Rosmariini (Rosmarinus)

Mystisen rosmariinin juuret ulottuvat kauas historiaan

Rosmariinin latinankielinen nimi Rosmarinus (ros marinus) tarkoittaa meren kastetta. Välimeren alueelta lähtöisin olevaa rosmariinia on kasvatettu Sveitsin luostareissa jo vuonna 820 ja Suomessa Turun linnan ryytimaassa jo 1500-luvulla. Rosmariinia on käytetty myös rohtokasvina sen antiseptisuutensa vuoksi. Rosmariiniin liittyy myös paljon mystiikkaa ja sen on kerrottu mm. tuovan onnea kasvattajalleen eli ehdottomasti tämä yrtti parvekkeelle.

Nykyään rosmariinia kasvatetaan ruukussa yleensä yksivuotisena maustekasvina, mutta monivuotisena sitä voi yrittää myös talvehdittaa suojattuna  parvekkeella.

Rosmariini on monipuolinen maustekasvi, jonka kerrotaan tuovan myös onnea kasvattajalleen

Hidaskasvuista rosmariinia on helpointa kasvattaa valmiista kasvista

Rosmariini on hidaskasvuinen, joka kannattaa huomioida niin siemenestä kasvattaessa kuin leikatessakin. Helpoiten rosmariinin kasvatus onnistuu, varsinkin aloittelijalta, valmiista kasvista. Istuta hankkimasi rosmariini suurempaan ruukkuun tai astiaan, sillä juuret tarvitsevat tilaa ympärilleen.

Sijoita rosmariini lämpöiseen, tuulelta suojattuun paikkaan kasvamaan. Rosmariini tosin kestää myös viileyttä, joten se on ensimmäisiä yrttejä kevätparvekkeella ja viimeisiä syksyllä, kunhan lämpötila pysyy vähintään 10 asteen tuntumassa.

Rosmariinia kastellaan maltillisesti, sillä se ei kestä märkyyttä, mutta kestää hyvin pientä kuivahtamista. Anna siis pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä. Suihkuttelemalla lehtiä saat rosmariinin viihtymään ja pidettyä ötökät loitolla.

Leikkaa rosmariinia muita yrttejä vähemmä sen hitaasta uusiutumisesta johtuen. Oksan yläpäästä leikataan kasvukauden aikana lähinnä vain tuoreita versoja käytettäväksi ja puuvartisia oksia harvakseltaan.

Aromikas rosmariini sopii monen ruoan maustamiseen ja marinointiin

Mausta rosmariinin oksilla ja lehdillä liharuoat sekä peruna-, tomaatti- ja makaroniruoat. Rosmariini kruunaa myös arkisen hernekeiton. Käytä rosmariinia maltillisesti, sillä sen maku on melko voimakas sekä tuoreena että kuivattuna.

Katso lisää hyötykasveja parvekkeelle

Tomaatti

Tomaattilajeja on niin monia, että niiden kasvatuksesta saa halutessaan vaikka ihan oman harrastuksen parvekkeelle.

Kurkku (Cucumis sativus)

Kurkun kasvatus onnistuu myös parvekkeella ruukussa tai kasvatussäkissä, kunhan muistaa riittävän kastelun ja lannoituksen.

Mäkimeirami (Origanum vulgare)

Mäkimeirami on monivuotinen voimakastuoksuinen yrtti, joka viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää pientä kuivahtamistakin.

Salaatti (Lactuca)

Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.

Ruusupapu (Phaseolus coccineus)

Kasvata parvekkeella nopeakasvuista ruusupapua ja saat näkösuojan tai viherseinän lisäksi satoa pavuista ja kukkia salaattiin lisättäväksi.

Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami eli tarha-ajuruoho on helppohoitoinen yrtti, joka kestää pienen kuivahtamisenkin, mutta ei kylmyyttä.Timjami sopii monien ruokien mausteeksi.

Minttu (Mentha)

Minttu on helppohoitoinen tuoksuva yrtti, joka viihtyy sekä auringossa että puolivarjoisella kasvupaikalla. Minttua voidaan käyttää monessa eri paikassa.

Basilika (Ocimum basilicum)

Kasvata basilikaa ruukussa parvekkeella, sillä basilika on muutakin kuin tomaattiruokien mauste. Basilika viihtyy valoisassa suojaisessa paikassa.

Ota yhteyttä

1 + 8 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi