Kurkku viihtyy aurinkoisella ja lämpöisellä parvekkeella

(Cucumis sativus)

Kurkkujen kasvatus parvekkeella

Erilaisia kurkkuja on niin paljon, että pelkästään eri lajeilla saisi täytettyä suuremmankin parvekkeen. Kurkku on melko vaativa kasvatettava, mutta palkitsee onnistuneen kasvattajansa runsaalla sadolla.

Valittaessa kasvatettavaa kurkkua parvekkeelle, kannattaa lajikohtainen ohje tarkastaa ennen kasvatuksen aloittamista. Kaikki kurkut tarvitsevat kuitenkin paljon lämpöä, vettä ja ravinteita.

Kurkkuja kasvatetaan joko siemenestä tai valmiina hankituista taimista. Siemenet kylvetään huhti-toukokuussa ja idätetään lämpöisessä paikassa. Esikasvatusaika vaihtelee  kahdesta viikosta kuuteen viikkoon. Kurkun siemenet ovat isoja, joten niitä on helppo kylvää 1 siemen/ruukku. Kurkku on kylmänarka, joten se viedään parvekkeelle lopulliselle kasvupaikalleen vasta ilmojen lämmettyä riittävästi.

Kurkku

Kurkku viihtyy aurinkoisella,  lämpöisellä parvekkeella ja palkitsee kasvattajansa runsaalla sadolla

Kurkun kasvatus ruukussa tai kasvusäkissä

Kurkun taimet istutetaan tilavaan (Ø 20 – 30 cm/taimi) ruukkuun tai 2-3 tainta/kasvusäkki ilmojen ollessa +12 – 15 astetta tai enemmän. Kurkut viihtyvät lämmössä, joten kannattaa odotella rauhassa keväisten säidenvaihtelujen poistumista, touko-kesäkuun vaihteeseen asti.  

Kurkut tarvitsevat lämpöisen paikan lisäksi, paljon vettä ja ravinteita tuottaakseen satoa. Lasitetulla parvekkeella kannattaa huolehtia myös tuuletuksesta pitämällä lasituksia avoinna, varsinkin kuumimpina päivinä.

Kurkkuja kastellaan runsaasti. Helteisinä päivinä kurkkuja voi joutua kastelemaan jopa useammankin kerran päivän aikana. 

Kurkkujen lannoitus aloitetaan typpipitoisella luonnonlannoitteella heti taimikasvatuksen jälkeen ja jatketaan koko kesän, kasvukauden loppuun asti. Kasvusäkeissä on yleensä lannoitteet jo valmiina, jotka riittävät parillekin kasville koko kasvukaudeksi.

Kurkun kasvaessa se tuetaan puuristikoiden tai muiden tukien avulla kasvamaan ylöspäin, sillä luontaisesti kurkku kasvaa maata myöten.

Kukkien kehittyessä pölytyksen tarve riippuu lajikkeesta, joten pölytystarve kannattaa selvittää lajikohtaisista hoito-ohjeista, siemeniä tai taimia hankittaessa.

Kurkkujen kypsyessä on aika korjata satoa

Kurkku alkaa tuottamaan satoa noin parissa kuukaudessa istutuksesta. Satoa korjataan heti sitä mukaan kun kurkut valmistuvat. Ensimmäiset kurkut otetaan jo pienempinä, sillä se kiihdyttää uusien kukkien muodostumista ja sitä kautta lisää sadon määrää. Loppusato korjataan myöhään syksyllä, juuri ennen ensimmäisiä hallaöitä.

Lisää hyötykasveja parvekkeelle

Tomaatti

Tomaatti

Tomaattilajeja on niin monia, että niiden kasvatuksesta saa halutessaan vaikka ihan oman harrastuksen parvekkeelle.

lue lisää
Salaatti (Lactuca)

Salaatti (Lactuca)

Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.

lue lisää
Rosmariini (Rosmarinus)

Rosmariini (Rosmarinus)

Mystisen rosmariinin juuret ulottuvat kauas historiaanRosmariinin latinankielinen nimi Rosmarinus (ros marinus) tarkoittaa meren kastetta. Välimeren alueelta lähtöisin olevaa rosmariinia on kasvatettu Sveitsin luostareissa jo vuonna 820 ja Suomessa Turun linnan...

lue lisää
Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami eli tarha-ajuruoho on helppohoitoinen yrtti, joka kestää pienen kuivahtamisenkin, mutta ei kylmyyttä.Timjami sopii monien ruokien mausteeksi.

lue lisää
Minttu (Mentha)

Minttu (Mentha)

Minttu on helppohoitoinen tuoksuva yrtti, joka viihtyy sekä auringossa että puolivarjoisella kasvupaikalla. Minttua voidaan käyttää monessa eri paikassa.

lue lisää

Ota yhteyttä

12 + 11 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi