Parvekkeen turvallisuus ja vastuujaot

 

Saako parvekkeen seinän maalata tai porata amppeleille koukkuja kattoon? Kuuluuko parvekkeen oven korjaus taloyhtölle vai osakkaalle? Tiedätkö parvekkeen yleisimmät vaaran paikat?

 

Parvekeharrastajan kannattaa tuntea asunto-osakeyhtiölain vaatimukset ja yleisimmät vaaran paikat

Tunnetko osakkeenomistajan vastuut ja velvollisuudet sekä tiedätkö mitä kaikkea parvekkeella saa tai pitää tehdä? Tiedätkö parvekkeen yleisimmät vaaran paikat? Parvekeharrastajan kannattaa tuntea asunto-osakeyhtiölain vaatimukset ja yleisimmät vaaran paikat. 

Parvekkeen muutostöistä on mm. aina ilmoitettava taloyhtiölle. Muutokset voivat vaikuttaa esteettisesti kiinteistön ulkoasuun tai vähentää esimerkiksi toiseen huoneistoon tulevan valon määrää. Epäonnistuessaan muutokset voivat vaikuttaa yhtiön vastuulla oleviin rakennuksen osiin. Havainnekuvasta näkee selkeästi vastuiden jakautumisen osakkaan ja taloyhtiön kesken. 

Taloyhtiön ja osakkaan väliset velvoitteet ja vastuujaot

Taloyhtiö pitää kunnossa parvekkeiden rakenteet, kaikki seinämät, kaiderakenteet, katteet, parvekelaatan ja vedeneristeet. Osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa parvekkeensa sisäpinnat eli etuseinän sisäpuolisen osan ja lattian pinnoitteet.

Parvekkeella grillaaminen puhuttaa kerrostaloissa

Pienet maalaustyöt, jotka eivät näy ulos eli vaikuta julkisivuun, seinäkoukkujen ja -telineiden asennustyöt voidaan tehdä ilman lupahakemuksia. Pistorasian asentaminen ja muut sähkötyöt vaativat taloyhtiön luvan. Luonnollisesti asennus on annettava aina ammattilaisen tehtäväksi..

Hyvänä perussääntönä voidaan siis pitää, että se mikä ei näy ulos, sähkötöitä ja suurempia asennuksia lukuun ottamatta, on sallittua. Lautasatennin ja pyykinkuivaustelineen saa siis asentaa ilman taloyhtiön lupaakin, kunhan ne on sijoitettu huomaamattomasti parvekkeen kaiteen sisäpuolelle, eikä vaikuta julkisivuun. 

Ota huomioon parvekkeen 6 vaaran paikkaa

1. Kantavuus ja rakenne

Suomessa on onneksi harvoin parvekkeissa rakenteellisia puutteita. Jos kuitenkin huomaat kaiteiden ruostumista, heilumista tms. ilmoita niistä välittömästi isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle, korjaustoimenpiteiden kartoittamiseksi.

Parvekkeen kantavuus on 400 – 500 kg/m2, joten ne kestävät normaalit, melko suuretkin istutusastiat ja kalusteet. Huomioi kuitenkin astian painon lisäksi myös multa, joka varsinkin kosteana painaa yllättävän paljon. Mullan paino on – laadusta riippuen – noin 800 g/litra. Lavakaulusviljely on suosiossa, mutta siihen mahtuva multamäärä on jopa 250 – 400 litraa, joten käytä mielummin useita eri istutusalustoita, jolloin paino jakautuu laajemmalle alalle.

Luonnollisesti kylpytynnyriä tai uima-allasta parvekkeelle ei saa tuoda kantavuuden lisäksi jo pelkän vesivahinkomahdollisuudenkaan vuoksi.

2. Lasitukset

Kun lasitukset on toteutettu ammattilaisten toimesta, ne ovat turvalliset ja kestävät tuulet ja tuiskut. Lasitukset tuovat suojaa sateelta ja kylmältä. Ikuisesti nekään eivät kuitenkaan ilman huoltoa säily toimivina ja turvallisina.

Liikkuvien osien takia lasitukset tarvitsevat joskus myös huoltoa. Mekanismien huollolla varmistetaan turvallisuus, pitkäikäisyys sekä käyttömukavuus. Lasitusten huolto voi kuulua osakkeen omistajalle tai taloyhtiölle asennuksesta riippuen.

3. Kynttilät ja sähkölaitteet

Polta kynttilöitä turvallisesti. Muista, että ulkotulia EI SAA KOSKAAN polttaa parvekkeella. Käytä aina kynttilän alla palamatonta alustaa eli älä sijoita kynttilää esim. suoraan pöydälle tai muulle kalusteelle.

Jätä vähintään 5 cm väliä tuikuille, steariinipalon välttämiseksi. Aseta kynttilä siten, että näet sen sisätiloista, jotta voit valvoa sen palamista. Patterikäyttöiset led-valot ja -kynttilät ovat turvallisin vaihtoehto parvekkeelle.

Lämmittimet ovat yleistyneet parvekkeilla ja pidentävät lasitusten tapaan parvekkeen käyttöaikaa kylmempinä aikoina. Lämmittimien käytössä on aina noudatettava valmistajan ohjeita. Sijoittelussa esteettömät etäisyysvaatimukset tuovat haasteita pienemmille parvekkeille. Vaihtoehtoja kuitenkin löytyy paljon, kunhan parvekkeelta löytyy pistorasia.

Erilaisilla valosarjoilla saa parvekkeelle tunnelmaa ja näyttävyyttä. Jouluvalot ovat yleisesti tiedossa, mutta pimeänä aikana valoa kaivataan, joten nykyään puhutaankin kausivaloista, joita voi asetella jo heti loppukesästä iltojen pimetessä. Valosarjoja saa sekä patteri-, aurinkokenno- että ladattavina malleina. Tarkasta valosarjojen johdot säännöllisesti. Johtojen on oltava ehjät oikosulkujen ja tulipalojen välttämiseksi.

Kesällä parvekkeella grillataan ja sähkögrillit ovat sallittuja sekä kaikkein turvallisempia parvekkeella. Avotulta tai hiiligrilliä ei saa parvekkeella käyttää.

Sähkölaitteita käytettäessä jatkojohtoa ei saa vetää sisältä parvekkeelle, vaan asennuta ulkokäyttöön suunniteltu pistorasia. Pistorasian asentaminen on aina ammattilaisen tehtävä!

4. Putoamisvaara

Parvekkeella on huolehdittava, ettei kukaan pääse putoamaan. Lienee itsestään selvä asia, mutta esimerkiksi lapset ja lemmikkieläimet kiipeävät yllättävän ketterästi ja helposti kalusteiden tai ruukkujen päälle kurkottamaan näkymiä ulospäin kaiteen reunalle, jolloin putoamisvaara syntyy.

Sijoita kalusteet huoneiston puoleiselle seinälle, mikäli parvekkeella käy pieniä lapsia tai lemmikkieläimiä. Samoin vaunuissa nukkuva lapsi kuuluu turvallisen matkan päästä kaiteesta, sillä yllättävän aikaisessa vaiheessa vauva nousee jo tukea vasten istumaan ja kurottautumaan.

5. Liukastuminen ja vesivahinko

Parvekkeen lattia on liukas sekä vesi- että lumisateen jäljiltä. Lasittamattomalla parvekkeella korjataan lumet pois liukastumisen estämiseksi. Taloyhtiöt edellyttävät lumien poistoa rakenteellisista syistä sekä vesivahinkojen välttämiseksi. Sulavat lumet saattavat tulla kynnyksen yli sisätiloihin asti. Parvekkeilla on vesien poistoaukot, joiden avoimuus on syytä tarkastaa, ettei mm. roskat ole niitä tukkineet.

6. Myrkylliset kasvit

Kun perheessäsi on lapsia tai lemmikkieläimiä, varmista kasvien myrkyttömyys ennen kasvin hankintaa. Jos huomaat hankintasi jälkeen kasvin olevan myrkyllinen, sijoita se siten, etteivät lapset tai lemmikkieläimet pääse siihen kosketuksiin.

Luminen parveke

Hyötykasvit ovat turvallinen valinta parvekkeelle

Tomaatti

Tomaattilajeja on niin monia, että niiden kasvatuksesta saa halutessaan vaikka ihan oman harrastuksen parvekkeelle.

Kurkku (Cucumis sativus)

Kurkun kasvatus onnistuu myös parvekkeella ruukussa tai kasvatussäkissä, kunhan muistaa riittävän kastelun ja lannoituksen.

Mäkimeirami (Origanum vulgare)

Mäkimeirami on monivuotinen voimakastuoksuinen yrtti, joka viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää pientä kuivahtamistakin.

Salaatti (Lactuca)

Salaattien kasvatus joko siemenestä tai kaupan valmiista ruukkusalaateista tarjoaa lajista riippuen satoa jo muutamassa viikossa kasvatuksen aloittamisesta.

Ruusupapu (Phaseolus coccineus)

Kasvata parvekkeella nopeakasvuista ruusupapua ja saat näkösuojan tai viherseinän lisäksi satoa pavuista ja kukkia salaattiin lisättäväksi.

Ota yhteyttä

7 + 6 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi