Parvekkeen hyötykäytön suunnittelu

 

Parveke suunnitellaan omiin tarpeisiin ja mieltymyksiin sopivaksi. Suunnittelulla vältetään suurimmat virhehankinnat sekä saadaan toimiva ja kaunis kokonaisuus

 

Suuunnittelun lähtökohdaksi parvekkeen koko ja turvallisuus

Pienelle parvekkeelle mahtuu ehkä vain yksi kasvi, tuoli ja hylly. Suurella parvekkeella puolestaan voi yhdistellä useampiakin toimintoja. Lapsi- ja lemmikkieläinperheissä huomioidaan erityisesti myös turvallisuus.

Mistä vinkkejä ja ohjeita omalle parvekkeelle?

Vinkkejä ja ohjeita löytyy tv:n puutarhaohjelmista, messuilta ja tapahtumista. Puutarhalehtiä ja kirjoja selailessa löytää myös hyviä ideoita. Netistä löytyy ideoita blogeista ja ihan vaan googlettamalla sekä sosiaalisen median kanavista.

Parvekkeen käyttötarkoitus vaikuttaa suunnitteluun

Parvekkeen käyttötarkoitusta kannattaa miettiä. Haluaako itselleen rentouttavan oleskelupaikan, ruokailutilan, lapsille leikkipaikan vai seurusteluryhmän useammalle henkilölle. Haluaako kasvattaa kasveja? Perennoja, kesäkukkia vai syötäviä hyötykasveja? Kasvivalintoja tehtäessä tarvittavan ruukun kokokin on huomioitava.

Pohjapiirroksen avulla oikean kokoiset kalusteet

Parvekkeesta mitataan ensimmäiseksi pituus ja leveys. Ruutupaperille piirretään parvekkeen pohjapiirros, merkiten myös ovien ja ikkunoiden paikat sekä muut kiinteät osat, kuten pylväät ja putkistot. Pohjapiirroksen avulla vältytään suuremmilta virhehankinnoilta. Suurten ruukkujen vaatima tilantarve kannattaa myös huomioida suunnitelmassa.

Parvekkeen sisustaminen ilman kasveja

Jos ei halua perehtyä kasveihin tai on esimerkiksi allergioita, sisustuksella saa parvekkeesta jokatapauksessa viihtyisän lisähuoneen. Parveke sisustetaan valitsemalla sopivan kokoiset kalusteet, valaisin, koriste- ym. esineet ja tekstiilit, jotka voi vaihtaa eri vuodenaikoina.

Teemaparveke väreillä ja tunnelmalla

Teema on se tunnelma, joka halutaan luoda parvekkeelle. Teema voi olla esimerkiksi merellinen tai romanttinen, kasveilla tai ilman. Viidakkoparveketta tai välimeren tunnelmaa on puolestaan vaikeampi luoda ilman elävää vihreyttä. Suunnittelua ja hankintoja helpottaa teeman tai värimaailman miettiminen etukäteen.

Maaliskuusta alkaa parvekkeella kevät

Vihdoin aurinko lämmittää jo mukavasti parvekkeella ja kesän suunnitelmatkin jo valmiina, mutta vielä pitää kasvien kanssa malttaa mielensä.

Kevät parvekkeella

Vihdoin ollaan keväässä ja valon määrä lisääntyy päivä päivältä. Aurinkoisena kevätpäivänä parvekkeen siivouskin sujuu mukavasti.

Kevään ensimmäiset parvekekasvit

Kevät innostuttaa aina parvekeharrastajaa ja ensimmäiset kukkakassit ilmestyvätkin parvekkeelle jo tosi aikaisin keväällä.

Siemenestä kasvattaminen

Kasvata omat parvekekasvit siemenestä helmi-toukokuussa. Ensimmäiset kylvöt tehdään jo helmikuussa, mutta kylvöaika jatkuu aina toukokuulle asti.

Ota yhteyttä

4 + 7 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi