Parvekkeella grillaaminen on periaatteessa sallittua

Parvekegrillaaminen puhuttaa joka vuosi kerrostaloissa

Jokainen tietää grilliherkkujen maut, joita on kaivattu koko pitkän talven. Grillaaminen kuuluu kesään ja moni käynnistää grillikauden jo heti lumien sulettua.

Toinen toistaan herkullisemmat grillausreseptit pyörivät mielessä ja kauppojen hyllyt notkuvat grillattavia vaihtoehtoja. Kerrostaloasukkaat eivät ole poikkeus, mutta saako siellä omalla parvekkeella grillata ja minkälaisella grillillä sekä mitä asioita on otettava huomioon parvekkeella grillatessa? Parveke.fi -sivusto otti selvää asiasta ja kysymyksiin vastasi Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen antoi selkeät vastaukset parvekegrillaamiseen liittyviin kysymyksiin

Periaatteessa parvekkeella saa grillata

Parvekegrillaaminen on lähtökohtaisesti sallittua, sillä mikään laki ei sitä kiellä. Parvekkeella saa siis grillata, mutta varmista ennen aloittamista onko taloyhtiön järjestyssäännöissä jotain ohjeistusta tai suositusta grillaamisen liittyen. Taloyhtiössä on nimittäin mahdollista laatia yhteisiä pelisääntöjä grillaamiseen liittyen, mutta grillauskielto ottaminen sääntöihin ei ole suositeltavaa, koska kiellon rikkomiseen ei voida pätevästi puuttua, mikäli grillaaminen tehdään paloturvallisesti, kertoo Kristel Pynnönen.

Turvallisuus ja naapurit on otettava huomioon parvekkeella grillattaessa

Parvekkeella grillattaessa on tärkeintä ottaa huomioon turvallisuus. Sijoita grilli turvalliseen paikkaan, äläkä jätä grilliä koskaan yksin valvomatta. Pidä lapset ja lemmikkieläimet kaukana kuumasta grillistä. Grilli on sijoitettava palamattomalle alustalle ja huolehdittava, ettei liian lähellä ole helposti syttyviä materiaaleja. Parvekkeella on myös huomioitava, ettei esimerkiksi katosta roikkuva amppeli ole suoraan grillin yläpuolella. Varaa grillin viereen varmuuden vuoksi myös sammutuspeite, sillä parvekepalot valitettavasti alkavat usein juuri grillaamisesta. Vaikka henkilövahingoilta säästyttäisiin, on vahingon sattuessa huoneiston haltija korvausvelvollinen myös taloyhtiölle aiheuttamastaan vahingosta.

Riitojen välttämiseksi ota naapurit huomioon grilliherkkuja valmistaessasi. Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen nimittäin kertoo, että heille tulee joka vuosi paljon valituksia parvekegrillaamiseen liittyen. Grillatessa kannattaa huomioida, ettei käryt kulkeudu suoraan naapurin parvekkeelle. Lasitusten pitäminen kiinni grillauksen aikana voi vähentää käryhaittaa sekä luonnollisesti myös grillin puhtaanapito.

Minkälaisella grillillä parvekkeella saa grillata?

Parvekkeella saa grillata sähkö- tai kaasugrilleillä, turvallisuus ja naapurit huomioiden. Hiili- tai kertakäyttögrillit eivät missään tapauksessa kuulu parvekegrillaajan käyttöön. Avotulen teko on parvekkeella aina kielletty.

Sähkögrilli on turvallisin valinta parvekkeelle. Sähkögrillit vaativat kuitenkin toimiakseen pistorasian ja ellei sellaista ole parvekkeella valmiina, on sen asennuttamiseen kysyttävä lupa taloyhtiöltä tai isännöitsijältä ja työ teetettävä aina sähköalan ammattilaisella. Jatkojohdon saa tilapäisesti vetää sisältä huoneistosta, avoimen parvekkeen oven tai ikkunan kautta, mutta johto on poistettava heti käytön jälkeen, ettei se jää puristuksiin esimerkiksi oven väliin ja vaurioidu.

Kaasugrilli on myös sallittu parvekkeella tietyin ehdoin. Kaasugrillien käytössä on huomioitava, että parvekkeella säilytettävän nestekaasupullon enimmäiskoko saa olla enintään 25 kg ja kaasupullo on sijoitettava niin, ettei sen lämpötila nouse missään vaiheessa yli +50°C, kertoo Kristel Pynnönen. Kaasupullon ja kiinnitysletkujen kunto on tarkastettava ennen käyttöönottoa ja varmistettava, että ne ovat ehjät eikä aiheuta vaaratilanteita.

Parvekegrillaajan muistilista

    • Sähkö- ja kaasugrillit ovat sallittuja parvekkeella, ellei taloyhtiön järjestyssäännöt kiellä grillaamista
    • Sijoita grilli turvalliseen paikkaan, varmistaen myös ettei kaasupullo pääse kuumenemaan liikaa
    • Tarkasta grillin ja kaasupullon sekä kiinnitysletkujen kunto ennen grillauksen aloittamista
    • Puhdista grilli aina käytön jälkeen käryjen vähentämiseksi
    • Nauti grilliherkuista, naapurisopu säilyttäen

Sähkögrillit ovat parvekkeella turvallisin vaihtoehto, mutta vaativat joko jatkojohdon tai sähköpistokkeen parvekkeella. Pistorasian asentaminen parvekkeelle on aina luvanvaraista ja työ teetettävä sähköalan ammattilaisella.

Kasvata parvekkeella yrtit maustamaan grilliherkut ja lisukkeet

Mäkimeirami (Origanum vulgare)

Mäkimeirami on monivuotinen voimakastuoksuinen yrtti, joka viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää pientä kuivahtamistakin.

Rosmariini (Rosmarinus)

Mystisen rosmariinin juuret ulottuvat kauas historiaanRosmariinin latinankielinen nimi Rosmarinus (ros marinus) tarkoittaa meren kastetta. Välimeren alueelta lähtöisin olevaa rosmariinia on kasvatettu Sveitsin luostareissa jo vuonna 820 ja Suomessa Turun linnan...

Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami eli tarha-ajuruoho on helppohoitoinen yrtti, joka kestää pienen kuivahtamisenkin, mutta ei kylmyyttä.Timjami sopii monien ruokien mausteeksi.

Minttu (Mentha)

Minttu on helppohoitoinen tuoksuva yrtti, joka viihtyy sekä auringossa että puolivarjoisella kasvupaikalla. Minttua voidaan käyttää monessa eri paikassa.

Basilika (Ocimum basilicum)

Kasvata basilikaa ruukussa parvekkeella, sillä basilika on muutakin kuin tomaattiruokien mauste. Basilika viihtyy valoisassa suojaisessa paikassa.

Ota yhteyttä

15 + 1 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi