Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami viihtyy aurinkoisella parvekkeella

Valitse parvekkeella kasvatettavaksi yrtiksi timjami, jos kastelu tuppaa joskus unohtumaan. Timjami nimittäin kestää kuivahtamista eikä pidä märästä kasvualustasta.

Timjami viihtyy aurinkoisella lämpöisellä parvekkeella. Kylmyyttä se ei siedä, joten istuta timjami parvekkeelle vasta kesällä kun ilmat ovat varmasti tarpeeksi lämpimät.

Se on mintun tapaan monivuotinen, mutta sitä kasvatetaan parvekkeella usein yksivuotisena.

Monivuotinen timjami viihtyy aurinkoisella lämpimällä parvekkeella ja kestää kuivahtamistakin

Kasvata timjami valmiista kasvista tai siemenestä

Kasvata timjamia joko valmiina ostettavasta kasvista tai siemenestä kylväen.

Siemenestä kasvattaessa kylvä siemenet maalis-huhtikuussa huoneenlämpöön esikasvatettavaksi tai touko-kesäkuussa suoraan kasvupaikalle parvekkeelle. Timjamin siemeniä ei peitetä multakerroksella vaan se itää valoisassa. Pidä kylvös suihkuttelemalla tasaisen kosteana. Lämpöisessä huoneilmassa timjami itää 5 – 10 päivässä. Ennen ulosistuttamista, muista että timjami ei siedä kylmyyttä.

Timjamia on saatavana myös valmiina ruukuissa sekä puutarhamyymälöissä että ruokakaupan yrteissä. Istuta timjami suurempaan ruukkuun joko yksinään tai yhdistelemällä muiden yrttien ja kesäkukkien kanssa samaan astiaan. Timjamin seuraksi sopivat kasvuolosuhteiltaan samanlaiset yrtit mm. rosmariini, salvia ja ruohosipuli.

Timjamin voimakas maku sopii maustamaan monet ruoat

Timjami lisätään kuumennettaviin ruokiin alkuvaiheessa, sillä lämmittäessä se luovuttaa arominsa. Timjamin maku on voimakas ja se sopii pastoihin, kala-, kana- ja riistaruokiin. Timjamin oksat ja lehdet sopivat myös maustamaan erilaiset marinadit. Timjami sopii myös omenan kaveriksi, joten koristele omenapiirakka timjamin oksalla. Jo muinaiset roomalaiset käyttivät timjamia maustamaan juustonsa ja viininsä, ja se sopiikin hyvin varsinkin viiniä sisältäviin, pitkään haudutettaviin patoihin.

Maittavat timjami-perunat on helppo valmistaa

Keitä perunat normaaliin tapaan ja kuori. Perunoiden kiehuessa sulata pannulla voita tai muuta rasvaa ja ruskista hieman. Riivi timjamin oksasta lehdet ja lisää sulaan rasvaan. Kaada timjamilla maustettu rasvaseos perunoiden päälle ja sekoita varovasti.

Katso lisää hyötykasveja parvekkeelle

Tomaatti

Tomaattilajeja on niin monia, että niiden kasvatuksesta saa halutessaan vaikka ihan oman harrastuksen parvekkeelle.

Kurkku (Cucumis sativus)

Kurkun kasvatus onnistuu myös parvekkeella ruukussa tai kasvatussäkissä, kunhan muistaa riittävän kastelun ja lannoituksen.

Mäkimeirami (Origanum vulgare)

Mäkimeirami on monivuotinen voimakastuoksuinen yrtti, joka viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää pientä kuivahtamistakin.

Salaatti (Lactuca)

Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.

Ruusupapu (Phaseolus coccineus)

Kasvata parvekkeella nopeakasvuista ruusupapua ja saat näkösuojan tai viherseinän lisäksi satoa pavuista ja kukkia salaattiin lisättäväksi.

Rosmariini (Rosmarinus)

Mystisen rosmariinin juuret ulottuvat kauas historiaanRosmariinin latinankielinen nimi Rosmarinus (ros marinus) tarkoittaa meren kastetta. Välimeren alueelta lähtöisin olevaa rosmariinia on kasvatettu Sveitsin luostareissa jo vuonna 820 ja Suomessa Turun linnan...

Minttu (Mentha)

Minttu on helppohoitoinen tuoksuva yrtti, joka viihtyy sekä auringossa että puolivarjoisella kasvupaikalla. Minttua voidaan käyttää monessa eri paikassa.

Basilika (Ocimum basilicum)

Kasvata basilikaa ruukussa parvekkeella, sillä basilika on muutakin kuin tomaattiruokien mauste. Basilika viihtyy valoisassa suojaisessa paikassa.

Ota yhteyttä

12 + 1 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi