Mäkimeirami eli oregano

(Origanum vulgare)

Mäkimeirami eli oregano kasvaa parhaiten aurinkoisella parvekkeella

Mäkimeirami on monivuotinen, aurinkoisella parvekkeella viihtyvä mausteyrtti. Mäkimeirami tunnetaan paremmin nimellä oregano. Parvekkeella ruukussa mäkimeiramia kasvatetaan usein kuitenkin vain yksivuotisena.

Mäkimeirami on helppo tunnistaa sen voimakkaasta ja tutusta oreganon tuoksusta. Mäkimeirami eli oregano sietää kuivahtamista, joten kastelun unohtuminen hetkeksi ei haittaa kasvua vaan päinvastoin, se kärsii märkyydestä. Mäkimeirami kukkii keskikesällä punertavin pienin kukin.

Mäkimeirami - oregano

Mäkimeirami eli oregano kasvaa 20 – 60 cm:n korkuiseksi ja kukkii keskikesällä punertavin kukin

Mäkimeirami hallan arka, joten se istutetaan parvekkeelle vasta yöpakkasten mentyä. Monivuotisena yrttinä mäkimeirami saattaa talvehtia suojattuna myös parvekkeella. Sen varret leikataan syksyllä n. 6 cm:n pituiseksi, jotka lakastuvat talveksi. Keväällä valon lisääntyessä ja auringon lämmittäessä mäkimeirami kasvattaa talvehdittuaan uudet versot. Mäkimeirami kasvaa kesän aikana 20 – 60 cm korkuiseksi.

Mäkimeirami on hyvä mesikasvi, joka houkuttelee avonaiselle parvekkeelle perhosia ja mehiläisiä luokseen, jos parveke ei ole kovin korkealla.

Mäkimeiramin eli oreganon kasvatus ruukussa

Mäkimeirami on helpointa ostaa valmiina taimena tai kasvattaa pistokkaasta. Siemenestä kasvattaessa  kylvö on tehtävä jo maaliskuussa, jotta mäkimeirami ehtisi kasvaa kesän aikana riittävästi hyötykäyttöön. Mäkimeiramin oksa juurtuu vesilasissa helposti, jonka jälkeen pistokas on valmiina multaan istutettavaksi.

Mäkimeiramiruukku sijoitetaan lämpöiseen ja valoisaan paikkaan parvekkeella yöpakkasen mentyä. Aurinkoisessa paikassa oregano kasvaa nopeiten ja  kukkien värikin on silloin voimakkaampi. Mäkimeiramia täytyy varoa kastelemasta liikaa, joten se istutetaan ruukkuun jossa on pohjareikä, jotta ylimääräinen vesi ei jää seisomaan kasvin juurelle. Mäkimeirami eli oregano ei siedä märkyyttä ja saa jopa kuivahtaa vähäisen kastelujen välissäkin.

Mäkimeirami tarvitsee suhteellisen suuren multatilan, joten se kannattaa istuttaa reilun kokoiseen ruukkuun. Kasvualustana käytetään kuohkeaa, vettä hyvin läpäisevää multaa. Mäkimeirami ei kaipaa lannoitusta, mutta kalkkipitoinen maaperä on ihanteelinen, joten kasvualustan sekaan voi murskata maanparannukseksi esim.  kananmunan kuoria.

Mäkimeiramista käytetään lehdet, kukat ja varret

Oregano

Oreganon maku on parhaimmillaan kuivattuna

Mäkimeiramista eli oreganosta käytetään lehdet, kukat ja varret. Oreganoa käytetään sekä tuoreena että kuivattuna. Lehtiä voi kuivata tulevaa käyttöä varten ja varret leikataan kasvukauden lopuksi, sidotaan nipuksi ja ripustetaan ilmavaan lämpöiseen paikkaan kuivumaan.

Lehtiä voi kerätä läpi kesän, mutta kuivattuna niiden maku on parempi. Tutuin käyttötapa on varmaankin pizzamausteena, mutta oreganolla voi maustaa myös pastakastikkeet ja grillatut lihat. Oregano sopii myös moniin keittoihin ja kastikkeisiin ja parhaimmillaan se on varsinkin tomaattia sisältävissä ruoissa.  Oreganon maku on voimakas ja se lisätään ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa. Oreganon maku mietonee kuumennettaessa.

Lisää hyötykasveja parvekkeelle

Tomaatti

Tomaatti

Tomaattilajeja on niin monia, että niiden kasvatuksesta saa halutessaan vaikka ihan oman harrastuksen parvekkeelle.

lue lisää
Salaatti (Lactuca)

Salaatti (Lactuca)

Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.

lue lisää
Rosmariini (Rosmarinus)

Rosmariini (Rosmarinus)

Mystisen rosmariinin juuret ulottuvat kauas historiaanRosmariinin latinankielinen nimi Rosmarinus (ros marinus) tarkoittaa meren kastetta. Välimeren alueelta lähtöisin olevaa rosmariinia on kasvatettu Sveitsin luostareissa jo vuonna 820 ja Suomessa Turun linnan...

lue lisää
Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami eli tarha-ajuruoho on helppohoitoinen yrtti, joka kestää pienen kuivahtamisenkin, mutta ei kylmyyttä.Timjami sopii monien ruokien mausteeksi.

lue lisää
Minttu (Mentha)

Minttu (Mentha)

Minttu on helppohoitoinen tuoksuva yrtti, joka viihtyy sekä auringossa että puolivarjoisella kasvupaikalla. Minttua voidaan käyttää monessa eri paikassa.

lue lisää

Ota yhteyttä

6 + 12 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi