Samettikukkaa kutsutaan myös samettiruusuksi (Tegetes)

Samettikukka on aurinkoisen parvekkeen helppohoitoinen kesäkukkija

Samettikukkaa kutsutaan myös samettiruusuksi, joten jos olet joskus törmännyt toiseen nimeen, niin samasta kasvista on kyse. Samettikukat jaetaan kolmeen eri ryhmään, joissa satoja eri lajeja, mutta yleisimmin myynnissä olevat kesäkukat ovat ryhmäsamettikukkia.

Samettikukat ovat helppohoitoisia ja kestäviä aloittelevallekin parvekepuutarhurille. Lisäksi se on tuholaisten karkotuskasvi, joten sitä kannattaa istuttaa esimerkiksi hyötykasvien ympärille.

Kuva: Kauppapuutarhaliitto

Samettikukan hoito

Samettikukka viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää jopa paahdetta. Kastele samettikukkaa kohtuullisesti. Kohtuullisuus tarkoittaa siis sitä, että annetaan pintamullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Liikakastelu, kuten monien muidenkin kasvien kohdalla, on haitallisempaa kuin pieni kuivahtaminen.

Saat samettikukasta pitkäaikaisen – koko kesän kukkivan – parvekekasvin, kun poistat kuihtuneet kukat, jotta uudet nuput saavat voimaa kukkiakseen.

Samettikukka kukkii entistä innokkaammin saadessaan veden ja kukkien poistamisen lisäksi lannoitetta. 

Ennen lannoittamisen aloittamista tarkasta multapussin selosteesta sen sisältö, sillä kesäkukkamulta saattaa olla jo valmiiksi lannoitettu ja se riittää ainakin alkukesäksi sellaisenaan. Lannoitetta lisättäessä, joko lannoitetikuista multaan tai kasteluveden mukana noudata purkissa tai paketissa olevia ohjeita. Lannoituksen kanssa on sama kuin kastelun, mielummin liian vähän kuin liikaa. Liikalannoitus voi vaurioittaa kasvin juuret.

 

Samettikukan kasvatus siemenestä

Samettikukka on helppo kasvatettava myös siemenestä. Kylvä siemenet maalis-huhtikuussa istutusruukkuihin, joita voi olla esimerkiksi tyhjät maito- tai jogurttipurkit ja peitä ohuella multakerroksella.  Pidä kylvöastiat sisätiloissa lämpöisessä ja valoisassa paikassa. Pidä kylvös tasaisen kosteana. Siementen itäessä ja taimien kasvaessa latvo, eli katkaise taimen yläosa. Siirrä taimet lopulliselle kasvupaikalle parvekkeelle vasta kun parvekkeella on lämmintä öisinkin.

Sitruunantuoksuinen kääpiösamettikukka kukkii koko kesän

Vinkki: Jos jätät loppukesällä kuihtuneita kukkia poistamatta, niihin kehittyy siemenkodat. Säilytä siemeniä sisältävät siemenkodat kuivassa pimeässä paikassa ja kylvä seuraavana keväänä siemenistä uudet samettikukat kukkiviksi kesäkukiksi parvekkeelle.

Lisää parvekkeella viihtyviä kasveja

Kasvien talvehdittaminen parvekkeella

Lasitetuilla ja katetuilla parvekkeilta puuttuu luonnollinen, lumen antama talvisuojaus, mutta pienillä nikseillä kasvit saadaan menestymään talven yli ja aloittamaan kasvunsa tosi paljon aikaisemmin kuin pihalla.

Tomaatti

Tomaattilajeja on niin monia, että niiden kasvatuksesta saa halutessaan vaikka ihan oman harrastuksen parvekkeelle.

Kurkku (Cucumis sativus)

Kurkun kasvatus onnistuu myös parvekkeella ruukussa tai kasvatussäkissä, kunhan muistaa riittävän kastelun ja lannoituksen.

Ruusubegonia eli Pauliinabegonia (Begonia Elatior-ryhmä)

Ruusubegonia viihtyy valoisalla paikalla, mutta ei siedä paahdetta. Se on hyvä kasvivalinta puolivarjoisalle parvekkeelle.

Mäkimeirami (Origanum vulgare)

Mäkimeirami on monivuotinen voimakastuoksuinen yrtti, joka viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää pientä kuivahtamistakin.

Salaatti (Lactuca)

Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.

Krassit

Yksivuotinen nopeakasvuinen krassi viihtyy lähes kaikilla kasvupaikoilla paahteesta varjoon. Pippurin makuiset krassin kukat ja lehdet ovat myös syötäviä.

Ruusupapu (Phaseolus coccineus)

Kasvata parvekkeella nopeakasvuista ruusupapua ja saat näkösuojan tai viherseinän lisäksi satoa pavuista ja kukkia salaattiin lisättäväksi.

Rosmariini (Rosmarinus)

Mystisen rosmariinin juuret ulottuvat kauas historiaanRosmariinin latinankielinen nimi Rosmarinus (ros marinus) tarkoittaa meren kastetta. Välimeren alueelta lähtöisin olevaa rosmariinia on kasvatettu Sveitsin luostareissa jo vuonna 820 ja Suomessa Turun linnan...

Uudenguineanliisa (Impatiens hawkeri New Guinea)

Aiemmin huonekasvina paremmin tunnettu sateenkaaripalsami eli uudenguineanliisa viihtyy myös vähän varjoisimmilla itä- ja pohjoisparvekkeilla.

Ota yhteyttä

6 + 15 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi