Ruusupapu (Phaseolus coccineus)

Ruusupapu on nopeakasvuinen ja näyttävä köynnös

Yksivuotinen ruusupapu on näyttävä ja nopeakasvuinen hyötykasvi. Sitä kasvatetaan myös pelkkänä koristekasvina, joten vaikkei satoa onnistuisi saamaankaan, saat silti näyttävän köynnöksen parvekkeellesi.

Ruusupapu on sekä näyttävä että hyödyllinen köynnös

Ruusupapu kasvaa nopeasti jopa 2 – 4 -metriseksi köynnökseksi, joten tiheästä lehdistöstä saa helposti hyvän näkösuojan parvekkeelle. Ruusupavusta on olemassa myös matalakasvuinen lajike hestia, joka kasvaa vain n. 50 cm korkeaksi.
Ruusupavun punavalkoiset kukat kukkivat loppukesästä. Kukkia voi käyttää myös salaateissa, mutta annettaessa niiden kehittyä pavuiksi, käytetään nuoret palot keitettynä normaalien papujen tapaan.

Ruusupavun kasvatus ja hoito

Ruusupavun siemenet ovat suuria ja niitä on helppo istuttaa yksittäin ruukkuihin itämään, eikä koulimista tarvitse erikseen tehdä. Itämistä nopeuttaa, jos liotat siemeniä vuorokauden vedessä ennen kylvöä Ruusupapu on nopea itämään ja kasvamaan, joten sitä ehtii kylvää vielä toukokuussakin. Nopeammin saat satoa, jos esikasvatat taimia lämpöisessä sisällä pari-kolme viikkoa ennen parvekkeelle istuttamista. Ruusupavun taimet istutetaan lopulliselle kasvupaikalleen n. 15 cm:n päästä toisistaan, joten kolmesta taimestakin saat jo näyttävän viherseinän. Ruusupavusta on myös valmiita taimia saatavilla, jos ei halua itse siemenestä asti kasvattaa.

Kun parvekkeen lämpötila on vähintään 15 astetta, voi ruusupavun taimet jo huoletta istuttaa ulos. Kylmien öiden ajaksi taimet kannattaa suojata hallaharsolla, sillä ruusupapu on hallanarka. Valitse aurinkoinen ja suojainen paikka parvekkeelta. Ruusupapu vaatii tasaista kosteutta, ja varsinkin helteellä yllättävän paljon kastelua. Liika märkyys ja seisova vesi ovat kuitenkin pahasta, joten varo liikakastelemasta.

Ruusupapu tarvitsee tuen, jota myöten se kasvaa ja kiipeilee korkeuksiin. Kun ruusupapu lähenee katonrajaa, voit katkaista sitä hieman latvasta. Katkaiseminen edistää sivuhaarojen kasvua ja palkojen valmistumista.

Jos parvekkeesi on lasitettu ja aurinkoinen, avaa lasituksia jotta ruusupapu ja muutkin kasvit saavat tuulettua, eivätkä läkähtyisi paahteeseen.

Ruusupapujen sato korjataan sitä mukaa kun palkoja valmistuu

Ruusupapu kukkii heinä-syyskuussa ja satoa voit korjata sitä mukaa kun palkoja valmistuu, aina syyskuulle asti. Paras korjuuaika pavuille on silloin, kun ne ovat noin 10 – 15 cm:n pituisia ja vielä vähän litteitä.

Anna muutaman palon kypsyä pulskiksi ja ota siemenet talteen hävittäessäsi syksyllä köynnöstä, niin sinulla on valmiit siemenet seuraavana keväänä kylvettäväksi.

Papujen ja kukkien käyttö ravintona

Pavut syödään palkoineen suolalla maustetussa vedessä keitettyinä.

Keitä palkoja siemenineen 10-20 minuuttia, jotta haitallinen fasiini hajoaa ja pavut pehmenevät. Pavut kannattaa kerätä hieman keskenkasvuisena. Vanhoista pullistuneista paloista käytetään vain siemenet. Kukkia voi lisätä suoraan salaattiin, sillä ne eivät sisällä mitään myrkyllisiä aineita.

Keitetyt pavut maistuvat liha- tai kalaruokien lisukkeinä tai osana kasvisateriaa. Papuja voi käyttää myös salaatteihin, keittoihin ja pataruokiin.

Esikeitettynä ja nopeasti jäähdytettynä palot voi myös pakastaa.

Tutustu myös muihin parvekkeen hyötykasveihin

Tomaatti

Tomaattilajeja on niin monia, että niiden kasvatuksesta saa halutessaan vaikka ihan oman harrastuksen parvekkeelle.

Kurkku (Cucumis sativus)

Kurkun kasvatus onnistuu myös parvekkeella ruukussa tai kasvatussäkissä, kunhan muistaa riittävän kastelun ja lannoituksen.

Mäkimeirami (Origanum vulgare)

Mäkimeirami on monivuotinen voimakastuoksuinen yrtti, joka viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää pientä kuivahtamistakin.

Salaatti (Lactuca)

Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.

Rosmariini (Rosmarinus)

Mystisen rosmariinin juuret ulottuvat kauas historiaanRosmariinin latinankielinen nimi Rosmarinus (ros marinus) tarkoittaa meren kastetta. Välimeren alueelta lähtöisin olevaa rosmariinia on kasvatettu Sveitsin luostareissa jo vuonna 820 ja Suomessa Turun linnan...

Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami eli tarha-ajuruoho on helppohoitoinen yrtti, joka kestää pienen kuivahtamisenkin, mutta ei kylmyyttä.Timjami sopii monien ruokien mausteeksi.

Minttu (Mentha)

Minttu on helppohoitoinen tuoksuva yrtti, joka viihtyy sekä auringossa että puolivarjoisella kasvupaikalla. Minttua voidaan käyttää monessa eri paikassa.

Basilika (Ocimum basilicum)

Kasvata basilikaa ruukussa parvekkeella, sillä basilika on muutakin kuin tomaattiruokien mauste. Basilika viihtyy valoisassa suojaisessa paikassa.

Ota yhteyttä

2 + 10 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi