Tomaatti palkitsee ahkeran hoitajansa runsaalla sadolla
Herkulliset tomaatit kasvavat lämpimällä parvekkeella
Itse kasvatetut tomaatit maistuvat kaikkein parhaimmilta. Tomaattilajikkeita on niin valtava määrä, että eri lajien kasvatuksesta voi halutessaan tehdä vaikka ihan oman harrastuksensa.
Yleensä parvekkeella kasvatetaan yhtä tai kahta lajiketta, mutta onnistuminen innostaa kokeilemaan helposti myös uusia ja useampia lajeja tulevina vuosina.
Tomaatit kasvatetaan joko siemenestä tai valmiina myytävistä taimista, joita on saatavana yleensä kesäkuun loppuun asti. Kasvutapansa mukaan jaotellut tomaatit ovat runko-, pensas- tai amppelitomaatteja.

Tomaatit ovat parhaimmillaan juuri kypsyneinä suoraan omalta parvekkeellta
Runkotomaatit
Runkotomaateista saa suurimman sadon. Runkotomaatti istutetaan vähintään 10 litran multatilaan. Runko kasvaa korkeaksi, jopa 2 – 3 -metriseksi, joten se sidotaan runkoa vahingoittamatta tukeen, ettei varsi taitu ja katkea kasvaessaan. Tomaattitertut runsaine satoineen lisäävät myös painoa hentoon varteen. Runkotomaatin lehtihankojen väliin kasvaa nk. varkaita eli ylimääräisiä versoja, jotka poistetaan turhaa energiaa viemästä. Varkaat poistetaan kokonaisuudessaan sormin taittamalla, ei leikkaamalla.
Pensastomaatit
Pensastomaatti on runkotomaattia matalampi ja kasvaa nimensä mukaisesti pensastavasti. Sekin vaatii kuitenkin tuen kasvun edetessä, sillä se kasvaa myös ylöspäin, noin 1,5 metrin korkuiseksi. Pensastomaatille riittää kuitenkin pelkkä tukikeppi. Toisin kuin runkotomaatista, pensastomaatin varkaita ei poisteta. Pensastomaatin voi istuttaa pienempään multatilaan eli 5 litran ruukku tai astia usein riittää, mutta mitä suurempi multatila, sitä paremmin tomaatti säilyttää tarvittavan kosteuden.
Amppelitomaatit
Amppelitomaatin varret kasvavat rennosti alaspäin, joten se ei tarvitse tuentaa. Amppelitomaatista ei myöskään tarvitse poistaa varkaita ja nimensä mukaisesti se viihtyy amppelissa runko- ja pensastomaattia pienemmässä multatilassa.

Pensastomaatti on runkotomaattia matalampi ja sille riittää pelkkä tukikeppi, johon varsi sidotaan
Tomaattien kylväminen siemenestä
Tomaatti kylvetään siemenestä maalis-huhtikuussa ja istutetaan ulos ilmojen ollessa öisinkin vähintään 12 astetta. Tomaatin taimet tarvitsevat paljon valoa, jotta varsista tulee tukevia. Hennon ja pitkän varren voi kuitenkin istuttaa lopulliselle kasvupaikalleen aiempaa syvempään, sillä tomaatti kasvattaa uusia juuria myös varrestaan. Tomaatin esikasvatusaika on noin 4 – 8 viikkoa, joten toukokuusta lähtien täytyy ostaa jo valmiit taimet.
Tomaattien hoito kasvatusvaiheessa
Tomaatit tarvitsevat paljon valoa ja lämpöä sekä tasaista kastelua ja lannoitusta. Märkyydestä tomaatti ei kuitekin pidä, joten liikakastelua on varottava. Kastelu on varmistettava myös loma-aikana, joten luotettava ystävä tai naapuri kannattaa pyytää apuun. Palkkioksi voikin sitten tarjota omia herkullisia tomaatteja loppukesästä. Erilaiset kastelujärjestelmät tai altakasteluruukut ovat myös hyviä vaihtoehtoja, kunhan varmistaa niiden toimivuuden ennen lomalle lähtöä.
Lannoita joko varasto- tai kastelulanoitteella
Lannoita tomaatteja tarkoitukseen sopivalla lannoitteella joko varastolannoitteena multaan tehtyyn kuoppaan laitettuna tai kastelulannoitteella veteen sekoitettuna, kastelujen yhteydessä. Noudata lannoitepurkissa olevaa ohjetta. Liian typpipitoinen lannoite kasvattaa lehtiä, mutta kalium satoa, joten näihin kannattaa kiinnittää huomiota lannoitetta valittaessa. Käpristyneet lehdet kertovat yleensä liikalannoituksesta.
Tue runko- ja pensastomaatit
Runkotomaatit tuetaan sitomalla varret johonkin erilliseen tukeen tai parvekkeen tukirakenteeseen. Pensastomaatille riittää tukikeppi ja amppelitomaatti ei tarvitse rentojen versojensa vuoksi tukea lainkaan.
Tomaatin kukat vaativat pölytyksen satoa tuottaakseen
Jos parvekkeella ei ole pörriäisiä tai muita hyönteisiä, jotka hoitaisivat pölytyksen luonnostaan, täytyy pölytys hoitaa itse satoa saadakseen. Pölytys onnistuu vaikka pullasudilla kukasta kukkaan tupsuttelemalla tai vartta voi kevyesti ravistella, jolloin tärinä pölyttää kukat.
Poista lehtiä ja korjaa satoa
Tomaateista poistetaan liian tiheässä kasvavia lehtiä, jotta kasvustossa ilma kiertää vapaasti ja tomaatit saavat riittävästi valoa. Tomaatit kerätään sitä mukaa kun ne kypsyvät.
Runkotomaateista katkaistaan lopuksi latva
Kun runkotomaatissa on kesän lopussa jäljellä muutama terttu, katkaistaan latva, jotta viimeisetkin tomaatit ehtisivät kypsyä eikä kasvi kehittäisi enää uusia kukkia energiaa viemään. Viimeiset kukat eivät kuitenkaan ehtisi enää tehdä satoa, joten ne ovat täysin turhia. Ilmojen kylmetessä lehdet alkavat kuolla, jolloin viimeiset raakileet kerätään sisälle kypsymään.

Runkotomaatit on tuettava, jotta varsi jaksaa kannatella katkeamatta painavia tomaattiterttuja

Tasaisesti lannoitetun tomaatin lehdet ovat terveen näköisiä ja kauniin vihreitä
Tomaattien kasvatukseen on helppo ihastua
Tomaatin kasvatus on helpointa aloittaa valmiista taimesta. Ensimmäisen kerran satoa saatuaan, voi parveke yllättäin täyttyäkin tulevaisuudessa mitä moninaisemmista lajeista. Tomaateista löytyy vaihtoehtoja kasvutavan lisäksi koon, muodon ja maun mukaan valittavaksi, joten tomaateissa riittää tutkimista ja niiden kasvatukseen on helppo ihastua.
Lisää hyötykasveja parvekkeelle
Kurkku (Cucumis sativus)
Kurkun kasvatus onnistuu myös parvekkeella ruukussa tai kasvatussäkissä, kunhan muistaa riittävän kastelun ja lannoituksen.
Mäkimeirami (Origanum vulgare)
Mäkimeirami on monivuotinen voimakastuoksuinen yrtti, joka viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää pientä kuivahtamistakin.
Salaatti (Lactuca)
Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.
Ruusupapu (Phaseolus coccineus)
Kasvata parvekkeella nopeakasvuista ruusupapua ja saat näkösuojan tai viherseinän lisäksi satoa pavuista ja kukkia salaattiin lisättäväksi.
Rosmariini (Rosmarinus)
Mystisen rosmariinin juuret ulottuvat kauas historiaanRosmariinin latinankielinen nimi Rosmarinus (ros marinus) tarkoittaa meren kastetta. Välimeren alueelta lähtöisin olevaa rosmariinia on kasvatettu Sveitsin luostareissa jo vuonna 820 ja Suomessa Turun linnan...
Timjami (Thymus vulgaris)
Timjami eli tarha-ajuruoho on helppohoitoinen yrtti, joka kestää pienen kuivahtamisenkin, mutta ei kylmyyttä.Timjami sopii monien ruokien mausteeksi.
Ota yhteyttä
Seuraa myös somessa
Mitä tietoa etsit?
Yhteystiedot
parveke@parveke.fi