Parvekepuutarhurin pienet tärkeät tarvikkeet

Parvekepuutarhurin esineet ovat pieniä tärkeitä juttuja, jotka on hyvä pitää käden ulottuvilla kun niitä tarvitaan

Parvekepuutarhurilla on erilaisia tarvikkeita ja välineitä käytössään. Kaikkia ei tarvitse hankkia yhdellä kertaa vaan niitä voi hankkia, tai paremminkin niitä kertyy, tarpeen mukaan.

Tarvikkeet kannattaa säilyttää yhdessä paikassa parvekkeella, jolloin ne on myös helppo napata tarvittaessa käyttöön. Laatikko, kaunis astia ja rasia tai käyttämätön ruukku säilyttää pienet esineet aina käden ulottuvilla.

Kastelukannut

Kastelukannuja on hyvä olla kahta eri kokoa, mutta ne eivät ole ainoita tarvittavia esineitä

1. Kastelukannut, iso ja pieni

Kasvatettaessa suuria kasveja isoissa ruukuissa kannattaa hankkia suuri 7 – 10 litran kastelukannu, koska vettä saattaa mennä kuumina kesäpäivinä useampia kymmeniä litroja kerrallaan. Pienempi kannu on puolestaan kätevämpi käyttää pienien ruukkujen tai korkealla olevien amppelikasvien kasteluun.

2. Suihkepullo

Monet kasvit pitävät kastelun lisäksi myös lehtien suihkuttelusta. Suihkuttelu pitää kosteutta yllä, joka puolestaan vähentää tuholaisten riskiä ja lehtien pinnat tulee tarkastettua samalla.

3. Sakset

Suurille oksaleikkureille parvekkeella harvoin on tarvetta, mutta pienempien oksien ja varsien poistoon ovat ruususakset kätevät. Tavallisilla keittiösaksilla puolestaan aukeaa multapussit ja parvekkeelle onkin hyvä ottaa omat, keittiötaloudesta erilliset, tavalliset sakset. Näin parvekesakset ovat aina käden ulottuvilla. Kun sakset ovat parvekkeella valmiina, kuihtuneiden lehtien sekä kukintansa lopettaneiden kukkavarsien poisto käy siististi ja nopeasti.

Sakset

Sakset ovat hyvä apuväline multapussin avaamisen lisäksi kuihtuneiden kukkavarsien siistiin leikkaamiseen.

4. Istutuskauha

Istutuskauha kätevä apuväline istutettaessa kasveja suuriin ruukkuihin. Sillä saa parhaiten kaivettua multaan paikan istutettavalle kasville. Pienemmät istutukset onnistuvat parvekkeella ilman apuvälineitäkin tai vaikka vanhaa ruokalusikkaa apuna käyttäen.

Istutuskauha

Istutuskauhalla on kätevä apuväline suurempien kasvien istutuksiin

5. Varrellisia koukkuja

Eri pituisilla varrellisilla koukuilla saa amppelikasvit halutulle tasolle ja alemmaksi katon rajasta. Eri tasolla olevat amppelit tuovat mielenkiintoisen näköisiä tasoeroja, mutta myös kastelu helpottuu, kun amppelit on sijoitettu vähän alemmas.

6. Tukikeppejä ja -ritilöitä

Köynnökset ja monet korkeaksi kasvavat kasvit tarvitsevat tukea kiivetäkseen ja pysyäkseen pystyssä. Kasvit kasvavat aina valon suuntaan, joten jos lasitukset ovat vain yhdellä sivulla, saattavat korkeat kasvit kaatua ilman tukea. Valmiita tukia on saatavilla, mutta mitkä tahansa tukevat oksat sopivat myös kasvien tukemiseen. Seinää vasten asetettavat tukiritilät toimivat reheväkasvuisten köynnösten tukemiseen.

7. Kiinnitystarvikkeet

Joillakin kasveilla on imukärhöt, joiden avulla ne takertuvat taustalla olevaan seinään tai pylvääseen ilman tukeakin. Valitettavasti imukärhöiset kasvit tarkertuvat ja kiertyvät helposti myös muihin lähellään oleviin kasveihin mielellään. Sidontalangoilla ja kiinnitysklipseillä köynnöstävät kasvit saadaan kiinnitettyä tukiin ja ohjattua kasvamaan haluttuun suuntaan.

Kiiinnityslangat

Erilaisilla kiinnityslangoilla ja naruilla saa köynnöstävät kasvit kiinnitettyä kätevästi vaikka tukiritilään

Kiinnitysklipsit

Kiinnitysklipseillä saa tuettua nopeasti korkeakasvuisen kasvin kiinni tukikeppiin

8. Puutarhakäsineet

Puutarhakäsineet suojaavat käsiä käsiteltäessä multaa istutuksia tehtäessä. Kertakäyttökäsineetkin toki soveltuvat tarkoitukseensa, mutta pestävät ja kestävät puutarha- tai muut käsineet ovat suositeltavat jo ekologisuutensakin vuoksi.

9. Suojuksia

Hallaharsoista ja muista puhutaan yleisemmin, koska ne ovat tärkeitä suojia vaihtelevissa kevätsäissä. Parvekkeella on kuitenkin hyvä olla mietittynä pari muutakin tarvittavaa suojaa. Lasituksia pestessä vesi valuu tai vähintäänkin roiskuu pisaroina parvekkeelle. Matot ja kalusteet saavat vedestä osansa ja varsinkin vaaleissa tekstiileissä veden jäljet jäävät helposti näkyville. Vanhasta lakanasta, suihkuverhosta tai auki leikatusta jätesäkistä saa kätevän suojan ikkunapesuihin. Parvekkeella tehdään myös istutuksia ja mullalla on paha tapa sotkea paikat. Lattian voi helposti suojata sanomalehdillä tai samoilla suojilla kun ikkunoitakin pestessä. Kesällä auringon paahtaessa kuumimmillaan tarvitaan myös kasveille suojaa joko verhoilla tai erilaisilla muilla varjostuskeinoilla.

10. Rikkaimuri

Tämä on yksi parhaista parvekepuutarhurin esineistä. Istutuspuuhissa, vaikka suojauksista olisi huolehtinutkin, saattaa multa levitä parvekkeella muuallekin kun ruukkuihin. Osa kukkivista kesäkukista pudottelee joskus runsaastikin kesän aikana kuihtuneita kukkiansa ja pienemmät saa parhaiten napattua pois lattialta rikkaimurilla. Lasittamattomalla parvekkeella myös ulkoilmasta, varsinkin jos puita on lähellä, tulee erilaisia roskia. Pitämällä rikkaimuri käden ulottuvilla, saadaan parvekkeen lattia pidettyä aina helposti siistinä.

Pavekepuutarhurin tarvikkeet

Tähän listaan voisi vielä lisätä pyyhkimiseen tarkoitetut mikrokuituliinat, pieni roskakori, aluslautaset ja muutama muu käytännössä tarpeelliseksi osoittautunut esine. Joka tapauksessa aika paljon siis tarvitaan erilaisia asioita, joten kannattaa myös miettiä niille siisti säilytyspaikka parvekkeelta.

Parvekkeella grillaaminen puhuttaa kerrostaloissa

Kasvata helposti ja edullisesti herkullista syötävää parvekkeella

Kasvien talvehdittaminen parvekkeella

Kasvien talvehdittaminen parvekkeella

Lasitetuilla ja katetuilla parvekkeilta puuttuu luonnollinen, lumen antama talvisuojaus, mutta pienillä nikseillä kasvit saadaan menestymään talven yli ja aloittamaan kasvunsa tosi paljon aikaisemmin kuin pihalla.

lue lisää
Tomaatti

Tomaatti

Tomaattilajeja on niin monia, että niiden kasvatuksesta saa halutessaan vaikka ihan oman harrastuksen parvekkeelle.

lue lisää

Kesä parvekkeella

Kesäparvekkeella rentoudutaan, ruokaillaan, viihdytään yksin ja yhdessä sekä kasvatellaan hyöty- ja koristekasveja.

Grillaaminen parvekkeella

Grillikauden aloitus herättää aina keskustelua kerrostaloissa. Parvekkeellakin grillaaminen on periaatteessa sallittua, mutta tietyin ehdoin.

Ota yhteyttä

4 + 6 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi