Orvokki (Viola)

Helppohoitoinen orvokki on parvekkeiden ikisuosikki

.Tarhaorvokit ovat yksivuotisia kevään ensimmäisiä kukkijoita, sillä ne kestävät hyvin myös viileyttä keväisellä parvekkeella ja kukkivat pitkään.

Kukkien koot ja värit vaihtelevat lajikkeittain, joten orvokeista on helppo koota omia suosikkiväriyhdistelmiä ruukkuun. Helppohoitoisista tarhaorvokeista on tullutkin monien keväisten parvekkeiden ikisuosikki.

Orvokkien hoito

Orvokki on melko helppohoitoinen ja vähään tyytyväinen ja se menestyy sekä aurinkoisella että varjoisella kasvupaikalla. 

Pidä orvokki tasaisen kosteana ja lannoitettuna. Varo kastelemasta liikaa, sillä jatkuvaa märkyyttä orvokki ei siedä, mutta pientä pintakuivuutta kylläkin. 

Kukinta-aika pitenee kun nyppii pois kuihtuneet kukat joko poistamalla pelkän kukan tai leikkaamalla koko kukkavanan.

Tarhaorvokki kasvaaa kesän aikana runsaasti pituutta. Pitkäksi venyneet kukkavanat voi leikata maljakkoon ilahduttamaan leikokukkana. Kukkavanojen leikkauksen jälkeen, orvokki alkaa parin kolmen viikon päästä kukkia uudestaan tuoreella runsaalla kukinnalla.

Orvokki Frizzle Sizzle

Lisää kasveja parvekkeelle

Kasvien talvehdittaminen parvekkeella

Lasitetuilla ja katetuilla parvekkeilta puuttuu luonnollinen, lumen antama talvisuojaus, mutta pienillä nikseillä kasvit saadaan menestymään talven yli ja aloittamaan kasvunsa tosi paljon aikaisemmin kuin pihalla.

Tomaatti

Tomaattilajeja on niin monia, että niiden kasvatuksesta saa halutessaan vaikka ihan oman harrastuksen parvekkeelle.

Kurkku (Cucumis sativus)

Kurkun kasvatus onnistuu myös parvekkeella ruukussa tai kasvatussäkissä, kunhan muistaa riittävän kastelun ja lannoituksen.

Ruusubegonia eli Pauliinabegonia (Begonia Elatior-ryhmä)

Ruusubegonia viihtyy valoisalla paikalla, mutta ei siedä paahdetta. Se on hyvä kasvivalinta puolivarjoisalle parvekkeelle.

Mäkimeirami (Origanum vulgare)

Mäkimeirami on monivuotinen voimakastuoksuinen yrtti, joka viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää pientä kuivahtamistakin.

Salaatti (Lactuca)

Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.

Krassit

Yksivuotinen nopeakasvuinen krassi viihtyy lähes kaikilla kasvupaikoilla paahteesta varjoon. Pippurin makuiset krassin kukat ja lehdet ovat myös syötäviä.

Ruusupapu (Phaseolus coccineus)

Kasvata parvekkeella nopeakasvuista ruusupapua ja saat näkösuojan tai viherseinän lisäksi satoa pavuista ja kukkia salaattiin lisättäväksi.

Rosmariini (Rosmarinus)

Mystisen rosmariinin juuret ulottuvat kauas historiaanRosmariinin latinankielinen nimi Rosmarinus (ros marinus) tarkoittaa meren kastetta. Välimeren alueelta lähtöisin olevaa rosmariinia on kasvatettu Sveitsin luostareissa jo vuonna 820 ja Suomessa Turun linnan...

Uudenguineanliisa (Impatiens hawkeri New Guinea)

Aiemmin huonekasvina paremmin tunnettu sateenkaaripalsami eli uudenguineanliisa viihtyy myös vähän varjoisimmilla itä- ja pohjoisparvekkeilla.

Ota yhteyttä

4 + 11 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi