Tomaatti palkitsee ahkeran hoitajansa runsaalla sadolla

Herkulliset tomaatit kasvavat lämpimällä parvekkeella

Itse kasvatetut tomaatit maistuvat kaikkein parhaimmilta. Tomaattilajikkeita on niin valtava määrä, että eri lajien kasvatuksesta voi halutessaan tehdä vaikka ihan oman harrastuksensa.

Yleensä parvekkeella kasvatetaan yhtä tai kahta lajiketta, mutta onnistuminen innostaa kokeilemaan helposti myös uusia ja useampia lajeja tulevina vuosina.

Tomaatit kasvatetaan joko siemenestä tai valmiina myytävistä taimista, joita on saatavana yleensä kesäkuun loppuun asti. Kasvutapansa mukaan jaotellut tomaatit ovat runko-, pensas- tai amppelitomaatteja.

Tomaatti

Tomaatit ovat parhaimmillaan juuri kypsyneinä suoraan omalta parvekkeellta

Runkotomaatit

Runkotomaateista saa suurimman sadon. Runkotomaatti istutetaan vähintään 10 litran multatilaan. Runko kasvaa korkeaksi, jopa 2 – 3 -metriseksi, joten se sidotaan runkoa vahingoittamatta  tukeen, ettei varsi taitu ja katkea kasvaessaan. Tomaattitertut runsaine satoineen lisäävät myös painoa hentoon varteen.  Runkotomaatin lehtihankojen väliin kasvaa nk. varkaita eli ylimääräisiä versoja, jotka poistetaan turhaa energiaa viemästä. Varkaat poistetaan kokonaisuudessaan sormin taittamalla, ei leikkaamalla. 

Pensastomaatit

Pensastomaatti on runkotomaattia matalampi ja kasvaa nimensä mukaisesti pensastavasti. Sekin vaatii kuitenkin tuen kasvun edetessä, sillä se kasvaa myös ylöspäin, noin 1,5 metrin korkuiseksi. Pensastomaatille riittää kuitenkin pelkkä tukikeppi. Toisin kuin runkotomaatista, pensastomaatin varkaita ei poisteta. Pensastomaatin voi istuttaa pienempään multatilaan eli 5 litran ruukku tai astia usein riittää, mutta mitä suurempi multatila, sitä paremmin tomaatti säilyttää tarvittavan kosteuden.

Amppelitomaatit

Amppelitomaatin varret kasvavat rennosti alaspäin, joten se ei tarvitse tuentaa. Amppelitomaatista ei myöskään tarvitse poistaa varkaita ja nimensä mukaisesti se viihtyy amppelissa runko- ja pensastomaattia pienemmässä multatilassa.

Pensastomaatti

Pensastomaatti on runkotomaattia matalampi ja sille riittää pelkkä tukikeppi, johon varsi sidotaan

Tomaattien kylväminen siemenestä

Tomaatti kylvetään siemenestä maalis-huhtikuussa ja istutetaan ulos ilmojen ollessa öisinkin vähintään 12 astetta. Tomaatin taimet tarvitsevat paljon valoa, jotta varsista tulee tukevia. Hennon ja pitkän varren voi kuitenkin istuttaa lopulliselle kasvupaikalleen aiempaa syvempään, sillä tomaatti kasvattaa uusia juuria myös varrestaan. Tomaatin esikasvatusaika on noin 4 – 8 viikkoa, joten toukokuusta lähtien täytyy ostaa jo valmiit taimet.

Tomaattien hoito kasvatusvaiheessa

Tomaatit tarvitsevat paljon valoa ja lämpöä sekä tasaista kastelua ja lannoitusta. Märkyydestä tomaatti ei kuitekin pidä, joten liikakastelua on varottava. Kastelu on varmistettava myös loma-aikana, joten luotettava ystävä tai naapuri kannattaa pyytää apuun. Palkkioksi voikin sitten tarjota omia herkullisia tomaatteja loppukesästä. Erilaiset kastelujärjestelmät tai altakasteluruukut ovat myös hyviä vaihtoehtoja, kunhan varmistaa niiden toimivuuden ennen lomalle lähtöä.

Lannoita joko varasto- tai kastelulanoitteella

Lannoita tomaatteja tarkoitukseen sopivalla lannoitteella joko varastolannoitteena multaan tehtyyn kuoppaan laitettuna tai kastelulannoitteella veteen sekoitettuna, kastelujen yhteydessä. Noudata lannoitepurkissa olevaa ohjetta. Liian typpipitoinen lannoite kasvattaa lehtiä, mutta kalium satoa, joten näihin kannattaa kiinnittää huomiota lannoitetta valittaessa. Käpristyneet lehdet kertovat yleensä liikalannoituksesta.

Tue runko- ja pensastomaatit

Runkotomaatit tuetaan sitomalla varret johonkin erilliseen tukeen tai parvekkeen tukirakenteeseen. Pensastomaatille riittää tukikeppi ja amppelitomaatti ei tarvitse rentojen versojensa vuoksi tukea lainkaan.

Tomaatin kukat vaativat pölytyksen satoa tuottaakseen

Jos parvekkeella ei ole pörriäisiä tai muita hyönteisiä, jotka hoitaisivat pölytyksen luonnostaan, täytyy pölytys hoitaa itse satoa saadakseen. Pölytys onnistuu vaikka pullasudilla kukasta kukkaan tupsuttelemalla tai vartta voi kevyesti ravistella, jolloin tärinä pölyttää kukat.

Poista lehtiä ja korjaa satoa

Tomaateista poistetaan liian tiheässä kasvavia lehtiä, jotta kasvustossa ilma kiertää vapaasti ja tomaatit saavat riittävästi valoa. Tomaatit kerätään sitä mukaa kun ne kypsyvät.

Runkotomaateista katkaistaan lopuksi latva

Kun runkotomaatissa on kesän lopussa jäljellä muutama terttu, katkaistaan latva, jotta viimeisetkin tomaatit ehtisivät kypsyä eikä kasvi kehittäisi enää uusia kukkia energiaa viemään. Viimeiset kukat eivät kuitenkaan ehtisi enää tehdä satoa, joten ne ovat täysin turhia. Ilmojen kylmetessä lehdet alkavat kuolla, jolloin viimeiset raakileet kerätään sisälle kypsymään.

Tomaattiterttu

Runkotomaatit on tuettava, jotta varsi jaksaa kannatella katkeamatta painavia tomaattiterttuja

Tomaatin lehti

Tasaisesti lannoitetun tomaatin lehdet ovat terveen näköisiä ja kauniin vihreitä

Tomaattien kasvatukseen on helppo ihastua

Tomaatin kasvatus on helpointa aloittaa valmiista taimesta. Ensimmäisen kerran satoa saatuaan, voi parveke yllättäin täyttyäkin tulevaisuudessa mitä moninaisemmista lajeista. Tomaateista löytyy vaihtoehtoja kasvutavan lisäksi koon, muodon ja maun mukaan valittavaksi, joten tomaateissa riittää tutkimista ja niiden kasvatukseen on helppo ihastua.

Lisää hyötykasveja parvekkeelle

Salaatti (Lactuca)

Salaatti (Lactuca)

Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.

lue lisää
Rosmariini (Rosmarinus)

Rosmariini (Rosmarinus)

Mystisen rosmariinin juuret ulottuvat kauas historiaanRosmariinin latinankielinen nimi Rosmarinus (ros marinus) tarkoittaa meren kastetta. Välimeren alueelta lähtöisin olevaa rosmariinia on kasvatettu Sveitsin luostareissa jo vuonna 820 ja Suomessa Turun linnan...

lue lisää
Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami eli tarha-ajuruoho on helppohoitoinen yrtti, joka kestää pienen kuivahtamisenkin, mutta ei kylmyyttä.Timjami sopii monien ruokien mausteeksi.

lue lisää

Ota yhteyttä

7 + 5 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi