Kurkku viihtyy aurinkoisella ja lämpöisellä parvekkeella
(Cucumis sativus)Kurkkujen kasvatus parvekkeella
Erilaisia kurkkuja on niin paljon, että pelkästään eri lajeilla saisi täytettyä suuremmankin parvekkeen. Kurkku on melko vaativa kasvatettava, mutta palkitsee onnistuneen kasvattajansa runsaalla sadolla.
Valittaessa kasvatettavaa kurkkua parvekkeelle, kannattaa lajikohtainen ohje tarkastaa ennen kasvatuksen aloittamista. Kaikki kurkut tarvitsevat kuitenkin paljon lämpöä, vettä ja ravinteita.
Kurkkuja kasvatetaan joko siemenestä tai valmiina hankituista taimista. Siemenet kylvetään huhti-toukokuussa ja idätetään lämpöisessä paikassa. Esikasvatusaika vaihtelee kahdesta viikosta kuuteen viikkoon. Kurkun siemenet ovat isoja, joten niitä on helppo kylvää 1 siemen/ruukku. Kurkku on kylmänarka, joten se viedään parvekkeelle lopulliselle kasvupaikalleen vasta ilmojen lämmettyä riittävästi.

Kurkku viihtyy aurinkoisella, lämpöisellä parvekkeella ja palkitsee kasvattajansa runsaalla sadolla
Kurkun kasvatus ruukussa tai kasvusäkissä
Kurkun taimet istutetaan tilavaan (Ø 20 – 30 cm/taimi) ruukkuun tai 2-3 tainta/kasvusäkki ilmojen ollessa +12 – 15 astetta tai enemmän. Kurkut viihtyvät lämmössä, joten kannattaa odotella rauhassa keväisten säidenvaihtelujen poistumista, touko-kesäkuun vaihteeseen asti.
Kurkut tarvitsevat lämpöisen paikan lisäksi, paljon vettä ja ravinteita tuottaakseen satoa. Lasitetulla parvekkeella kannattaa huolehtia myös tuuletuksesta pitämällä lasituksia avoinna, varsinkin kuumimpina päivinä.
Kurkkuja kastellaan runsaasti. Helteisinä päivinä kurkkuja voi joutua kastelemaan jopa useammankin kerran päivän aikana.
Kurkkujen lannoitus aloitetaan typpipitoisella luonnonlannoitteella heti taimikasvatuksen jälkeen ja jatketaan koko kesän, kasvukauden loppuun asti. Kasvusäkeissä on yleensä lannoitteet jo valmiina, jotka riittävät parillekin kasville koko kasvukaudeksi.
Kurkun kasvaessa se tuetaan puuristikoiden tai muiden tukien avulla kasvamaan ylöspäin, sillä luontaisesti kurkku kasvaa maata myöten.
Kukkien kehittyessä pölytyksen tarve riippuu lajikkeesta, joten pölytystarve kannattaa selvittää lajikohtaisista hoito-ohjeista, siemeniä tai taimia hankittaessa.
Kurkkujen kypsyessä on aika korjata satoa
Kurkku alkaa tuottamaan satoa noin parissa kuukaudessa istutuksesta. Satoa korjataan heti sitä mukaan kun kurkut valmistuvat. Ensimmäiset kurkut otetaan jo pienempinä, sillä se kiihdyttää uusien kukkien muodostumista ja sitä kautta lisää sadon määrää. Loppusato korjataan myöhään syksyllä, juuri ennen ensimmäisiä hallaöitä.
Lisää hyötykasveja parvekkeelle
Tomaatti
Tomaattilajeja on niin monia, että niiden kasvatuksesta saa halutessaan vaikka ihan oman harrastuksen parvekkeelle.
Mäkimeirami (Origanum vulgare)
Mäkimeirami on monivuotinen voimakastuoksuinen yrtti, joka viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää pientä kuivahtamistakin.
Salaatti (Lactuca)
Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.
Ruusupapu (Phaseolus coccineus)
Kasvata parvekkeella nopeakasvuista ruusupapua ja saat näkösuojan tai viherseinän lisäksi satoa pavuista ja kukkia salaattiin lisättäväksi.
Rosmariini (Rosmarinus)
Mystisen rosmariinin juuret ulottuvat kauas historiaanRosmariinin latinankielinen nimi Rosmarinus (ros marinus) tarkoittaa meren kastetta. Välimeren alueelta lähtöisin olevaa rosmariinia on kasvatettu Sveitsin luostareissa jo vuonna 820 ja Suomessa Turun linnan...
Timjami (Thymus vulgaris)
Timjami eli tarha-ajuruoho on helppohoitoinen yrtti, joka kestää pienen kuivahtamisenkin, mutta ei kylmyyttä.Timjami sopii monien ruokien mausteeksi.
Minttu (Mentha)
Minttu on helppohoitoinen tuoksuva yrtti, joka viihtyy sekä auringossa että puolivarjoisella kasvupaikalla. Minttua voidaan käyttää monessa eri paikassa.
Basilika (Ocimum basilicum)
Kasvata basilikaa ruukussa parvekkeella, sillä basilika on muutakin kuin tomaattiruokien mauste. Basilika viihtyy valoisassa suojaisessa paikassa.
Ota yhteyttä
Seuraa myös somessa
Mitä tietoa etsit?
Yhteystiedot
parveke@parveke.fi