Turvallisuus ja vastuujaot

 

Saatko maalata seinän tai porata amppeleille koukkuja kattoon? Kuuluuko parvekkeen oven korjaus taloyhtölle vai osakkaalle? Tiedätkö parvekkeen vaaran paikat?

 

Tunnetko osakkeenomistan vastuut sekä velvollisuudet ja tiedätkö mitä kaikkea parvekkeella saa tai pitää tehdä? 

Huomioi parvekkeella turvallisuus ja As.Oy lain edellyttämät vaatimukset.

Parvekkeen muutostöistä on ilmoitettava aina taloyhtiölle, koska muutokset voivat vaikuttaa esteettisesti rakennuksen tai kiinteistön ulkoasuun tai vähentää toiseen huoneistoon tulevan valon määrää tai epäonnistuessaan vaikuttaa yhtiön vastuulla oleviin rakennuksen osiin. 

Taloyhtiö pitää kunnossa parvekkeiden rakenteet, kaikki seinämät, kaiderakenteet, katteet, parvekelaatan ja vedeneristeet. Osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa parvekkeensa sisäpinnat eli etuseinän sisäpuolisen osan ja lattian pinnoitteet.

Pienet työt kuten maalaus (joka ei näy ulos eli vaikuta julkisivuun), seinäkoukkujen ja -telineiden asennustyöt voidaan tehdä ilman lupahakemuksia. Pistorasian asentaminen ja muut sähkötyöt vaativat taloyhtiön luvan. Luonnollisesti asennus on annettava aina ammattilaisen tehtäväksi. Lautasatennin ja pyykinkuivaustelineen saa asentaa parvekkeen sisäpuolelle.

6 x huomioon otettavaa vaaran paikkaa parvekkeella

1. Kantavuus ja rakenne

Suomessa on onneksi harvoin parvekkeissa rakenteellisia puutteita. Jos kuitenkin huomaat kaiteiden ruostumista, heilumista tms. ilmoita niistä välittömästi isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle, korjaustoimenpiteiden kartoittamiseksi.

Parvekkeen kantavuus on 400 – 500 kg/m2, joten ne kestävät normaalit, melko suuretkin istutusastiat ja kalusteet. Huomioi kuitenkin astian painon lisäksi myös multa, joka varsinkin kosteana painaa yllättävän paljon. Mullan paino on – laadusta riippuen – noin 800 g/litra. Lavakaulusviljely on suosiossa, mutta siihen mahtuva multamäärä on jopa 250 – 400 litraa, joten käytä mielummin useita eri istutusalustoita, jolloin paino jakautuu laajemmalle alalle.

Luonnollisesti kylpytynnyriä tai uima-allasta parvekkeelle ei saa tuoda kantavuuden lisäksi jo pelkän vesivahinkomahdollisuudenkaan vuoksi.

2. Lasitukset

Kun lasitukset on toteutettu ammattilaisten toimesta, ne ovat turvalliset ja kestävät tuulet ja tuiskut. Lasitukset tuovat suojaa sateelta ja kylmältä. Ikuisesti nekään eivät kuitenkaan ilman huoltoa säily toimivina ja turvallisina.

Liikkuvien osien takia lasitukset tarvitsevat joskus myös huoltoa. Mekanismien huollolla varmistetaan turvallisuus, pitkäikäisyys sekä käyttömukavuus. Lasitusten huolto voi kuulua osakkeen omistajalle tai taloyhtiölle asennuksesta riippuen.

3. Kynttilät ja sähkölaitteet

Polta kynttilöitä turvallisesti. Muista, että ulkotulia EI SAA KOSKAAN polttaa parvekkeella. Käytä aina kynttilän alla palamatonta alustaa eli älä sijoita kynttilää esim. suoraan pöydälle tai muulle kalusteelle.

Jätä vähintään 5 cm väliä tuikuille, steariinipalon välttämiseksi. Aseta kynttilä siten, että näet sen sisätiloista, jotta voit valvoa sen palamista. Patterikäyttöiset led-valot ja -kynttilät ovat turvallisin vaihtoehto parvekkeelle.

Lämmittimet ovat yleistyneet parvekkeilla ja pidentävät lasitusten tapaan parvekkeen käyttöaikaa kylmempinä aikoina. Lämmittimien käytössä on aina noudatettava valmistajan ohjeita. Sijoittelussa esteettömät etäisyysvaatimukset tuovat haasteita pienemmille parvekkeille. Vaihtoehtoja kuitenkin löytyy paljon, kunhan parvekkeelta löytyy pistorasia.

Erilaisilla valosarjoilla saa parvekkeelle tunnelmaa ja näyttävyyttä. Jouluvalot ovat yleisesti tiedossa, mutta pimeänä aikana valoa kaivataan, joten nykyään puhutaankin kausivaloista, joita voi asetella jo heti loppukesästä iltojen pimetessä. Valosarjoja saa sekä patteri-, aurinkokenno- että ladattavina malleina. Tarkasta valosarjojen johdot säännöllisesti. Johtojen on oltava ehjät oikosulkujen ja tulipalojen välttämiseksi.

Kesällä parvekkeella grillataan ja sähkögrillit ovat sallittuja sekä kaikkein turvallisempia parvekkeella. Avotulta tai hiiligrilliä ei saa parvekkeella käyttää.

Sähkölaitteita käytettäessä jatkojohtoa ei saa vetää sisältä parvekkeelle, vaan asennuta ulkokäyttöön suunniteltu pistorasia. Pistorasian asentaminen on aina ammattilaisen tehtävä!

4. Putoamisvaara

Parvekkeella on huolehdittava, ettei kukaan pääse putoamaan. Lienee itsestään selvä asia, mutta esimerkiksi lapset ja lemmikkieläimet kiipeävät yllättävän ketterästi ja helposti kalusteiden tai ruukkujen päälle kurkottamaan näkymiä ulospäin kaiteen reunalle, jolloin putoamisvaara syntyy.

Sijoita kalusteet huoneiston puoleiselle seinälle, mikäli parvekkeella käy pieniä lapsia tai lemmikkieläimiä. Samoin vaunuissa nukkuva lapsi kuuluu turvallisen matkan päästä kaiteesta, sillä yllättävän aikaisessa vaiheessa vauva nousee jo tukea vasten istumaan ja kurottautumaan.

5. Liukastuminen ja vesivahinko

Parvekkeen lattia on liukas sekä vesi- että lumisateen jäljiltä. Lasittamattomalla parvekkeella korjataan lumet pois liukastumisen estämiseksi. Taloyhtiöt edellyttävät lumien poistoa rakenteellisista syistä sekä vesivahinkojen välttämiseksi. Sulavat lumet saattavat tulla kynnyksen yli sisätiloihin asti. Parvekkeilla on vesien poistoaukot, joiden avoimuus on syytä tarkastaa, ettei mm. roskat ole niitä tukkineet.

6. Myrkylliset kasvit

Kun perheessäsi on lapsia tai lemmikkieläimiä, varmista kasvien myrkyttömyys ennen kasvin hankintaa. Jos huomaat hankintasi jälkeen kasvin olevan myrkyllinen, sijoita se siten, etteivät lapset tai lemmikkieläimet pääse siihen kosketuksiin.

Lisää parvekeaiheista luettavaa

Lumihiutale (Sutera cordata)

Lumihiutale on varjoisammalla paikalla parvekkeella viihtyvä kesäkukka Halutessasi varjoisalle parvekkeelle helpohoitoisen amppelikasvin, valitse helppohoitoinen lumihiutale. Lumihiutale kukkii runsain pienin kukin keväästä lähtien aina pakkasten tuloon asti, eikä...

Verenpisara (Fuchsia)

Verenpisarat viihtyvät varjoisella paikalla parvekkeella Varjoisalle tai puolivarjoisalle paikalle kannattaa valita verenpisara, sillä se ei viihdy paahteessa. Kauniit verenpisarat hurmaavat ja palkitsevat hoitajansa runsaalla kukinnalla koko kesän. Verenpisaroita on...

Kevytrakenteinen suomalainen puuritilä antaa parvekkeelle suojaa katseilta ja tuulelta

Mittatilaustyönä tehdyt suomalaiset puuritilät ovat tyylikkäät ja kestävätArtikkeli on toteutettu yhteistyössä Parveke-idea -nimisen yrityksen kanssa.Puuritilä suojaa parvekkeella katseilta ja tuuleltaPuuseppä Ari Leinosta pyydettiin vuosi sitten valmistamaan...

Timjami (Thymus vulgaris)

Timjami viihtyy aurinkoisella parvekkeellaValitse parvekkeella kasvatettavaksi yrtiksi timjami, jos kastelu tuppaa joskus unohtumaan. Timjami nimittäin kestää kuivahtamista eikä pidä märästä kasvualustasta. Timjami viihtyy aurinkoisella lämpöisellä parvekkeella....

Minttu (Mentha)

Mintut ovat helppohoitoisia ja monikäyttöisiä yrttejäMinttulajeja on lukemattomia, mutta viherminttu varmaankin tunnetuin.  Kokeile kuitenkin eri minttulajeja, sillä jokaisella on oma viehättävä tuoksunsa ja makunsa. Halutessasi helppohoitoisen yrtin parvekkeellesi,...

Kasvata herkullista syötävää omalla parvekkeella

3 helppoa ja edullista tapaa kasvattaa  herkullista syötävää parvekkeellaKeittiöstä löytyvistä vihanneksista saat helposti siemeniä kylvettäviksi. Ota esimerkiksi tomaatin sisältä siemenet ja kylvä multaan ja kasvata siemenistä runsas tomaattisato kesäksi. Käytä...

Petunia (Petunia)

Petuniat ovat kestosuosikkeja parvekelaatikoissa ja amppeleissaPetuniat ovat niitä kesäkukkia, jotka suurin osa tunnistaa jo entuudestaan. Ne ovat täyttäneet parvekelaatikot lapsuudestamme lähtien. Nykyisin petunioita on saatavana valtavan monissa eri lajeissa,...

Marketta (argyranthemum)

Marketta on helppohoitoisuutta kaipaavan varma valinta Marketta on helppohoitoinen kesäkukka monella tapaa. Se viihtyy sekä aurinkoisella että vähän varjoisemmallakin parvekkeella, eikä säikähdä pienistä hoitovirheistäkään. Ihan ilman hoitoa ei markettakaan selviä, ja...

Samettikukka (Tagetes)

Samettikukka on aurinkoisen parvekkeen helppohoitoinen kesäkukkijaSamettikukkaa kutsutaan myös samettiruusuksi, joten jos olet joskus törmännyt toiseen nimeen, niin samasta kasvista on kyse. Samettikukat jaetaan kolmeen eri ryhmään, joissa satoja eri lajeja, mutta...

Basilika (Ocimum basilicum)

Basilikat hurmaa tuoksullaan ja maullaanBasilika on mainio yrtti lasitetulla parvekkeelle, sillä se viihtyy valoisassa ja suojaisassa paikassa. Se tarvitsee lämpöisen kasvupaikan, joten siirrä basilika-ruukku ulos parvekkeelle vasta kesällä, ilmojen lämmetessä....

Ota yhteyttä

4 + 9 =

Seuraa myös somessa

Mitä tietoa etsit?

Yhteystiedot

parveke@parveke.fi