Parvekekasvien kasvattaminen siemenestä

Parvekekasvien kasvattaminen siemenestä alkaen on hauskaa ja palkitsevaa

Siemenen itämistä taimeksi on mukava seurailla ja kasvun ihme jaksaa joka kevät hämmästyttää ja ilahduttaa. Muutaman siemenen kylvämisestä huomaa nopeasti, että koulimisen jälkeen koti onkin täynnä taimia. Ylimääräisillä taimilla voidaan ilahduttaa ystäviä ja aina on tuliainen valmiina. Liittämällä mukaan hoito-ohjeet autetaan samalla ystävääkin onnistumaan.

Ammattilaiset kasvattavat ihanteellisissa olosuhteissa tanakoita taimia, joista kasvaa vahvoja ja terveitä kasveja. Kannattaa kuitenkin ehdottomasti myös itse kokeilla kasvattamista, sillä se on hauskaa, palkitsevaa ja edullista.

Kylvöastiat siemenille

Kylvöastia on yleensä matala, sillä kylvöastiassa vain idätetään siemenet sirkkalehdiksi, jonka jälkeen taimet siirretään suurempaan kasvatusastiaan.  Siementen kylvämiseen tarkoitettuja valmiita kylvöastioita on saatavana valmiina, mutta kylvöastiat voi halutessaan helposti tehdä myös itse.  Kananmunankennot, maito-, viili- ja jogurttipurkit, einesrasiat ovat kaikki hyviä kylvöastioita. Tärkeintä on käyttää aina puhtaita astioita ja uutta puhdasta multaa kasvitautien välttämiseksi.

Kasvualusta

Saatavana on valmista kylvömultaa, joka on koostumukseltaan ihanteellinen. Kaktusmulta on myös lähtökohtaisesti hyvää idätykseen, mutta myös ihan tavalliseen puutarhamultaan voi kylvää, jos sitä sattuu olemaan kotona valmiina. Kesäkukka- ja muut valmiiksi ravinteita sisältävät mullat ovat kuitenkin liian voimakkaita idätykseen, joten ne kannattaa säästää myöhäisempään kasvatukseen.

Siementen kylvö

Multa tai muu kasvualusta kastellaan kunnolla lämpimällä vedellä ennen siementen kylvämistä. Itävyyden kannalta on tärkeää pitää kylvöseos koko itämisen ajan tasaisen kosteana. Suihkepullo on hyvä kasteluväline, ettei pienimmät siemenet kasaannu tai pienet taimenalut lakoa multaan.  1-3 siementä/kylvöastia sopii suuremmilla ja pienemmät ripotellaan tasaisesti kasvualustalle ja peitetään mullalla.

Merkitseminen

Kylvetyt siemenet kannattaa merkitä. Jo muutamankin eri siemenen kylvämisen jälkeen voi olla vaikeuksia muistaa missä astiassa oli mikäkin kasvi. Itäneistä pienistä sirkkalehdistä on lähes mahdoton tunnistaa mikä kasvi on kyseessä. Kylvövaiheessa usein uskoo muistavansa mitä siemeniä missäkin astiassa on itämässä, mutta käytäntö on osoittanut että merkitseminen kannattaa aina tehdä.

Kasvuolosuhteet

Kylvös pidetään tasaisen kosteana, sillä kuivuessaan siemenet eivät idä ja versot kuihtuvat.  Riittävän kosteuden lisäksi huolehditaan riittävästä valon saannista. Kasvilamput ovat tarvittaessa hyviä lisävalon antajia. Itämislämpötila ja -aika selviävät parhaiten siemenpusseista. Liian vähäinen valon määrä tai liian lämpimät olosuhteet venyttävät pienet taimet helposti pitkiksi ja honteloiksi.

Itämisaika

Itämisaika siemenestä taimeksi vaihtelee lajeittain ja aina ei ole helppo löytää oikeaa vastausta aikatauluun. Esimerkiksi orvokkien itämisaikojen tiedot vaihtelevat viidestä päivästä kahteen viikkoon, joten kannattaa odottaa kärsivällisesti, vaikka siemenet eivät heti muutamassa päivässä itäisikään.

Yleensä itäminen kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, joten maltti on valttia tässäkin asiassa.

Taimien koulinta

Taimet koulitaan kun ensimmäinen lehtipari tai kaksi on selvästi näkyvillä eli sirkkalehdet. Kouliminen tarkoittaa pienten taimien erottelemista omiin ruukkuihinsa, jotta ne mahtuvat kasvamaan suuremmiksi.

Pieniä taimia on käsiteltävä varovasti, etteivät hennot juurenalut vaurioidu. Taimi nostetaan varovasti juurineen kylvöastiasta, pientä lusikkaa tai muuta apuvälinettä käyttäen ja siirretään suurempaan astiaan yksittäin kasvamaan.

Lannoita ja karaise taimia

Lannoitus aloitetaan kun taimet ovat lähteneet kunnolla kasvuun eli koulimisesta on kulunut noin 2-3 viikkoa. 

Taimet karaistaan eli totutetaan varovasti ulkoilmaan ennen lopullista parvekkeelle istuttamista. Taimet siirretään ilmojen lämmetessä hetkeksi parvekkeelle ja yöksi takaisin sisään. Taimien ulkoiluaikaa pidennetään päivittäin, kunnes ne ovat karaistuneet kestämään ulkoilmaa.

Siementen kylvöaikoja eri kasveille

Parvekkeella kasvatuskausi on pihaa pidempi eli kevätkin alkaa paljon aikaisemmin. Siementen kylvöajat ovat ohjeellisia ja jos valoa on riittävästi, voi kylvöt aloittaa jo helmikuussa, sillä lasitetuilla parvekkeilla on usein jo maalis-huhtikuussa riittävän lämmintä taimille. Parvekkeella kukinta-aikakin jatkuu pitkään syksyyn, joten myös myöhempää kylvetyt siemenet ehtivät kukkia ja tuottaa satoa.

Maalis-huhtikuu

Japaninhumala – Humulus japonicus
Elämänlanka – Ipomoea purpurea
Mustasilmäsusanna – Thunbergia alata
Hopeavillakko – Senecio cineraria
Ahkeraliisa – Impatiens walleriana
Kesädaalia – dahlia
Kesäleimu – Phlox drummondii
Kesäpäivänhattu – Rudbeckia hirta var
Kukonharja – Celosia argentea
Lobelia – Lobelia
Tarhaneilikka – Dianthus caryophyllus
Nukenkaulus – Brachyscome iberidifolia
Petunia – Petunia
Loistosalvia – Salvia x sylvestris
Sievikki – Nemophila
Tarhaverbena – Verbena x hydrida
Sinitähtönen – Ageratum houstonianum
Timanttikukka – Gazania
Samettikukka – Tagetes
Ananaskirsikka – Physalis peruviana
Paprika – Capsicum annuum
Tomaatti – Solanum lycopersicum
Purjo – Allium porrum
Basilika – Ocimum basilicum
Timjami – Thymus vulgaris
Maustemeirami – Origanum ajorana
Sitruunamelissa – Melissa officinalis
Viherminttu – Mentha spicata

 Isoauringonkukka – Helianthus annuus ”Teddy Bear”

Isoköynnöskrassi – Tropaeolum majus
Päivänsini – Ipomoea tricolor
Tuoksuherne – Lathyrus odoratus
Kiinanasteri – Callistephus chinensis
Koristekaali – Brassica oleracea
Keräsalaatti – Lactuca sativa Capitata
Sokeriherne – Pisum sativum

 

Siemenpussit

Toukokuussa ehtii vielä kylvää ja saada satoa mm.

Ruusupapu – Phaseolus coccineus
Salaatit
Mangold

Kylvöajat ja kasvatusohjeet löytyvät siemenpusseista

Eri kasvien siemenet kylvetään eri aikoihin. Pitkän kasvukauden vaativat, esimerkiksi orvokit ja chilit, kylvetään jo heti tammikuusta lähtien. Nopeasti kasvavia salaatteja puolestaan voidaan kylvää läpi koko kesän, suoraan kasvupaikalle. Kunkin kasvin  kylvöajat löytyvät siemenpusseista merkittynä.

Siemenpusseista löytyvät tiedot kylvösyvyydestä ja taimiväleistä. Kylvösyvyys tarkoittaa, kuinka syvälle se laitetaan multaan vai jätetäänkö mullan pinnalle, sillä toiset siemenet vaativat valoa itääkseen.

Taimiväli huomioidaan vasta koulimisvaiheessa eli silloin, kun kasvit siirretään kylvöastiasta suurempaan ruukkuun kasvamaan. Siemenpusseista löytyy tiedot myös kasvupaikasta, aurinkoinen vai varjoinen sekä paljon muita hyödyllisiä tietoja.

Kevät parvekkeella

Kevät parvekkeella

Vihdoin ollaan keväässä ja valon määrä lisääntyy päivä päivältä. Aurinkoisena kevätpäivänä parvekkeen siivouskin sujuu mukavasti.

Kasvikortistosta löydät kasvit ja hoito-ohjeet

Kasvikortisto

Ota yhteyttä

8 + 7 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi