaskrassi on matala, joten se on parhaimmillaan ruukussa tai asetelmien reunakasvina, sillä se kasvaa vain n. 20- 30 cm korkeaksi.

Krassien kukkien väreistä löytyy mm. punainen, oranssi tai keltainen ja ne kukkivat runsain kukin kesäkuusta aina pakkasten tuloon asti

Krassien kasvatus ja hoito

Krassi on nopeakasvuinen, joten siemenestä kasvattaminen onnistuu vielä huhtikuussakin sisällä esikasvattaen tai toukokuussa, ilmojen kunnolla lämmetessä, suoraan kasvupaikalle parvekkeelle kylväen. Krassi on kuitenkin hallanarka, joten älä vie taimia ulos liian aikaisin eli vasta yöpakkasten mentyä.

Kastele krassia tasaisesti, mutta lannoita vain miedolla kastelulannoitteella. Liika lannoittaminen lisää lehtien kasvua kukintojen kustannuksella.

Kuihtuneiden kukkien poisto edesauttaa uusien kukkien kehittymistä ja kukinta kestää pidempään. Krassit kukkivat kesäkuusta lähtien aina pakkasten tuloon asti.

Käytä krassin kukkia ja lehtiä koristeena sekä mausteena pippurin tapaan

Krassia on joskus aikoinaan, kun pippuri oli vielä kallis mauste, kutsuttu köyhän miehen pippuriksi. Krassin kukat, kukkanuput ja lehdet ovat kaikki syötäviä. Krassin kukissa tosiaan on pippurinen maku.

Kaunista krassin kukilla salaatit tai käytä mausteena pippurin tapaan esimerkiksi tuorejuuston maustamiseen.

Tutustu myös muihin parvekkeen hyötykasveihin

Tomaatti

Tomaattilajeja on niin monia, että niiden kasvatuksesta saa halutessaan vaikka ihan oman harrastuksen parvekkeelle.

Kurkku (Cucumis sativus)

Kurkun kasvatus onnistuu myös parvekkeella ruukussa tai kasvatussäkissä, kunhan muistaa riittävän kastelun ja lannoituksen.

Mäkimeirami (Origanum vulgare)

Mäkimeirami on monivuotinen voimakastuoksuinen yrtti, joka viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää pientä kuivahtamistakin.

Salaatti (Lactuca)

Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.

Ruusupapu (Phaseolus coccineus)

Kasvata parvekkeella nopeakasvuista ruusupapua ja saat näkösuojan tai viherseinän lisäksi satoa pavuista ja kukkia salaattiin lisättäväksi.

Rosmariini (Rosmarinus)

Mystisen rosmariinin juuret ulottuvat kauas historiaanRosmariinin latinankielinen nimi Rosmarinus (ros marinus) tarkoittaa meren kastetta. Välimeren alueelta lähtöisin olevaa rosmariinia on kasvatettu Sveitsin luostareissa jo vuonna 820 ja Suomessa Turun linnan...

Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami eli tarha-ajuruoho on helppohoitoinen yrtti, joka kestää pienen kuivahtamisenkin, mutta ei kylmyyttä.Timjami sopii monien ruokien mausteeksi.

Minttu (Mentha)

Minttu on helppohoitoinen tuoksuva yrtti, joka viihtyy sekä auringossa että puolivarjoisella kasvupaikalla. Minttua voidaan käyttää monessa eri paikassa.

Basilika (Ocimum basilicum)

Kasvata basilikaa ruukussa parvekkeella, sillä basilika on muutakin kuin tomaattiruokien mauste. Basilika viihtyy valoisassa suojaisessa paikassa.

Ota yhteyttä

7 + 11 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi