Ruusubegonia eli Pauliinabegonia (Begonia Elatior-ryhmä)

Ruusubegonia viihtyy puolivarjoisassa paikassa parvekkeella

Ruusubegonia eli Pauliinabegonia on tunnettu vanhanajan huonekasvina, mutta nykyisin sitä käytetään paljon kesäkukkana parvekeistutuksissa. Ruusubegonia viihtyy valossa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa eli se on hyvä puolivarjoisan paikan kasvi. Paahdetta se ei siedä. Ruusubegonia on kestävä ja kukkii runsain kukin pitkään.

Ruusubegonian kukkien värit ovat punaisen eri sävyt, oranssi, keltainen ja valkoinen. Eri värisistä ruusubegonioista voi koota näyttävän ruukkuasetelman.

Ruusubegonia kasvaa pystysuuntaisesta ja on korkeudeltaan 20 – 50 cm. Ruusubegonia kestää viileyttä eli sen voi laittaa parvekkeelle heti kun öisinkin lämpötila pysyy vähintään +10 asteessa.

Ruusubegonia

Ruusubegonian kukkien värit ovat punaisen eri sävyt, oranssi, keltainen ja valkoinen. Kuva: Kauppapuutarhaliitto

Ruusubegonian hoito vaatii säännöllistä kastelilijaa

Ruusubegoniaa myydään valmiiksi kukkivana ruukussa, joten se voidaan sijoittaa sellaisenaan aluslautasen päälle, suojaruukkuun tai istuttaa asetelmiin muiden kasvien joukkoon.

Ruusubegonia ei siedä kuivuutta, joten sitä on muistettava kastella säännöllisesti. Multa ei saa päästä pintaa enempää kuivahtamaan. Ylikastelemista tai veden seisomista aluslautasella on kuitenkin vältettävä, etteivät juuret viottuisi liikamärkyydestä.

Kuihtuneet kukat poistetaan, jotta uudet nuput jaksavat kehittyä kukkiakseen. Ruusubegonia kukkii paremmin ja pidempään saadessaan lannoitusta noin 2  – 4 kertaa kuukaudessa.

 

Ruusubegonia eli Pauliinabegonia

Ruusubetonia eli Pauliinabegonia on kestävä ja runsaskukkainen.
Kuva: Kauppapuutarhaliitto

Selaa ja katso lisää kesäkukkia parvekkeelle

Krassit

Yksivuotinen nopeakasvuinen krassi viihtyy lähes kaikilla kasvupaikoilla paahteesta varjoon. Pippurin makuiset krassin kukat ja lehdet ovat myös syötäviä.

Uudenguineanliisa (Impatiens hawkeri New Guinea)

Aiemmin huonekasvina paremmin tunnettu sateenkaaripalsami eli uudenguineanliisa viihtyy myös vähän varjoisimmilla itä- ja pohjoisparvekkeilla.

Lumihiutale (Sutera cordata)

Miettiessäsi varjoisalle paikalle runsaskukkaista ja helppohoitoista amppelikasvia, valitse lumihiutale. Sen kuihtuneita kukkia ei tarvitse edes nyppiä.

Verenpisara (Fuchsia)

Verenpisaroiden eri lajaja kasvatetaan sekä amppeleissa että ruukuissa. Verenpisara viihtyy parhaiten puolivarjoisilla ja suojaisella paikalla.

Petunia (Petunia)

Moni tunnistaa tämän kestosuosikin, joka on tuttu kesäkukka jo lapsuuden ajan parvekkeilta.

Marketta (argyranthemum)

Jos kaipaat helppohoitoista kesäkukkaa aurinkoiselle parvekkeelle, marketta on silloin oikea valinta. Marketta kukkii toukokuusta – syyskuuhun.

Samettikukka (Tagetes)

Samettikukat viihtyvät aurinkoisella ja lämpimällä parvekkeella ja ovat helppohoitoisia kesäkukkia parvekkeelle aloittelijallekin

Ota yhteyttä

14 + 10 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi